2 yıldır devam eden konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması 1 Temmuz itibariyle ortadan kalktı. Konut kiralarında yapılacak artış ise 12 aylık TÜFE ortalamasının ortalamasına bakılarak yapılacak. AHPADİ Dernek Başkanı Av. Mehmet Ektaş, Temmuz ayı itibari ile kira sözleşmeleri yenilenecek olan kiracılara yönelik detaylı açıklamalarda bulundu.
KİRA ARTIŞLARINDA TÜFE 12 AYLIK ORTALAMASI BELİRLEYİCİ OLACAK
Yüzde 25’lik kira artışı sınırının devam etmemesiyle kira artışlarında belirleyici olanın 12 aylık TÜFE ortalaması olduğunu söyleyen Ektaş, “Ev kiralarında uygulanacak olan zam oranları 6098 sayılı Borçlar Kanunu 344’üncü maddesinin birinci fıkrasında belirlenmiş. Bu fıkraya göre kiraları her yıl bir önceki yıla göre TÜFE, yani Tüketici Fiyat Endeksindeki 12 aylık ortalama üzerinden zam yapılması gerekiyor. Ancak ülkede çok yüksek bir enflasyon dönemine girilip bu enflasyon döneminde de enflasyonun da üzerinde artış göstermesi gerekçesiyle hükümet 2022 yılında bir karar aldı ve kiracıları yüksek kira bedellerinden korumayı tercih etti. O dönemde yapılan düzenlemelerde konut kiralarına yüzde 25 sınırlaması getirildi. Bugün ise bu uygulama ile ilgili bir düzenleme yok, dolayısıyla Temmuz 2024 tarihinden itibaren yapılacak olan kira artışlarında TÜFE 12 aylık ortalaması uygulanacak” diye konuştu.
“BORÇLAR KANUNU’NDAKİ DÜZENLEME EMREDİCİ BİR DÜZENLEME”
Söz konusu uygulamanın nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Ektaş, “Her ay içerisinde yapılacak olan kira artışı bir önceki ayda Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınlamış olduğu TÜFE verilerine göre yapılıyor. Örneğin temmuz ayında kira artıracak bir vatandaşımız Temmuz’un 3-4‘ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanacak 12 aylık ortalamaya bakacak. O ortalama çerçevesinde kirasına artış yapacak. Borçlar Kanunu’ndaki düzenleme emredici bir düzenleme. Dolayısıyla ev sahiplerinin kira sözleşmelerinde farklı kira artış maddesi düzenlemeleri varsa bunları gerekçe göstererek TÜFE 12 aylık ortalamalardan daha fazla oranlarda kiranın arttırılmasını kiracılardan talep etme hakkına sahip değiller. Kiracı bu kurala bağlı olarak kira artışı yaptığında ev sahibinin bu konuda yapacağı herhangi bir şey söz konusu değil” sözlerine yer verdi.
“YÜZDE 25 SINIRI MAĞDURİYETLERE NEDEN OLDU”
2 yıllık süreçte uygulanan yüzde 25 sınırının hem ev sahibi hem de kiracılar için büyük mağduriyetler yaşattığını da ifade eden Ektaş, “Yüzde 25 oranındaki kira artışı hem 2 yıl boyunca ev sahipleri açısından büyük adaletsizliklere neden oldu hem de kiracılarda da büyük mağduriyetler yarattı. TÜFE 12 aylık ortalama Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine güveniyorsak adil bir çözümdür. Borçlar kanunu hem ev sahiplerini hem de kiracıları koruyordu ama yüzde 25 sınırı çok büyük bir hata oldu ve yüzde 25 hükümetin beklediği sonuçları da yaratmadı. Yani kira artışını engellemedi. Sadece hükümetin açıkladığı enflasyon sepeti içerisinde enflasyonu düşük gösterilmesinde bir araç haline geldi. Şu anda yüzde 25 sınırının uzatılmamasını hem kiracılar açısından hem ev sahipleri açısından olumlu bir sonuç yaratacaktır” şeklinde konuştu.