TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubeleri, raylı sistemler sektörüne katkı sağlamak, sektörün çalışanlarının ve paydaşlarının sorunlarını tartışmak, çözüm önerilerinde bulunmak üzere düzenleyecekleri “Raylı Sistemler Kongre ve Sergisi” dün başladı.
Söz konusu etkinlik 04 Kasım 2023 tarihine kadar Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezinde devam edecek. 3 gün sürecek kongre 9 oturumdan oluşacak ve 16 bildiri paylaşılacak. Son oturumun ardından Behiç Erkin’in Kabri ziyaret edilecek ve Devrim Müzesi Gezisi yapılacak.
Etkinliğe Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı, Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, mühendislik odaları başkanları, Osmangazi Üniversitesi dekan ve öğretim üyeleri, öğrenciler katılım gösterdi.
“ULUSAL DÜZEYDE BİLGİ BİRİKİMİNİN OLUŞTURULMASI AMAÇLANMIŞTIR”
Programın açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Nezihe Akar Hanecioğlu, şöyle konuştu:
“Demiryolu araçları, Demiryolu hat planlamaları yapılması yapılması ve işletilmesi, güvenlik, erişebilirlik, standartlara göre ölçüm, test ve sertifikasyon, yeşil mutabakat ve 4. Demiryolu hedefi doğrultusunda ihaleleştirme oranın yükseltilmesi temel hedefimizdir. Ülkemiz raylı sistemler sektörüne katkı sağlamak için gerçekleştirdiğimiz bu kongrede ana hat ve yerli ulaşım sistemleri konusunda akademisyenlerin, uygulayıcılarla bilgilerini paylaşabilecekleri bir platform meydana getirmek ve Türkiye’de Raylı sistem ve ulaşım alanında ulusal düzeyde bilgi birikiminin oluşturulması amaçlanmıştır.”
“ESKİŞEHİR GELECEĞİN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİR TANESİ”
Eskişehir Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası başkanlarının açılış konuşmaları ardından söz alan Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir raylı sistemlerle de birlikte özellikle bu bölgenin önemli kentlerinden. Eskişehir ulaştırma ve raylı sistemleriyle geleceğin önemli kentlerinden bir tanesi” ifadelerini kullandı.
“YERLİ TRAMVAY YAPIMININ NE KADAR ELZEM OLDUĞUNA İNANLARDANIM”
Kongrede konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise raylı sistemler ve demiryollarının tarihçesi hakkında önemli bilgiler vererek 1999 yılında başkanlığa geldiğinde şehir içi ulaşımını rahatlatma düşüncesiyle oluşturdukları tramvay projesinden bahsetti. İlk alınan tramvayların ve döşenen sistemlerin maliyetinin 2023 yılında anapara ve faiziyle Avrupa Yatırım Bankası’na ödemiş olacaklarını fakat bugün gelinen noktada bunu döviz kurlarından kaynaklı bunu gerçekleştiremediklerini söyleyen Büyükerşen, ”Döviz kurlarına göre baktığımız anapara ve faizler 2030 yılında ancak ödenebilecek. Eğer dövizde artışlar olmazsa. Onun için yerli tramvay yapımının ne kadar elzem olduğuna inanlardanım.”