Yıkılmasının ardından 3 yıl geçen Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin yapım süreciyle ile ilgili yeni gelişmeleri anlatan Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Eskişehir’in şehre yakışan bir kapalı pazar yerine kavuşacağını belirtti. Çiçek, “Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri konusunda 3 yıldır esnafımız gerçekten çok mağdurdu. Yıkım aşamasından sonra arazi Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredildi. Kurtuluş Pazar Yeri'nin mücadelesini verdik ve sonunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesini sağladık. Bakanlıktan resmi yazısı da geldi. Allah nasip ederse Eskişehir Büyükşehir Belediyesi en kısa zamanda ihaleye çıkacak. Önümüzdeki ay yüzde 90 ihtimalle ihale yapılacak. Mayıs ayında da temelini atmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“VATANDAŞ 60 YILLIK PAZARINA KAVUŞACAK”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ile olan görüşmeler hakkında bilgi veren Çiçek, Eskişehir’in 60 yıllık Pazar yerine kavuşacağını söyledi. Çiçek, “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Ayşe Ünlüce ile görüştük. Kendisi bize ‘bütçemiz hazır, paramız hazır’ dedi. 1 yıl içinde tamamlanacağı sözünü de verdi. Gerçekten çok güzel bir proje olacak. Kurtuluş Pazar Yerine, 60 yıllık geleneğine yeniden kavuşacak. Alt katı otopark, içinde buzhane, balık ve tavuk bölümleri ayrı, Esnaf için özel bölümler olacak. Kurtuluş Mahallesi’ne ve Eskişehir’e yakışır bir pazar yeri olacak. Eskişehir’in kent merkezinde güzel bir kapalı pazarı olacak. Yılların Kurtuluş Pazarı, sadece o mahalleye değil tüm Eskişehir’e hizmet edecek. Buradan meyve-sebze, balık ve diğer temel ihtiyaçlarını temin edebilecekler. Otopark sorunu da yaşanmayacak” sözlerini kaydetti.
“3-5 KİLOGRAM ALMA DÖNEMİ BİTTİ”
Ramazan ayının pazar esnafı için nasıl geçtiğini değerlendiren Çiçek, vatandaşların alım gücünün düştüğüne vurgu yaptı. Çiçek, “Ramazan ayı bu sene mevsim geçişine denk geldiği için fiyatlar biraz pahalı. Maliyetler gerçekten çok yükseldi. Nakliye, işçilik ve diğer giderler büyük bir yük hâline geldi. Antalya’dan, Adana’dan, Mersin’den gelen bir ürün için, hiçbir ek ücret olmasa bile en az kilogramda 10 lira maliyet var. Depolama ve fire eklendiğinde fiyatlar kaçınılmaz olarak yükseliyor. Üretici de üretim maliyetlerini karşılamak için yüksek fiyat belirlemek zorunda kalıyor. Gübre, ilaç gibi girdilerin maliyetleri de çok arttı. Sorun sadece fiyatların yükselmesi değil, esas problem insanların alım gücünün düşmesi. Eskiden vatandaşlar 3 kilo, 5 kilo alırken şimdi tane ile, yarım kilo ile alışveriş yapıyor. Halkın alım gücü gerçekten çok zayıfladı. Bu yüzden pazarcı esnafı da zorlanıyor. Marketlere kıyasla halk pazarları en az yüzde 50 daha uygun. Bir markete gidip fiyatları karşılaştırırsanız, pazarda ürünlerin çok daha uygun olduğunu göreceksiniz. Örneğin, şu an patates 25 lira. Sezon başında yerinde fiyatı 10 liraydı. Ama depolama, işçilik ve fire nedeniyle fiyat artışı kaçınılmaz oldu. Özellikle soğan ve patateste fire oranı çok yüksek. Yeni mahsul patatesler Mayıs ayında çıkacak. O zamana kadar fiyatlar pek düşmez” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi