6 Şubat depremlerin ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ülke genelinde diri fay hatlarının bulunduğu haritayı yayınlamıştı. Eskişehir’de, haritada yer alan ve diri fay hattının geçtiği 24 il, 80’ni aşkın ilçe merkezleri arasında bulunuyor. Eskişehir merkezli en son büyük deprem, 6,4 büyüklüğünde 20 Şubat 1956 tarihinde meydana geldi. Uzmanlar Eskişehir’de de deprem olabileceğinin sinyalini verdi.
"ESKİŞEHİR, RİSK TAŞIYAN BÖLGELERDE ÜST SIRALARDA YER ALIYOR"
Sigortacı İbrahim Acabay, şu açıklamalarda bulundu:
“6 Şubat depreminden önce biz Eskişehir’den fay hattının geçtiğini bile bilmiyorduk, deprem sonrası biz nerede oturuyoruz risk taşıyor mu diye baktığımızda fark edildi. Eskişehir’in yüzde 90’ını bir fay hattının üzerinde yaşadığını bilmiyordu. Ayrıca Eskişehir, risk taşıyan bölgelerde üst sıralarda yer alıyor ve bu çok korkutucu. Alınan tedbirlere baktığımda da maalesef son depremden sonra hala bir iyileşme çalışmaları göremedik. Tabi ki yapanlar vardır ama depreme sağlamlık testleri iki katlıdan tek katlıya her binaya yapılmalı. Dolayısıyla deprem denetimlerinin sıklaştırılması gerektiğini düşünüyorum.”
VATANDAŞ SİGORTA YAPTIRMAYA YANAŞMIYOR
Acabay, insanların genele itibarıyla çoğu vatandaşın deprem sigortası ya da konut sigortası yaptırma taraftarı olmadıklarının altını çizdi. Acabay, “Bunun birkaç nedeni de var. Birincisi maalesef ekonomi. Bu kapsamda da insanlar hayatlarında sigortayı çok daha geri plana atıyorlar maalesef. Dolayısıyla yasal düzenleme ile sigorta bilinci zorunlu hale getirilmeli. Dahası deprem sigortası lafta zorunlu fakat yapılmadığında herhangi bir cezası yok. Sigortacı olarak şu sorunla da karşılaşıyoruz. Müşteri geliyor sigorta yaptırmak için adresini dahi bilmiyor ya da bina inşa yılına kadar çoğu bilgiyi bilmiyor. Biz de ne kadar teyitlesek de eski binalarda metrekare bilgisi paylaşılmıyor. Metrekare üzerinden sigorta primi yansıdığı için doğru verilerle ilerleyemiyoruz. Dolayısıyla bu bilgilerin doğru alınacağı bir alt yapı oluşturulmalı” şeklinde konuştu.