Eskişehir tarımında kriz kapıda!

Eskişehir’de Ocak ayının başlamasına rağmen karın yağmayıp suyla kavuşmaması ‘su sıkıntısı’ ihtimalini yükseltiyor.

Eskişehir’de mevsim normallerinin dışında ilerleyen hava koşulları, karın halen toprağa kavuşmaması ve yağış oranlarının yeterli olmaması Eskişehir tarımının ilerleyen zamanlarda su krizi riskiyle karşı karşıya kalabileceğinin sinyalini veriyor.

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, konuyla ilgili olarak, “Mevsim normallerinin dışında seyretmesinin bizi su yönünden sıkıntıya sokacağını, ürünlerin tozlaşmasında problem olacağını düşünüyoruz. Biz bunu yazın yaşadık ve ürünlerin verimini düşürdü” dedi.

Kılıç, karın halen daha yağmamasının ciddi bir sıkıntı olduğunu vurgulayarak, “3 yıl önceden örnek vermek gerekirse, Kasım ayının ilk haftası olduğunda biz buradaki boş sepet, kasaları iadeye gideriz. Giderken sürekli zincir takarak giderdik, o kadar kar olurdu. Dün Bursa seyahati yaptım döndüm. Asfaltlarda bırakın karı, nem bile yoktu, bu bir sıkıntı” diye konuştu.

“KAR OLMAMASI ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI”

Yeraltı sularında döngü olması gerektiğini fakat şu anda kar yağmadığı ve yağmur sularının yeterli gelmemesinden kaynaklı ‘su sıkıntısı’ konusunda tehlike sinyali verdiğini ifade eden Kılıç, “Buranın sulama suyunun asıl kaynağı Porsuk barajı. Yerinde gözlemleme şansımda oldu, su oranı düşmüş. Porsuk suyu yeraltı sularını da besliyor. Eskişehir’de tarımda kanaldan sulama yüzde 20-30’luk bir oran fakat yüzde 60-70’i yeraltı sularından kullanılıyor. Yeraltı sularında döngü olması lazım. Kar yok, yağmurun faydası yok, çünkü yağan yağmur yetmiyor. Bu yüzden kar olmaması çok büyük bir sıkıntı” sözlerine yer verdi.

“ESKİŞEHİR’DE TARIMIN KURTULUŞU BU PROJEDE”

2017 yılında öne çıkarılan ‘kapalı sistem sulama projesinin Eskişehir tarımına büyük faydası olacağını düşündüğünü belirten Kılıç, “Yarın bir gün sular çekilirse, Tarım Bakanımız geçende bir açıklama yaptı; ‘2030’dan sonra su problemi olabilir’ demişti. Ben 2030’dan daha önce su problemi yaşayacağımızı düşünüyorum. Çok ciddi bir sıkıntı var. 2017 yılında Devlet Su İşleri Bölge Müdürü kapalı sistem sulama projesi planladı faka bu sistem ötelendi. Bu sistem yapılırsa Eskişehir’in yüzde 30-40 tasarrufu söz konusu. O zaman tarım riskten çıkmış olacak. Eskişehir’de tarımın kurtuluşu bu projede” şeklinde konuştu.

Güncel Haberleri