Odunpazarı Bölgesi’nde Akcami Mahallesi Malhatun Sokakta Perşembe günü kurulan Odunpazarı Semt Pazarı esnafı, haftanın 6 günü farklı bölgelerde pazara çıktıklarını, kış aylarında zorlandıklarını ve Kapalı Pazar alanlarının artması gerektiğini ifade ederken soğuk hava koşullarında çalışmaya çalışan bazı esnafların ise soba yaktığı görüldü.
PAZARCILAR KAPALI PAZAR YERİ BEKLİYOR, YETKİLİLER GÖRMÜYOR
Kar kış demeden ekmek paralarını çıkarmak için işlerine gelemeye devam ettiklerini söyleyen esnaf Tuncay Çakıroğlu, “Her sene olduğu gibi bu soğuklara rağmen halk için hizmete geliyoruz. Biz yıllardan beri kapalı Pazar yeri bekliyoruz, kimsenin baktığı, el attığı yok. Önümüzde bir yerel seçim var ve seçilecek başkanlardan en büyük beklentimiz kapalı Pazar yeri. Vatandaş çok soğuk olduğu zaman gelmiyor pazara, gidiyor marketten alışveriş yapıyor ama bir Pazar yeri yapılsa böyle olmaz. Kar yağdığı gün hiç kimse yoktu, ben olsam o soğukta gitmezdim pazara. Tüm Türkiye’de pazarların kapalı Pazar olmasını istiyoruz ama maalesef çoğu açık pazar” diye konuştu.
“Pazarcı esnafı için kış çok zor oluyor” diyen esnaf Emre Terzioğlu, “Kapalı Pazar yeri hizmeti Eskişehir’de yok, diğer illerin çoğunda bu sistem mevcut. Eskişehir’in semt pazarları gerçekten kalabalık ve pazarcı esnafları Pazar yeri konusundan çok şikayetçi ve mağdur, vatandaşlarımız da mağdur” ifadelerini kullandı.
Her bölgeye bir Pazar yeri istemediklerinin altını çizen Terzioğlu, bu projeleri gerçekleştirmek için müsait alanların olduğunu da belirterek, “Batıkent Mahallesi’ne, 71 Evler Mahallesi’ne yeni Pazar yerleri kuruldu ama yine sokakta. 6 gün hizmet veriyoruz farklı bölgelerde, bir tanesinde çıktığımız kapalı Pazar yeri yok. Buradaki Pazar yerimiz bayır üzerine kurulu ve yol ağzında, trafik için de sorun teşkil ediyor, vatandaş arabasını durdurup pazara giremiyor” sözleriyle konuşmasına devam etti.
“PAZARCI ESNAFININ CANINA TAK ETTİ”
Yıkılan Kurtuluş Pazarı’nı ‘mevcut bir kapalı Pazar yerimiz vardı, baba ocağımız’ ifadesiyle nitelendiren Terzioğlu, “Oranın vatandaşı, pazarcısı sokaklara düşmek durumunda kaldı. 2024 yılındayız, sokaklarda hizmet çok geride kaldı. Hiç değilse bir düzenleme yapılsın. Biz pazarcılar olarak bu mesleği bırakmadan bir düzenleme gelmesini istiyoruz. Pazarcı esnafının canına tak etti artık. Pazarcılığı bırakıp farklı sektörlere geçen çok arkadaşımız oldu. Çalışmak zorunda olduğumuz için sabrediyoruz ama memnun değiliz. Esnaf çok zor şartlar altında hizmet veriyor” şeklinde konuştu.
“LÜKS DEĞİL, AYAKLARIMIZ SU GÖRMESİN İSTİYORUZ”
Terzioğlu, “Bizim isteğimiz kapalı Pazar yeri hem esnaf için hem de vatandaş için iyi olacak. Avrupa’da Pazar gibi şeyler yok, bu projeler şehrimizin gelişimi için de iyi olacak. Biz çok lüks yerler istemiyoruz; ayaklarımız su görmesin, rüzgara maruz kalmayalım, çadır kazaları yaşamayalım istiyoruz” diyerek geçmiş tarihlerde yaşanan çadır kazalardan dolayı hastanelik olma olaylarını hatırlattı.