"FİZYOMER AVRUPA'YA HİZMET VERME NOKTASINA GELDİ"

Fizik Tedavi konusunda artık Eskişehir’in markası haline gelen ve ünü tüm ülkeye yayılmaya başlayan Fizyomer’in kurucusu Uz. Dr Türkan Tünerir ile konuştuk. Tünerir Fizyomer’in gelişimini ve hedeflerini İstikbal Gazetesi’ne...

Fizik Tedavi konusunda artık Eskişehir'in markası haline gelen ve ünü tüm ülkeye yayılmaya başlayan Fizyomer'in kurucusu Uz. Dr Türkan Tünerir ile konuştuk. Tünerir Fizyomer'in gelişimini ve hedeflerini İstikbal Gazetesi'ne anlattı. Ortaya ise oldukça keyifli bir söyleşi çıktı.

•Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Uz. Dr. Türkan Tünerir, Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanıyım. 1962 Söke Aydın doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Söke'de tamamladım. Daha sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 6 yıl tıp eğitimi yaptım ve doktorluk diplomamı aldım. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de 4 yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde uzmanlığımı tamamladım. Devlet Hastanesi'nde 12 yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalıştım. 2000 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni (Fizyomer) kurdum.
•Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (Fizyomer) hakkında bilgi verir misiniz?
15 yıl özveriyle çalışan bir ekiple Eskişehir'e ve çevre illerdeki hastalarımıza hizmet vererek Fizyomer markasını oluşturduk. İlk kuruluş yerimizde 750 metrekare olan kendi binamızda hizmet verdik. O binamız bize yetmeyince şimdi 5 bin 600 metrekare kapalı alana sahip Fizyomer Terapia A Tipi Tıp Merkezi olarak yeni yerimize taşındık. Şubat 2015 tarihinden beri burada hizmet vermekteyiz. Sağlık Bakanlığı'nın A Tipi Tıp Merkezi çok üst standartlarda kuruluşlara verdiği bir unvandır. Binanın kapı genişliklerinden tutun merdiven yükseklikleri olması gereken tüm özellikleri engelliler için istenilen tüm özellikler burada gerçekleştirildi. Türkiye'nin en büyük özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkeziyiz. Kapalı otoparklarımızla hastaların araçlarından inip asansöre binerek tedavi salonlarına çıkma imkânı sağladık. Hastanemiz aynı zamanda yeşil alana sahip. Hastalarımız akülü, engelli araçlarıyla bina içerisinde rahatça gezebiliyorlar. Buraya gidip gelen servislerimiz var. Belirli güzergâhlardan geçen ring hatlarımız ve yaşlı hastalarımızı evinden bir taşıyıcı portör yardımıyla alarak getirdiğimiz, burada tedaviye aldığımız hastalarımız var. Her iki grup içinde ulaşım engelini bu şekilde ortadan kaldırmış olduk.
•Fizyomer'in gelecek için hedefleri nelerdir?
Eskişehir ve çevre illere hizmet veren bir kuruluş olmaktan çıkartıp tüm Türkiye'ye hatta dünyaya hizmet verebilecek bir kapasitede olmasını düşünüyoruz. Sağlık turizmi planlarımız var. Bu arada BEBKA ile planladığımız sağlık turizmi çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda sosyal projelerle de halkımıza her yönden destek olmak istiyoruz. Hastalarımızın, toplumumuzun sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için elimizden geleni en iyi şekilde yapmak üzere varız. Bunu yaparken de tüm yeni cihazları ve teknolojik imkânları kullanmayı hedefliyoruz. Dünyada yaygın olarak kullanılan Hidroterapi havuz tedavilerini kullanarak bir ilki gerçekleştirdik şehrimizde. Diğer alanlarda da ilki gerçekleştirerek öncü bir kuruluş olmak istiyoruz. Böylece daha sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam sunabileceğiz.


