Eskişehir’de 5 çocuktan 1’i yetersiz besleniyor

Eskişehir’de öğrenciler için ücretsiz yemek talep edilerek yerel yönetimlere çağrıda bulundu.

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER), Eğitim Sen, Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği (TEO-DER) Eskişehir temsilcileri bir araya gelerek Eskişehir’de öğrenciler için ücretsiz yemek talep ederek yerel yönetimlere çağrıda bulundu. Konuyla ilgili olarak kurumlar adına basın açıklamasını EBTO Başkanı Hamit Güçlüer gerçekleştirdi.

“Alım gücünün giderek düşmesi ve yoksullaşmanın artması ile birlikte öğrencilerin okuldaki beslenme sorunu da yakıcı bir hale gelmiştir” ifadeleriyle sözlerine başlayan Güçlüer, şöyle devam etti:

“Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sıradadır. Ülkemizde okula aç giden çocuk sayısı her geçen gün artarken, çok sayıda kurum bütün okullarda ücretsiz okul beslenme programı hazırlanması çağrısı yapmaktadır. Türkiye’deki bu durum Eskişehir için de geçerlidir. Bugün Eskişehir’de her 5 çocuktan 1’ i derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır. Bu noktada yapılacak en acil eylem, bir an önce okullarda kamunun öğle yemeği ile temiz ve sağlıklı su sunmasıdır. Bugüne kadar yapılan çağrılar maalesef siyasi iktidar ve MEB tarafından duyulmamaktadır. Görev yerel yönetimlere düşmektedir. 31 Mart yerel seçimlerinden önce belediyelerimizden beklentimiz çağrımıza ses vermeleridir.”

“ESKİŞEHİR’DE KALABAK SU OKULLARDA ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR”

Güvenli suya erişimin temel hak olduğunun altını çizen Güçlüer, “Türkiye’de çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir. Güvenli suya erişim de tüm insanlar için temel bir haktır. Çok sayıda öğrenci içilebilir, sağlıklı ve temiz suya ücretsiz ulaşamamaktadır. Okullarda tuvalet dışında temiz ve içilebilir nitelikte suya erişim için çeşmelerin oluşturulması gerekmektedir” diye konuştu.

“MEB’İN GÖRMEDİĞİNİ GÖRÜN, HALKÇI BELEDİYECİLİK BUNU GEREKTİRİR”

Söz konusu sorunların temel ve acil çözüme kavuşması gereken sorunlar olduğunu belirten Güçlüer, yerel yönetimlere seslendi. Güçlüer, “Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin bütün kademelerinde öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve temiz ve içilebilir nitelikte suya ulaşabilmesi için gerekli önlemleri almak yerel yönetimlerin öncelikli sorumluluğu olmak zorundadır. Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için belediyelerimiz ayrı bir bütçe ayırmak durumundadır. Bu ülkenin yarınlarını güvence altına almak Cumhuriyetin 100. yılında bütün siyasilerin temel amacı olmalıdır. Halkın çocukları için okul yemeği hemen şimdi” şeklinde konuştu.

Güncel Haberleri