AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, İnönü ilçesine yeni adli birimlerin kazandırıldığını açıkladı. İnönü ilçesine yeni adli birimlerin kazandırılacak olmasıyla ilgi Eskişehir Baro Başkanı Barış Günaydın açıklamalarda bulundu.
Günaydın, “İnönü’deki adliyemiz daha önce kapatıldı. Yeniden Eskişehir’e bir adliye kurulması, yalnızca fiziksel bir mekân olarak düşünülmemeli. Aynı zamanda tüm ihtiyaçlarının adli mercilere yakışır biçimde donatılması gerekiyor. Bu anlamda, vatandaşların adalete erişimini sağlayacağı açısından olumlu bir gelişme gibi görünse de, henüz Resmî Gazete'de yayımlanmadı. Şu an yalnızca bir duyum söz konusu. Ancak yayımlandığında hâkim, savcı atamalarının, gerekli personel ve fiziksel koşullarla birlikte eksiksiz bir şekilde sağlanması halinde anlamlı olacaktır. İnönü Adliyesi’nin yeniden açılmasından öte, bence Eskişehir Adliyesi’nde de şu an çok ciddi sıkıntılar var. Mevcut merkez bina fiziksel olarak yeterli değil. Yakın zamanda icra dairelerinin, Telekom binasının bulunduğu yere taşınması söz konusu. Bu kapsamda icra hukuk mahkemeleri ve icra daireleri yeni yere geçebilir. Dolayısıyla, mevcut adliyedeki koşullar da göz önüne alındığında, Eskişehir’in en önemli ihtiyaçlarından biri büyük, kapsamlı, tüm birimlerin bir arada bulunduğu bir merkez adliyedir. Bu anlamda, Eskişehir’e yakışır bir adliye kompleksi kurulması çok daha yerinde olacaktır” sözlerini kaydetti.
“Bölge Adliye Mahkemesi Kurulmalı”
Eskişehir’e bir Bölge İdare Mahkemesi’nin de açılması gerektiğini değerlendiren Günaydın, istinaf mahkemelerinin ilk kurulduğunda bu konuda çok mücadele verdiklerini hatırlattı. Günaydın, “O dönemki baro başkanımız da Eskişehir’de mutlaka olması gerektiğini dile getirmişti. Çünkü istinaf mahkemeleri, Yargıtay’a gitmeden önce hukuki çözümler üretme amacıyla kurulmuştu. Ancak geldiğimiz noktada, istinafa gönderdiğimiz dosyaların yargılaması Yargıtay’daki kadar uzun sürüyor. Bu nedenle Eskişehir’de hem Bölge İdare Mahkemesi hem de Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu mahkemelerin dairelerinin artırılması da adalete erişimi hızlandırmak ve daha doğru kararlar alınmasını sağlamak açısından önemli bir fırsat yaratacaktır. Eskişehir’e yeni bir adliye binası gerekiyor. Son dönemde alınan tasarruf tedbirleri nedeniyle bunun yakın zamanda gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Fakat yeni bir bina, ek birimlerin kurulması, hukuk ve ceza mahkemelerinin ayrılması gibi bazı gelişmeler şu an gündemde. Yine de henüz net bir açıklama yapılmış değil. Otopark sorunu olmayan, erişimi kolay, büyük ve kapsamlı bir adliye binasına Eskişehir’in mutlaka kavuşması gerektiği yönünde. Kentimize yakışır, modern bir adliye, en büyük hayalimiz” diye konuştu.
“Avukat Sayısı Her Geçen Gün Artıyor”
Eskişehir’de avukat sayısının sürekli artığını ifade eden Günaydın, Eskişehir’de Baro’ya kayıtlı bin 966 avukatın var olduğunu dile getirdi. Günaydın, “Her hafta yeni meslektaşlarımız aramıza katılıyor; ruhsat törenleriyle mesleğe adım atan çok sayıda genç arkadaşımız var. Bu meslektaşlarımızın çoğunluğu da genç; yani beş yılın altında kıdemi olanlar. Bu durum sadece Eskişehir’e özgü değil, Türkiye genelinde de benzer bir tablo söz konusu. Sayı giderek artıyor ve bu artış oldukça geometrik bir şekilde gerçekleşiyor. Örneğin 2018 yılında bu sayı yaklaşık bin civarındaydı, bugün neredeyse iki katına çıktı.
Genç meslektaşların farklı mesleklere yönelmesi konusu yalnızca bizim mesleğimize özgü bir durum değil. Birçok alanda ciddi ekonomik sorunlar nedeniyle gençler farklı mesleklere yönelmek zorunda kalıyor. Genç meslektaşlarımız açısından benim beklentim, hukuk alanında bir uzmanlaşmanın zamanla kaçınılmaz hâle geleceği yönünde. Belirli alanlarda, özellikle gençlerin ilgisine göre uzmanlaşmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca şu an gündemde olan bazı yasal düzenleme beklentileri var. Örneğin, tapudaki işlemlerde avukat bulundurma zorunluluğu getirilirse, bu hem vatandaşların dolandırıcılık ya da hak kaybı gibi durumlarla karşılaşmasını önleyecektir hem de muvazaa davaları, tapu iptal ve tescil davaları gibi işlemlerle mahkemelerin iş yükünü azaltacaktır. Bu tür düzenlemeler, aynı zamanda meslektaşlarımıza yeni istihdam alanları açılması açısından da çok kıymetli olur. Avukatlık dışında iş yapan meslektaşlarımız da var. Ancak bu yaygın bir durum değil. Daha çok ekonomik zorunluluklarla sınırlı, istisnai örnekler olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi