Eskişehir’in coğrafi işaretli lületaşı gün geçtikçe değer kazanıyor. Büyük bir kayıp olarak nitelendirilen ve genellikle çöpe atılan lületaşı tozunun üretime kazandırılması küçük çapta başlasa da süreç yavaş ilerliyor. 45 senelik Lületaşı Ustası Erol Güler, lületaşı tozunun ekonomiye kazandırılmasının önemine vurgu yaptı.
“MAKİNALAŞMAYA DÖNERSE İŞ O ZAMAN SIKINTI YAŞANIR”
Lületaşı’nın elde edilme yöntemi değişirse hammaddeye ulaşımda zorluk yaşanabileceğini ve o bölgede çalışan insanların işlerine devam edemeyeceğini aktaran Güler, “Lületaşı elle çıkarılan bir maden. Rezerv konusu bu şekilde devam ederse bitmez ama makinalaşmaya dönerse iş o zaman sıkıntı yaşanır. Makinalar belli bir bölgeye kadar alabilir madeni, diğer bölge kalır alınmaz. Üzerinde makinaların çalıştığı bir yer altında ise insanlar çalışamaz. Çünkü tehlike arz edecek bir ortama sahip olur” diye konuştu.
“CİDDİ KATKISI OLACAK”
Lületaşı tozunun kullanım alanlarından bahseden ve Eskişehir’de pandemi öncesinde sabun üretimine başlandığı bilgisini veren Güler, “Elle çıkan bir maden olduğu için fabrikaya verilerek bazı ürünler yapılabilme olayı çok az. Lületaşı’nın tozu yenilebilir de bir ürün, mide asidini düzenleyici etkisi var. Aynı zamanda cilt maskesi olarak da kullanılabiliyor. En sonunda Eskişehir’deki bir fabrika sabununu üretti. Sabun üzerinden anlatacak olursam ekonomiye ve bize ciddi bir katkısı olacak. Tozlarını atmamış olacağız ve geri dönüştürülmüş olacak” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİMİZE KAZANDIRMIŞ OLURUZ”
Fabrikanın tam olarak üretime geçmesinin büyük kazançlar sağlayacağını düşünen Güler, “Şu an hala diyaloglar devam ediyor. Eğer fabrika randıman aldıysa bu işte, bizden tozlarını isteyecekler. Biz de çıkan tozları çuvallayıp vereceğiz, böylece gelir de sağlanacak. Biz bu tozu atma taraftarı hiçbir zaman olmadık. Fabrika bu işe başlayana dek hep atılıyordu. Pandemiden sonra bu konu askıya alındı. Eğer fabrika üreteceğiz, satacağız bunları derse, biz ücretsiz bile veririz. Kendi ülkemizin, şehrimizin madeni bu. Çöpe atacağımıza veririz. Böylece ekonomimize kazandırmış oluruz” şeklinde konuştu.