“Eskişehir'de tarım alanları yok edilecek”

Ziraat Mühendisleri Odası, Alpagut ve Atalan’da Altın Gümüş Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi yapılmasının tarıma ve doğa vereceği zarara dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mihalgazi’nin tarımsal üretimdeki etkisine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, hem ormanların hem tarım alanlarının yok olacağını savundu.

Güder, “ÇED Raporu’nda maden alanında vasıfı belirtilmeyen, 727 bin 800 metrekare şahıs parseli tarım alanı ve 2 milyon 901 bin 900 metrekare orman alanı görülmektedir. Yani hem ormanlarımız, hem de tarım alanlarımız yok edilecektir. Bölgede; örtü altı ve açık saha sebze üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Örtü altı varlığı 1795 dekar olan ilçe, roka üretiminde Türkiye birincisi olup, yılda 8 kez toplam 19 bin 635 ton mahsul alınmaktadır. Türkiye’de Mihalgazi, terede 2 bin 900 ton üretim ile ilk sırada, 2 bin 228 ton ve 16 bin 125 ton taze soğan üretimi ile ikinci sırada maydanoz ve dereotunda üçüncü sırada yer almaktadır. Yağlık zeytin, nar, yaş incir, kapya, dolmalık, sivri biber ve domates üretimi öncelikle şehrimiz ve çevresine önemli katkılar sunmaktadır. Şayet Alpagut Atalan altın-gümüş projesi hayata geçerse, zaman içerisinde habitat olumsuz etkilenecek, beslenmemizi sağlayan tüm bu sebze ve meyveler yıllar içerisinde bitecektir. Ayrıca; sülfürik asit yağmurları, yeraltı sularından sızan arsenik gibi ağır metaller, zengin coğrafyada yetişen bitkilere, hayvanlara, Sakarya nehrine, insanlara zarar verecektir. Bilimsel temellerden uzak bu projenin uygulanması; ilimiz tarımına ve doğasına tamiri yapılamayacak zararlar verecektir. Gelecek nesillere katledilmiş bir doğa bırakmaya hakkımız yok” dedi.

Güncel Haberleri