“Engelli maaşları açlık sınırın 5-6 kat altında”

SES Eskişehir Şubesi Engelli Komisyon Üyesi Engin Yıldız, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla basın açıklaması yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi Engelli Komisyon Üyesi Engin Yıldız, bireylerin sosyal yaşamdan, iş hayatına kadar yaşadıkları sıkıntıları aktararak taleplerini dile getirdi.

Yıldız, “Engelliler Haftası bir mücadele ve farkında olma haftasıdır. Engelli günlerinde ve haftalarında yaygın olarak söylenen ‘sevgi her engeli aşar’ söylemi ise doğru değildir. Engellilerin kimsenin sevgisine ihtiyacı yok; engellilerin kendi haklarının tam olarak uygulanmasına ihtiyacı var. Sevgi değil, garantiye alınmış ve uygulanmış haklar engelleri aşar. Engelliler onurlu ve erişilebilir bir yaşam istemektedirler” ifadeleriyle sözlerine başladı.

“Engelliler ve engelli aileleri de ülkemizin içinde bulunduğu kötü ekonomik koşullardan dolayı yoksulluğu en ağır şekilde yaşamaktadır” diyen Yıldız, şunları söyledi:

“Engellilerin hayata bağımsız, erişilebilir katılımında elzem olan manuel ve akülü tekerlekli sandalye, ortez, protez, işitme cihazı, koklear implant ve benzeri araç ve gereçleri için Sosyal Güvenlik Kurum (SGK) ödemelerinin olmaması veya çok cüzi miktarda olması engelleri mağdur etmektedir. Engelliler ve engelli aileleri kendi imkanlarıyla ödemeye çalışmaktadırlar. Devlet engelliler arasında ayrımcılık yapmaktadır. Gazi olma gibi özel hallerde değilseniz; engelli olsanız da, engelli ödeneklerden yararlanmazsınız. Sorun Gazilere ödenen miktar değil; devletin engelliler arasında ayrımcılık yaparak, yeterli ödemeyi tüm engellilere yapmamasıdır. Engellilerin kaliteli-nitelikli malzemelere erişimi engellenmektedir. Ayrıca bu durum engelleri ve engelli ailelerini yoksullaştırmaya itmektedir. Engellerin araç, gereç ve her türlü ilaç, tedaviye erişimin önündeki engellerin kaldırması gerekmektedir.”

Engelli maaşlarının yetersizliğine de dikkat çeken Yıldız, “Engelliler için maaş ve evde bakım ücretleri ise enflasyon ve ekonomik krizi hesaba katınca oldukça yetersizdir. Evde bakım maaşı 7 bin 608 TL, Engelli maaşı yüzde 40-69 raporu olanlar 2 bin 797 TL, Engelli maaşı yüzde 70 ve üzeri raporu olanlar 4 bin 196 TL’dir. Yoksulluk sınırının 15 bin 33 TL olduğu düşünülünce, açlıktan öte engellilere yaşama hakkı tanınmamaktadır. Engelli maaşları yaklaşık, yoksulluk sınırının 5-6 kat altında yer almaktadır. Bu durum engellilerin onurlu, erişilebilir yaşam hedefinden çok uzaktır. Maaş ve bakım verilme koşullarında insani olmayan alt limitler belirlendiği için engelliler ve engelli yakınları mağdur edilmektedir. Tüm bu koşullar düşünüldüğünde engellilerin yoksulluğu ve yoksunluğu derinleşmektedir” ifadelerini kullandı.

“KAMUDA ENGELLİ KOTASI YÜZDE 6 OLMALI”

Son olarak kamuda çalıştırılan engelli kotasının da artırılması gerektiğini söyleyen Yıldız, “Anayasa’da Madde 50 ile engellilerin güvenceli çalışma ve onurlu çalışma koşullarının sağlanmasının altı çizilmiştir. Ayrıca bu maddeye göre idarecilerin ve yöneticilerin, engellilerin çalışma şartlarının ve onlara verilen işlerin, engel durumuna uygun olmasını ve engelli çalışanların taleplerinin dikkate alınması gerekmektedir. Engellerin çalıştığı ortamın fiziki ve mimari gibi erişilebilirliğin en temel ölçütlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Yine engelli çocukları olan çalışan aileler, iş yerlerinden ihtiyaçtan dolayı izin almalarının yöneticilerin inisiyatifine bırakılmadan yasal güvenceye alınması gerekmektedir. Engelli istihdamı için önemli bir yerde duran e-KPPS’nin normal KPSS’de olduğu gibi her yıl yapılması gerekmekte ve kamudaki engelli atama kotasının arttırılması sağlanmalıdır. Engelli atama sayıları oldukça düşük düzeydedir. Bu kapsamda, sınava katılan engelliler düşünülünce kamuda engelli çalışanların kotası yüzde 3’ün, yüzde 6’ya yükseltilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Güncel Haberleri