Eskişehir Kent Konseyi'den termik santral açıklaması

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, kömürlü termik santral projelerinin Eskişehir’in çevresel ve sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti.

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Eskişehir’in Alpu Ovası’nda kömürlü termik santral projesinin yeniden gündeme alındığını üzüntüyle duyurdu ve Eskişehir’in ve çevresinin bu tür projelerden olumsuz etkileneceğini belirterek, kömürlü termik santral projelerinin çevresel ve sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

Başkan Kapanoğlu, “Mevcut teknolojilerle yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımıyla bir geleceğin mümkün olduğunu söylüyorlarken Eskişehir’de kömürlü termik santral çalışmalarının yeniden başlaması karşısında endişe ve derin tehlikeli bir iş yapılıyor. Kömürlü Termik Santral’in ilk defa yapılmak istendiği yıllar Alpu ovamızda tarım ve hayvancılık büyük zarar görecektir. Kömür Partikülü ile odun fırınlarından beslenen hayvanlar hastalanacaktır. Eskişehir kent merkezine olan yakınlığı nedeniyle Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri ile Alpu ilçe merkezimizin ve tüm mahallelerinin havası, suyu, toprağı kirlenecektir. Maalesef ki günden güne azalan, başta Porsuk olmak üzere bölgedeki su kaynaklarımız da zarar görecektir. Kısacası çok büyük çevre sorunlarına yol açacaktır” diye belirtti.

Eskişehir Kent Konseyi adına Mihalgazi’de yapılmak istenen siyanürlü maden projesi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Kapanoğlu, “Eskişehir Kent Konseyi olarak, madenciliğe bakış açımız tam olarak şu; Bizler Maden biliminin söylediği doğru madencilik yöntemleriyle yapılan doğru alanda, doğru yerde, doğru yöntemle yapılan madencilik çalışmalarına karşı değiliz. Seyitgazi’mizde bulunan madenimizle gurur duyuyoruz. Yapıldığı günden bu yana insan sağlığına zarar vermeden maden dalında milli bir gururu olarak hizmet vermektedir. Ancak Mihalgazi’de yapılmaya çalışılan maden projesine karşıyız. Çünkü Mihalgazi konumu itibariyle İç Anadolu’nun Çukurova’sı olarak bilinmekte ve Özellikle İstanbul’a giden tüm yeşilliklerin yüzde 90’ının karşılandığı bir bölgedir. Avrupa’ya bile ithal ediliyor. Böyle bir bölgede tarım arazilerine zarar verecek, en önemli şey yeraltı su kaynaklarına yok edecek, oranın coğrafi yapısına değiştirecek bir maden projesine onay vermemiz mümkün değil” dedi.

Kapanoğlu, Erzincan’da yaşanan acı tecrübeyi hatırlatarak, “Ne yazık ki yakın tarihimizde yaşadığımız bir İliç Maden Ocağı tecrübemiz var. Bu maden ocağının aynı yöntemlerini Eskişehir’de kullanarak Mihalgazi yapılacak madenciliğe elbette karşıyız. Bu arada oluşturulacak siyanür havuzlarıyla ilgili toprağın zarar göreceğini bilim adamları söylüyor. Böylesine değerli topraklarda madencilik yapmaktansa ülkemizin birçok yerinde altın madenciliğinin olacağını biliyoruz. Altın elbette değerlidir, ülke ekonomisi için kıymetlidir ancak bunu doğru yerde tarım arazilerine insan sağlığına zarar vermeden doğru koşullarda yaparak Mihalgazi’yi erteleyebiliriz” diye belirtti. Kapanoğlu, Mihalgazi’de altın madenciliği yapılacaksa bile bunun kapalı siyanür havuzları gibi çevre koruma önlemleri alınarak yapılması gerektiğini vurguladı. Eskişehir Kent Konseyi olarak, bu projelerin çevresel etkilerini minimize etmek ve tarım arazilerini korumak adına, alternatif altın rezervlerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, hem kömürlü termik santral projelerine hem de Mihalgazi’deki madencilik projelerine karşı duyarlılıklarını sürdüreceklerini ve süreci yakından takip edeceklerini ifade etti.

Güncel Haberleri