Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bireysel şarj cihazlarının güvenli kurulumu ve denetimi konusunda yasal boşluklar bulunduğuna dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi, bu durumun ciddi güvenlik riskleri doğurduğunu açıkladı.
Salih Eğerci şunları söyledi: "Otomotiv sektörüne hızlı bir giriş yapan elektrikli araçlar son yıllarda ülkemizde de trafiğe çıkmış ve sayıları her geçen gün artmaktadır. Bu artış, batarya ve dolum problemlerini de beraberinde getirmektedir. Elektrikli araçların batarya dolumu şarj istasyonlarında veya bireysel şarj cihazlarıyla yapılmaktadır. Şarj istasyonları ticari olarak kurulmakta ve yasal çerçeveleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Ancak bireysel şarj cihazlarının tesis edilmesi ve kullanımı herhangi bir yasal düzenlemeye tabii değildir ve gerekli denetimden uzaktır."
Eğerci: "Konutlarda elektrikli araçların batarya şarjı için bireysel şarj cihazı kullanımında birçok teknik konuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Elektrik tesisatının yeterliliği SMM (Serbest Müşavir Mühendis) belgeli mühendisler tarafından belirlenmeli, tadilat projeleri hazırlanıp onaylanmalı ve onaylı projeye göre uygulama yapılmalıdır. Büyük apartmanlarda ve sitelerde mühendislik hizmeti alınmadan yapılan bireysel şarj uygulamaları büyük tehlikeler doğurabilir. Sigortaların atması, tesisatın aşırı ısınması, bina ana besleme kablolarının yanması gibi durumlar felaketle sonuçlanabilecek yangınlara yol açabilir” dedi.
Eğerci konuyla ilgili yetkilileri uyararak acil yasal düzenlemeler talep ederek şu sözleri kullandı: "Bu konuda en kısa zamanda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, uygulamalar sıkı denetimlere tabi tutulmalı ve periyodik kontrollerle güvenlik açıklarının önüne geçilmelidir. EMO olarak, ilgili mevzuat çalışmalarında görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz."
Kaynak: Haber Merkezi