Döviz kurundaki yükselişten dolayı sıkıntı yaşanan ilaçların ortak noktasının ya tamamının ya da hammaddelerinin ithal edilmesi olduğunu dile getiren Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Eczacı Metin Kamış, yok sayısının yüzde 20’lerde seyrettiğini fakat kur farkına çözüm bulunmazsa yok sayısının yüzde 25’ler seviyesini görebileceğini aktardı.
“ÜLKEDEKİ İLAÇLARIN BİRÇOĞU İTHAL EDİLİYOR”
Hem ülke hem de Eskişehir genelinde ilaç sıkıntısı yaşandığını belirten Metin Kamış, sıkıntıların nedeninin ilaçtaki kur farkı olduğunu söyledi. Kamış, “Şu anda ilaçta 1 Euro 10,74 liraya tekabül ediyor ve Euro 28 lirayı geçmiş vaziyette. Ülkedeki ilaçların birçoğundan fazlası ithal ediliyor. Burada üretilen ilaçların etken maddesi de aynı şekilde yurt dışından getiriliyor ve dövize bağlı olarak geliyor. İlaca senede bir sefer düzenleme yapıldığı için belli zamanlarda ilaç yoka giriyor. Şu anda yok olmasının sebebi de aradaki kur farkıyla ilişkilendirilebilir” şeklinde konuştu.
“KANSER, ORGAN NAKLİ, ASTIM VE ŞEKER İLAÇLARI SIKINTLI”
İthalatçı firmaların ilacı ticari meta olarak gördüklerini ifade eden kamış, “Biz eczacılar gibi halk sağlını ön planda tutan bir düşünce içerisinde değiller. Bu yüzden özellikle kanser, astım, şeker, organ nakli ilaçlarında çok daha sıkıntılı vaziyette. Antibiyotiklerde hala sıkıntılar var. İlaçtaki yokluk seviyesi yüzde 4 seviyesinde olması gerek. Biz yaklaşık bir senedir yüzde 20 seviyelerinde gidiyorduk ve hala yüzde 20'lerin üzerinde gitmeye devam ediyor. Eğer bu kur farkına bir çözüm bulunmazsa sayı yüzde 25'leri görebilir” dedi.
“YERLİ FABRİKALAR SATILMASA SIKINTILAR BU DERECE OLMAZDI”
Yılda sadece Şubat ayında ilaca düzenleme yapmak yerine yılda 3 ya da 4 defa düzenleme yapılması gerektiğini savunan Kamış, "Dövizde bir artış olursa ilaçta artar fakat döviz sabit kalırsa ilaçta aynı kalır. Kanser gibi spesifik hastalıklarda tedavi ilaca bağlıdır. Eğer o ilaç piyasada yoksa hekimin tedaviyi değiştirmesi gerekir. Bu hekim için zor bir durumdur. Bunun sebebi yurt dışına bağımlı kalmamız. Zamanında yerli ilaç fabrikaları satılmasaydı bu sıkıntılar bu derece olmayacaktı” ifadelerini kullandı.