Eskişehir Hamamyolu'nda bir araya gelen Eskişehirliler; "Sefalete teslim olmayacağız", "AKP elini cebimizden çek", "Hükümet istifa" sloganlarıyla yürüyüş yaptılar.
Art arda gelen zamlar üzerine tepkilerini gösteren Eskişehir halkı açtıkları pankartlarla ve sloganlarla yürüyüşlerini gerçekleştirdi.
Pankartlarda; "Gelirde adalet, vergide adalet", "Zam zulüm düzeni istemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz", "İşçiden, emekçiden al zengine ver düzenini istemiyoruz", "Zamlar geri çekilsin, patronlardan servet vergisi alınsın", "Yaşasın sınıf dayanışması" gibi sloganlar yer alıyordu.
"Biz emekliler Eskişehir’den yürüdük mü tüm Türkiye ayağa kalkar"
Eylemde konuşan emekli Seval Sürücü, şunları söyledi:
"Onlar çok çalıştı; Emekli öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz, polislerimiz… Ben de bir emekliyim ama bir sorun pazara, markete gittiğimizde ne kadar ürün alabiliyoruz? Her şeyin hesabını yapıyoruz. En acısı da, torununa bir harçlık verememek. Mezun olan öğrencine hediye alamamak. Hepsini biz emekliler, biz kadınlar çekiyoruz. Bu devletimiz, bu hükümetimiz davetsiz misafirlere hak etmediği şekilde davranıp haklarını verirken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımız haksız bir şekilde, sefalet içinde yokluk içinde, bir şişe suyu alamaz durumda. Biz küllerimizle yeniden doğacağız. Hiçbir şekilde hakkımızı yedirmeyeceğiz. Biz emekliler Eskişehir’den yürüdük mü tüm Türkiye ayağa kalkar. Krizi yaratan bedelini ödesin! Bu eylem Türkiye’ye örnek olsun. Türkiye fakirleşiyor."
"Okumak için bir yandan da çalışmak zorundayız"
Eylemde konuşan bir diğer isim ise öğrenci Berivan Özkara oldu. Özkara, "Biz buraya çeşitli illerden gelen yaklaşık 110 bin üniversiteliyiz fakat yalnızca 12 binimiz KYK yurtlarında yer bulabiliyor. Kapasitelerin yetersiz olduğu gibi koşulların da kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Çalışma alanı olmayan, öğrenci öğünlerinin yetersiz olduğu 35 metrekare alanda 5-6 kişinin yaşamaya çalıştığı yurtlar… KYK’da yer bulamayan arkadaşlarımız ise her sene yüzde yüz artan, bugünlerde 6-7 binlere varan ev kiralarıyla karşı karşıya. Evlere çıkamayan öğrenciler ise tarikat, cemaat yurtlarına mahkum. Bu koşullarda bizler için tarikat yurtları seçenekler arasında bir seçenek değil, dayatmadır. Bunun dışında, gıdadan kişisel bakım ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar sonrasında okumak için bir yandan da çalışmak zorundayız. Gelen zamlara yetişmek için bazılarımız okullarını dondurup tam zamanlı işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Bir hobimizin olması ise tamamen hayal.
Tüm bunlarla birlikte üniversitelerin özerkliği ve demokrasisi büyük bir yıkım içinde. Okullarda kayyum rektör, öğrencileri ilgilendiren kararlar alırken bizlere danışılmıyor bile. Eğitim niteliğini kaybetti. Öğrenciler saatliği 20-25 tl olan yerlerde çalışılmaya mahkum edildi. Ders materyallerine ulaşamayan arkadaşlarımız ise eğitimden mahrum bırakıldı. Bizler tek adam sisteminin, emekçi değil sermaye yanlısı bir eğitim sistemi kurduğunu biliyoruz. Tüm bunların karşısında örgütlenecek ve mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.
"Toplu sözleşme masalarında kamu emekçilerini sattılar"
Devlet memuru Erhan Kamış ise şu ifadeleri kullandı:
"Bu mücadeleyi birlikte yürüttüğümüz zaman başarılı olabiliriz. Haklarımızı geri alabiliriz. Zamları iptal edebilir. Bu birlikteliği büyütmemiz, birleşe birleşe kazanmamız gerekiyor. Ben 25-26 yıllık bir devlet memuruyum. Hiçbir zaman bugün yaşadığım derin yoksulluğu yaşamadım. Bütün kamu emekçileri aynı zorlukları yaşıyor. Biz son 6 ay-1 yıldır yaşamıyoruz. Uzun zamandır geliyorum diyen bir ekonomik krizdi. Bunun üzerine yatıldı. Toplu sözleşme masalarında kamu emekçilerini sattılar ve bugün içinden çıkılmaz bir hale geldik. Seyyanen bir zam yapıldı ama hiçbir zaman emekli, kıdem tazminatına yansımayan bir rakam. O yüzden hiçbir anlamı yok. O yüzden hep beraber mücadele etmeliyiz."
"Eskişehir halkı binlerce imza attı"
Eskişehir halkı adına konuşan bir vatandaş ise şunları söyledi:
"TBMM Başkanlığına yazılmış bu imza föylerine, dilekçelerine Eskişehir halkı binlerce imza attı. Biz bu imza föylerini, TBMM Başkanlığı’na iletilmek üzere sayın vekillerimiz Sayın Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer’e emanet ediyoruz."
Eylemin sonunda Eskişehir CHP Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer de söz aldı.
"Ben insanca yaşamaya hak kazandığımız günlerin çok da uzak olmamasını diliyorum"
Süllü, "Bizler toplamış olduğunuz imzaları, Utku Çakırözer vekilimle teslim aldık. Bildiğiniz gibi yarın CHP olarak meclisi; emekli maaş zamlarını ve yapılan zamları görüşmek üzere toplantıya çağırdık. Bu imzaları yarın Meclis Başkanımıza teslim edeceğiz ve bütün siyasi parti temsilcilerine ileteceğiz. Ben insanca yaşamaya hak kazandığımız günlerin çok da uzak olmamasını diliyorum" şeklinde konuştu.
"Kaşıkla verilen zam değil kepçeyle, kazanla geri alınıyor"
Çakırözer ise, "Çok büyük bir sıkıntı var. Biz bunu mecliste ifade ettik. Bu vergilere gece yarılarına kadar direndik. Bakın 16 milyon emekli var. 6 milyonuna sıfır kuruş zam yapıldı. Yapılanlar diğer 10 milyonuna yüzde 25 zam yapıldı. Seyyanen zam yapılmadı. Kaşıkla verilen zam değil kepçeyle, kazanla geri alınıyor. Kimden alınıyor? Hepimizden alınıyor. Kimden alınmıyor? Beşli çetelerden alınmıyor. Emeklinin parası ikinci, üçüncü ayında vergi diye cebinden alınıyor" ifadelerini kullandı.