Talat Yalaz: Devletin yetersizliğini gösteren bir uygulama

Üniversitelilere verilecek ‘teknoloji desteği’ni CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz ve Demokrat Parti Eskişehir İl Bakanı Hüseyin Özcan değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteli gençlere cep telefonu ve bilgisayar alımında üst sınır 5 bin 500 liraya kadar teknoloji desteği verileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda bu destek yeterli görülmedi. Aynı zamanda desteğin verilebilmesi için cihazların KDV dahil 9 bin 500 lirayı geçmemesi gerekiyor.

Konu hakkında görüşlerini bildiren CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz ve Demokrat Parti Eskişehir İl Bakanı Hüseyin Özcan da ‘teknoloji desteği’nin yetersiz olduğunu vurguladı.

“MİKTAR YETERLİ DEĞİL”

Şu anki enflasyonda verilecek olan destekle öğrencilerin işini görebilecek, verimli bir cihaz bulmanın zor olduğunu ifade eden Yalaz, miktarı yeterli bulmadığını ve verilen desteğin ürünün fiyatının tamamını karşılaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

“Bu haberin müjdeyle bir alakası yok” diyen Yalaz, şöyle devam etti:

“Sosyal bir devlet, öğrencilerinin eğitim ihtiyaçlarına ve çağın gerekliliklerine uygun olarak her türlü eğitim imkanını vatandaşlarına, öğrencilerine sağlamakla yükümlüdür. Sosyal devlet açısından kabul edilebilir değildir.”

“DEVLETİN YETERSİZLİĞİNİ GÖSTEREN BİR UYGULAMA”

Ülkemizde çağın gerekliliklerine uygun bir eğitim olmadığını belirten Yalaz, “Teknolojik gelişmeler öğrencilerimizle eğitim anlamında buluşturulmuyor. Bu uygulama da öğrencilere çare olabilecek, rahat ettirebilecek bir uygulama değil. Bunun ‘müjde’ diye duyurulmasına karşı çıkıyoruz. Bu bir müjde değil, daha ziyade devletin bu hususlarda yetersizliğini gösteren bir uygulama” diye konuştu.

“BİZ DEVLETİN ‘MÜJDE’ DİYE VERDİĞİNE YALNIZCA GÜLÜYORUZ”

Desteği çok az bulduğunu söyleyen Özcan ise, tüm elektronik cihazların neredeyse ithal ve dövize bağlı olmasından kaynaklı verilecek destek rakamının yetersiz olduğunu vurguladı. Özvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5 bin 500 lira demek yaklaşık 200 dolar demek. 2-3 bin dolara telefon satılırken 5 bin 500 lira ancak öğrencilere ‘biz yaptık’ demektir. Kaç kişinin faydalanacağı da meçhul. Bayram ikramiyesi de ‘müjde’ olarak duyurulmuştu. Biz devletin ‘müjde’ diye verdiğine yalnızca gülüp geçiyoruz. Dolayısıyla reel politikten, ekonomik şartlardan, yaşam şartlarından uzak bir hükümetle karşı karşıyayız maalesef.”

“DALGA GEÇİYORLAR DİYE DÜŞÜNDÜM”

Turizm Fakültesi öğrencisi olan ve aynı zamanda yazılımla uğraşan Berkay Baharoğlu, yapılan uygulamanın ‘göstermelik’ olduğunu dile getirdi. Baharoğlu, “Dalga geçer gibi bir destek. Benim ve çevremin kullandığı genel telefon fiyatları 10 bin liranın üzerinde. Yardım yapılan telefon veya bilgisayarlar herhangi bir şeyde bizim ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Ben yazılımla uğraşıyorum ve yazılım için yüksek sistem gerekiyor. Bunun için 20 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Grafik tasarımı yapan arkadaşlarım da var onlara daha yüksek bilgisayarlar gerekiyor. Bu yardımın benim açımdan bir desteği olmuyor. O fiyatları gördükten sonra araştırma gereği de duymadım, ‘dalga geçiyorlar’ diye düşündüm” şeklinde konuştu.

Ekonomi Haberleri