Süte hasret kalacağız

Eskişehir Tarım Platformu Ulusal Süt Konseyi’nin süt alım fiyatını 11 buçuk liradan 13 buçuk liraya çıkmasının yetersiz olduğunu dile getirerek tepki gösterdi.

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını üreticinin eline 13 buçuk lira geçecek şekilde belirledi.

Çiğ süt tavsiye fiyatı 22 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı açıklamanın ardından Eskişehir Tarım Platformu, üreticinin belirlenen fiyatla hiçbir şey kazanamayacağını söyleyerek tepki gösterdi.

Platform adına konuşan Eskişehir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Küçükarslan, “Ayın 13’ünde USK bir süt fiyatı açıkladı, 1 lira gibi bir zam yapmışlar. USK’nın açıkladığı fiyattan sonra üreticiler zaten bitmişti, 13’ünden itibaren ineklerimiz mezbahalarda kesilmeye başladı. Bu üretime vurulan büyük bir darbe oldu. Üretimin olmadığı bir ülkede kalkınma da olmaz” diye konuştu.

“TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ”

Eskişehir’de hayvan sayısında yüzde 60 oranında bir azalma olduğunu yineleyen Küçükarslan, “Süt fiyatlarına 1 lira artış açıklandıktan sonra, vatandaşların işletmeleri kapanıyor, işletmeler kapandıktan sonra ne oluyor? İthal hayvan geliyor. İthal hayvan ne zamana kadar gelecek? Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Biz bunlara çözüm üretiyoruz, kimse bizi dinlemiyor” diyerek üreticilerin de gün geçtikçe azaldığını vurguladı.

“HAYVANCILIĞIMIZ TAMAMEN YOK OLUYOR”

Küçükarslan, “Her gün 4-5 tane işletmemiz kapanıyor. Bin üyemiz vardı 600’e düştü, daha da düşüyor. Zaten Eskişehir hayvancılık konusunda çok gelişmiş bir bölge değildi. Zaten olmayan hayvancılığımız tamamen yok oluyor. Benim köyümde 750 hanenin hepsinde hayvan vardı şimdi 30 hanede anca var” dedi.

“MÜCADELE EDEMİYORUZ, ÇÜNKÜ SESİMİZİ DUYAN YOK”

Artan giderlerinin hesabını aktaran Küçükarslan, şunları söyledi:

“Yem fiyatları bugün 550 TL. Yeme zam süte zam gelmeden geldi. 1 kilo yem 11 TL 1 kilo süt 13 buçuk TL oldu. Bizim hayvanlarımızın günlük yemesi gereken süt yemi 10 kilo. 10 kilo yem 110 TL, bu hayvan ortalama 20 litre süt verse bunun fiyatı 260 TL oluyor. Bunun içinde samanı, küspesi, arpası, yoncası yok. Bunları da hesaplarsak üretici her ayı zararla kapatıyor. Bu yüzden bağırıyoruz biz ‘üretici kazanmıyor’ diye. Ondan sonra da hayvanlarımız kesime gidiyor. Hayvanlarımızın kesime gitmemesi için çabalıyoruz. Mücadele edemiyoruz, çünkü sesimizi duyan yok.”

“KAPI KAPI SÜT TOPLUYORUZ”

Nakliye ücretinde de beklentilerini yineleyen Küçükarslan, “Daha bir litre süte nakliye bile belirlenmedi. Nakliye 1 lira belirlerse biz bu sütü 13 buçuk TL’ye alamayız. Bizim de masraflarımız, giderlerimiz var, kapı kap süt topluyoruz. En az 2 buçuk lira nakliye belirlemesi lazım ki ben vatandaşa 13 buçuk TL süt parası verebileyim” şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri