“Eskişehir’de konut eksiği yok"

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, ucuz arsa üretimi yapılması önerisine eleştiri getirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir’de konut krizi var düşüncesiyle yeni yerleri imara açma konusunda eleştirilerde bulundu. Kılıç, Eskişehir’de yaşanan bir konut krizi olmadığı vurgusunu yaparak imar planları konusunda atılması gereken adımlar konusunda önerilerde bulundu.

“KONUT KRİZİ YOK”

Konut Krizi konusunda Sanayi Odası’nın ‘konut eksiği’ yönünden yayınladığı rapora karşılık ‘yanlış hesaplama yapmışsınız’ şeklinde yaptıkları açıklamayı hatırlatan Kılıç, “Eskişehir’de konut eksiği yok. 40 bin konut eksiği diye bir şey söylenemez. 40 bin eksiği daire başı 2 ile çarpıp 80 bin kişilik ihtiyaç var dersiniz. 80 bin kişinin 5 bini çadırda mı yaşıyor? Nerede bu insanlar? Öyle bir durum yok. Mesela şu anda satılık-kiralık, dairler yok mu?” diye konuştu.

“FİYAT DÜŞÜRMEK İÇİN YENİ YERLERİ İMARA AÇMAK ANLAMSIZ”

Konut eksiğiyle beraber, konut fiyatlarının yüksekliğinden de kaynaklı ortaya atılan ‘ucuz arsa üretimi yapalım’ önerisine yönelik konuşan Kılıç, “Ucuz arsa üretmek için de yeni yerleri imara açalım. İnşaatta yeni yerleri imara açabilirsiniz ama ne kadar fiyatları düşürebilirsiniz? Eskişehir’de şu an ucuz konutların daha çok satıldığı kenar mahallerde, arsa oranları yüzde 25’dir, bu arsa maliyetidir. 10 daire yapıyorsanız bunun 2 buçuk adeti arsa sahibine verip arsayı satın almış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Arsa maliyetleri düşürülünce konut fiyatları ucuzlar diye hesap yapılıyor. Eskişehir’in bütün tarlarını bile imara açsanız bunun maliyeti sıfır olmayacaktır” diyen Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ne olacak, yüzde 25 olan yer belki yüzde 15 olacaktır. Yüzde 10 ila 15 arasında ancak düşürebildiğiniz. Zaten arsa payı yüzde 40-50 olan yerler bu durumdan hiç etkilenmez. Yüzde 10’luk bir düşüş, bunun için yeni yerleri imara açalım derseniz; buralara altyapı götürmeniz lazım, okul hastane yapılması gerekir, anlamsız bir durum ortaya çıkar.”

İMAR PLANLARI NASIL YAPILMALI?

Tüm bu sorunları birlikte düşünmek gerektiğini vurgulayan Kılıç, imar planları üzerinden yapılacak çalışmalar konusunda ayrık nizama uygun planlar yapılması gerektiğini söyledi. Kılıç, olması gerekeni şu örnekle anlattı:

“Çamlıca’da 120 metrekare üzerine 3 tane 3+1 daire yapıyoruz. Her katta bir tane 3+1 daire var. Bu binaya bir de asansör koyuyoruz. Asansör minimum sekiz kişilik oluyor. Belki bu apartmanda 8 kişi bile yaşamıyor. Biz bu adalarda bu bitişik nizam 2-3 katlı yerlerde ada bazında birleştirip, katında 1 daire olan 3 daireden oluşan bir apartman yerine katında 4 daire olan 4 kattan oluşan, birçok aynı maliyeti 3 dairenin değil de 16 dairenin paylaştığı bir yapı yapılmasını imar planları ile tesis edersek, o zaman yüzden 10-15’lik düşüşlerden çok daha ciddi düşüşleri yakalayabiliriz.”

“BİRÇOK SORUNU AYNI ZAMANDA ÇÖZEBİLİRİZ”

Kılıç, önerdiği imar planı değişiklikleriyle pek çok avantajın sağlanabileceğini söyleyerek, “Ayrık nizam olmasının getirdiği etrafında bahçe olmasından kaynaklı otopark sorunu ciddi ölçüde çözebiliriz. Ada bazında birleştirme yapıldığında otoparklar, yeşil alanlar, oyun parkları ortaya çıkacak. Sorunları ortaya doğru koyup çözümleri de ortay doğru koyup sonra çözmek lazım” şeklinde konuştu.

Güncel Haberleri