Odunpazarı Ziraat Odası’nda yapılan basın açıklamasını platform adına Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu yaptı.
Eskişehir’in 165 bin dekar alanda 940 bin ton üretim ile Türkiye şeker pancarı üretiminin yüzde 7’sini karşıladığını aktaran Çelikoğlu, çiftçinin ekonomik olarak en çok getiri beklediği ürünlerin arasında yer aldığını söyledi.
Çelikoğlu, “2024 yılı şeker pancarı maliyeti ise ton başına 2 bin 256 liradır. Bunun içine amortisman giderleri, işçilik, kuraklık, afet ve hastalık dolayısı ile yaşanan verim kayıpları, kota cezaları da eklendiğinde maliyet 2 bin 850 lira aşmaktadır. Üretimin devam edebilmesi, çiftçinin bir sonraki seneye tekrar bu ürünü yetiştirebilmesi için bu rakamların altında bir açıklama kimseyi memnun etmedi. Her geçen gün şeker pancarı ekonomik getirisinin yetersizliği dolayısı ile ekilen alanların azalmasına ihracat ile yüksek fiyattan şeker alınmasına, bu nedenle fabrikaların kapasitelerinin altında, boşa çalışmalarına ve ülke ekonomisinin dışa bağımlı bir hale getirilmesine yol açmaktadır. Bu rakamların bir an önce revize edilerek üreticinin hak ettiği rakamların verilmesi için çalışmaların başlatılması önemlidir” dedi.
İTHAL MISIR ALIMI YOK
Türkiye’de 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısır üretildiğini belirten Çelikoğlu, 300 bin çiftçi tarafından mısır üretimi yapıldığını kaydetti. Çelikoğlu, “İlimizde ile 20 bin dekar alanda yaklaşık 18 bin ton mısır üretimi olup, İl genelinde Odunpazarı, Tepebaşı, Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Çifteler ve Mahmudiye ilçelerinde ağırlıklı ekimi yapılmaktadır. 2024 yılında Eskişehir çiftçisine ekiliş verileri göz önüne alındığında çiftçinin eline geçecek olan ortalama 228 liradır. Bu konuda çiftçilerimizi yakından ilgilendiren bir husus ise ekonomik değeri yüksek ürün olan dane mısırda özellikle, sosyal medya ve diğer yayın organları kullanılarak çiftçinin hükümet tarafından ithal mısır alınacağı ve gümrük vergisinin sıfırlanacağı yönünde yapılan spekülatif açıklamalar ile çiftçilerin hassas oldukları noktalara dokunularak hükümete karşı bir algı oluşturulduğu görülmüş, bu konu hakkında yaptığımız araştırmamalar ve konunun muhatabı hükümet yetkilileri ve Tarım ve Orman Bakanlığına konu sorularak, yetkililerden alınan bilgi ve cevapta hükümetin gündeminde ithal mısır alımı olmadığı yönünde bir açıklama getirilmiştir. Dane mısırların bu tip spekülatif açıklamalara dayanılarak erken biçilmesi hem nem, hem de fiyatının düşük olmasına sebebiyet verecektir. Bu tip açıklamalara itibar edilmeyerek resmi kurumlarda yapılacak açıklamaların dikkate alınması çiftçilerimizden önemle rica olunur” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi