Eskişehir’de yeni protokol ile yangınların önlenmesini hedefleniyor

Eskişehir’de iş yeri sahiplerine yönelik yeni bir protokol ile elektrik kontağından kaynaklanan yangınların önlenmesini hedefliyor. Odunpazarı Belediyesi ile yapılan işbirliğiyle, elektrik ve topraklama kontrollerinin yapılması zorunlu hale gelecek.

Elektrik Mühendisleri Odası, elektrik kaynaklı yangınları önlemek amacıyla Odunpazarı Belediyesi ile önemli bir protokole imza attıklarını açıkladı. Yeni protokol, şehirdeki iş yerlerinde elektrik tesisatı ve topraklama kontrollerinin yapılmasını zorunlu hale getiriyor. Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Şakar, konuyla ilgili açıklama yaparak, “Elektrik Mühendisleri Odası olarak kamuoyunun da takip ettiği önemli bir protokole imza attık. Bu protokol, Odunpazarı Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşti. Protokolün amacı, şehirde başlayıp tüm ilçelere yayılacak bir güvenlik kontrol mekanizmasını sağlamaktır. Bu protokol nereden doğdu derseniz elektrik kaynaklı sorunlardan kaynaklanan olumsuzlukların ortadan kaldırılması için bir takım çalışmalar yürütüyoruz ve yıllardır belediyelere, valiliğimize bu çalışmaları sunduk. Bu çalışmalarda, elektrik kaynaklı yangınların sayısının oldukça arttığını ve can kayıplarına yol açtığını gözlemledik. Bu yangınların çoğunun elektrik kontağından kaynaklanması, sorunun çözülmesi gerektiğini gösteriyor. Bu tür olumsuzlukları önlemek için zamanında ve doğru yapılacak kontrollerin önemini vurgulamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Şakar, “İş yerlerinde gerekli elektrik ve topraklama kontrollerinin yapılmasını sağlamak ve bu kontrollerin olumlu ya da olumsuz sonucunun odamız tarafından onaylanarak belediyeye sunulmasıdır. Böylece iş yerinin güvenliği sağlanmış ve oluşabilecek olumsuzluklar minimize edilmiş olacaktır. Bu protokolle, Odunpazarı ilçesinde iş yeri açmak isteyenlerin, elektrik güç analizinin ve topraklama kontrollerinin odamız tarafından onaylanması gerekiyor. Bu onay alındıktan sonra belediye ruhsat başvurusu yapılabilecek” diye ekledi

“ÇIKAN YANGINLARIN BİRÇOĞU ELEKTRİK KONTAĞINDAN”

Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Özdemir, bu protokol kapsamında yaptığı açıklamada, “İş yerlerinde çıkan yangınların elektrik kontağından kaynaklanması nedeniyle yapılan raporlamalar önem arz ediyor. İtfaiye raporlarına göre birçok yangının kaynağı elektrik kontağıdır. Bu alanda çalışmalar yürütüyoruz ve protokol imzalandı. Protokol kapsamında, iş yeri açma sürecinde iş yerlerinin elektrik tesisat ve topraklama raporları düzenlenecek. Bu topraklama raporları, iş güvenliği yönetmeliğine göre her yıl düzenlenmesi gereken bir rapordur. Rapor iki şekilde alınabilir: Birincisi, odamıza başvurularak teknik ekip tarafından hazırlanması ve belediyeye sunulması; ikincisi ise serbest çalışan, odamız üyesi mühendislerin kontrolleri yapıp raporu hazırlayarak oda onayıyla belediyeye sunmalarıdır. İşleyiş hakkında biraz bilgi verelim. Oda onayında karekod uygulaması yapılacak. Raporlamayı yapan mühendisler, kontrol ettikleri alanlara karekod yapıştıracaklar. Bu karekodlar, raporlara eklenerek odaya sunulacak. Belediye yetkilileri bu karekodları okutarak raporun yapıldığını görebilecekler. Raporlar olumlu veya olumsuz olabilir; olumsuz sonuç çıkarsa düzeltilmesi için zaman verilecek” denildi.

“İŞ YERİ AÇMAK İSTEYENLER İÇİN ZORUNLU”

1 Aralık 2024’ten itibaren Odunpazarı Belediyesi’nden ruhsat alacak her iş yerinin, elektrik tesisat muayene raporu ve topraklama ölçüm raporlarını hazırlatması zorunlu hale geleceğini belirten Özdemir, “Bu uygulama, sadece yangınları değil, iş yeri sahiplerinin cihazlarını da korumayı hedefliyor. İş yeri sahipleri, makinelerini elektrik tesisatına bağlamadan önce tesisatın uygun olup olmadığını kontrol edebilecekler ve böylece büyük arızaların önüne geçilmiş olacak” diye vurguladı.

Yapılan basın açıklamasının ardından, Özdemir, Türkiye'nin mevcut elektrik santrallerinin ülkenin ihtiyacının çok üzerinde kapasiteye sahip olduğunu, ancak yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru bir yönelimin olduğunu ifade etti. Özdemir, “Eskişehir için termik santral kurulması tekrar gündeme gelmiş. Ancak bu konu çok defa reddedildi ya da vazgeçildi. Dünyanın artık terk etmekte olduğu bir teknoloji ile elektrik üretmek doğru bir yaklaşım değil. Aslında mesele elektrik üretmekten çok, bu santrallerin çevreye vereceği zararın boyutlarıyla ilgili. Bu konuda yapılan birçok araştırma, termik santralin çevreye büyük zarar vereceğini ortaya koydu. Eskişehir bağlamında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili olarak, bağlantı anlaşmaları ve kapasite sorunları gündeme geliyor. Sanayi bölgesinde çok sayıda yatırım talebi var, ancak birçok firma kapasite sınırına takılıyor. Teknik çalışmalar tamamlandığında Eskişehir’de yenilenebilir enerji kullanımının daha fazla artacağını düşünüyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda altyapı iyileştirmeleri de yapılıyor. Güneş enerjisi yalnızca gündüzleri çalışıyor, bu nedenle gece enerjiyi sağlamak için farklı bir kaynağın devreye girmesi gerekiyor. Bu durum teknik açıdan zorluklar yaratıyor, ancak altyapıya yönelik yatırımlar sürekli artıyor” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Güncel Haberleri