Eskişehir’de imar alanları yeniden gündemde: Başkanlar karşı karşıya geldi

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç ‘’yeni alanların imara açılmasına gerek yok’’ derken Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik tam aksini savundu.

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, yeni alanların imara açılıp açılmaması konusundaki tartışmalara farklı bir yaklaşım sergiledi.

Yeni alanları imara açmanın bugün için doğru olmadığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Orkun Çelik, “Biz yeni imar alanları açarsak yeni arsalar çıkacak, üretilecek. Böyle olunca da arsanın payları düşecek diye bir mantık doğru gelmiyor. Arsalar vatandaşın arsası. Dolayısıyla kıymetli olan arsa vatandaşın kıymetidir. Temiz yeni imar alanları açarsak bu arsaların parasını düşürürsek vatandaşın arsasının parasını düşürmüş olacağız. Yani vatandaşın arsasının parasını düşürerek kazanım elde etmeye çalışmayı böyle parlak bir fikir olarak önermek biraz enteresan geliyor. Elbet günün birinde her şehrin de olacağı gibi Eskişehir'de imar planları açılması gerekir ama Bizim şimdi Eskişehir'e baktığımız zaman arsa üretmek istiyorsak yeni imar alanları açmadan önce yapabileceğimiz şeyler var. Yeşiltepe, Şirintepe, işte Fevzi Çakmak, Odunpazarı'nda Erenköy huzur gibi yerlerde bizim böyle iki katlı kalmış. Mahallelerimiz var. Şimdi bu mahallelerde biz ada bazında bir imar planı düzenlemeleri yaparsak buralarda bir inşaat faaliyetlerini hızlandırmaya yönelik değişiklikler yaparsak o zaman ne olur ? Hiç yeni imar alanı açmadan şehre daha yakın yerlerde aslında arsa üretmiş oluruz. Şimdi böyle bir fırsat varken yeni imar alanları açarsanız bu sefer hiç kimse de gidip mevcutta böyle iki katlı kalmış yerlerle uğraşmaz. Biz buraları şehrin merkezindeki yerleri istiyoruz. Buralarda arsayı üretelim. Yeni imar alanları açtığınız zaman yol yapmak zorundasınız. Okul, cami, ulaşım problemleri, bunların hepsini çözmek zorundasınız. Ama mevcut mahallelerde bunlar hazır var zaten. Hazır o mahallelere giden otobüs var. Hazır oraların okulu, yolu, camisi var. Bura tamam orada yoğunluk arttığı zaman illa ki ek bir şeyler yapmak gerekecektir ama sıfırdan yapmaya göre çok daha az para harcamalarla bu iş çözülebilir. Dolayısıyla biz yeni imara planları açılmasına sıra gelene kadar önce bu mahallelerin sorunlarını çöz istiyoruz” diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç

“İmar kanunu değiştirilmeli”

Eskişehir’deki kentsel dönüşümün ada bazın dönüşümlerle yapılması gerektiğini ifade eden Kılıç İmar Kanunu’nun değişmesi gerektiğini dile getirdi. Kılıç, “Bizim bu kentsel dönüşüm yani depremin karşı işte şehri depreme dayanıklı hale getirmek için yapılması gereken O da ada bazındaki dönüşümler. Burada olması gereken şey buraları, ada bazında çözümler yapabilmek. İmar planlarını değiştirip buralara ekstra haklar tanımak gerekir. Vatandaşın lehine bir rant oluşturulmalı. Bunun da kentsel dönüşüm konusunda burada bakanlığa çok büyük görev düşüyor. Şu anki imar Kanunumuz hem eski bir kanun, hem de bazı yönleriyle kentsel dönüşümün önünde de engel teşkil ediyor. Bizim burada vatandaşın lehine bir işte kat artışına yoğunluk verebilmek için bu İmar Kanunu'nun da biraz değiştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik tam aksini savundu

Eskişehir’de uzun zamandır yeni alanların imara açılmadığını ifade eden Çelik, şehrin tek merkezlikten kurtulması ve konut fiyatların düşünün sağlanması için yeni imar alanların açılması gerektiğini savundu. Çelik, “Eskişehir tek merkezli kaldı. Eskişehir’in tek merkezli olmaması gerekir. Çevremizdeki Bursa Ankara gibi iller büyüdü. Eskişehir’de istenilen düzeyde büyüme gerçekleşmedi. Eskişehir’de hükümetin AK Parti’de belediyelerin CHP’de olması çeşitli sorunlara neden oldu. İmar planlarında da sorunlar yaşandı. Şehrin doğuya doğru büyümesi pek mümkün değil. O bölge ağır sanayimiz yer alıyor. Batıya doğru büyüyebilir. Eskişehir’de 2 ve 3. merkezlerin oluşması lazım. Örneğin şehirdeki trafiğin yoğun olması da tek merkezli olmasından kaynaklanıyor. Eskişehir’de yeni imar alanlarının açılmasında çok geç kalındığını düşünüyorum. Yeni imar alanlarının açılması inşaat maliyelerini de düşürecektir. TOKİ’ye verilen imkanlar arsa payının düşük tutulması, KDV’nin alınmaması gibi kolaylıklar, özel inşaat firmalara sağlanmalı ki Eskişehir’de inşaat üretimin artması kolaylaşsın” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Güncel Haberleri