•Açılışta binanın 3'te 1'i hizmete sunulmuştu, şu an bina tam kapasite hizmet verebiliyor mu?
Binamızı hizmete açmıştık ama kapasitemizin 3'te 1'ini kullanmıştık ama bu giderek tam kapasiteye ulaştı. Şu an tüm Eskişehirlilere, çevre illerden gelen hastalara hatta yurtdışından gelen hastalara tam teşekküllü hizmet verebiliyoruz.
•Türkiye'de ya da Eskişehir'de ilk kez kullandığınız yöntemler mevcut mu?
Robotik Lazer; yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, denge cihazı, magneto terapi, robotik yürüme cihazı, felç geçiren hastaların çok erken dönemde yürümelerini sağlayan terapilerimiz var. Çocuklar için uyguladığımız uzay terapisi sistemimiz var. Özel giysilerle, yürüyemeyen çocuklar bu cihaza bağlanarak fizyoterapist eşliğinde adım atmalarını sağlıyoruz. Hidroterapi havuz tedavisini özellikle felçli çocuklarda, yetişkin hastalarımızda ve omurga erimelerinde, postür bozukluklarında başarıyla kullandık. Tedavi sonrasında da başarılı sonuçlar alınabildiğini gördük.
•Hidroterapi havuzu nedir? Hangi hastalar için öneriyorsunuz?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu havuz termal havuzdan farklıdır. Termal havuz çok sıcak olduğu için içerisinde egzersiz yapılamıyor. Bu havuz 28 ile 32 derece arasında ısıtılmış su kullanıyoruz. Termal havuzlarda hidroterapileri sadece ısıtmak için kullanılıyor. Biz dışarıda hastanın yapamadığı egzersiz programlarını su içinde, suyun kaldırma gücünden faydalanarak hastanın egzersiz yapmasını sağlıyoruz. Tıbbi olduğu kadar zayıflamak ve sağlıklı kalmak isteyen kişiler içinde havuzumuzu kullanıyoruz. Zayıflamak isteyen, eğik duran kişiler havuzda su içi jimnastik, çıktığında da terapi mesajını yapıp tedavisini sonlandırabiliyor. Su içinde hidroterapistlerimiz çalıştırıyor. Şehrimizde ilk defa hizmete sunuldu. Bazı şehirlerde mevcut ama çok bilinen bir yöntem değil. Dünyada çok yaygın kullanılan bir yöntem ama ülkemizde son bir yıldır aktif olarak kullanılmaya başlandı. Termal havuzların dışında bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Termal havuzlar ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor ama bilinçli olarak değil. Doktor kontrolünde kullanılmasını tavsiye diyorum.
•Eski bina ile yeni bina arasındaki farklar neler? Hastalar için ne gibi yenilikler sağlandı?
Bina engelliler için düzenlenmiş bir binadır. Koridorların, bekleme salonlarının genişliği tekerlekli sandalye kullanan hastalarımızın rahatlıkla dönebileceği genişlikte. Rampalarda engelli kişiler tekerlekli sandalyelerini rahatlıkla kendileri kullanabiliyor. Kapı genişlikleri 110 cm'in üzerinde, bu da tekerlekli sandalye kullanan hastaların rahatlıkla geçebilmelerini sağlıyor. Binanın kat yüksekliği normal binalara göre daha fazla. Otoparktan direkt asansöre binilebiliyor. Engelli ve sedye asansörümüz var. Engelli tuvaletlerimiz var. Tedaviden sonra rahatlıkla bahçemizde dinlenebiliyorlar. Psikolojik olarak kendilerini bir aile ortamında hissedip ruhen de dinlenebiliyor hastalarımız. Bütün personelimiz güler yüzlü ve ilgilidir.
•Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?
Yüze yakın çalışanımız var. Hemşire, doktor, fizyoterapist, fizik tedavi teknikeri, yardımcı sağlık çalışanlarımızla hastalarımıza hizmet veriyoruz.


•Eskişehir'deki hastaneler arasında ilk olarak kullandığınız bir uygulama var mı?
İş ve uğraşı terapistimizle Eskişehir'deki hastaneler arasında bir ilk olan uygulamayı başlattık. Bu terapistimiz felç geçirmiş elini, kolunu kullanamayan hastalarımıza günlük yaşamda evin içine ne yapmaları gerekiyorsa onların eğitimini veriyor. Örneğin; düğme ilikleme, fermuar açma kapama, saçını tarama, yemek pişirme gibi. Türkiye'de yeni gelişen ama dünya da yaygın kullanılan bir uygulama. Akupunktur ünitemizi kurduk. Bu yöntem dünya da yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kilo vermede, migren tedavisinde, sigara bırakmada, ağrı tedavisinde kullanılıyor. Yeni gelecek cihazlarımız da var. Eskişehirlilere son teknolojik hizmetleri getirmeye devam edeceğiz.
•Hasta kapasiteniz kaç kişilik?
Hasta kapasitemiz oldukça fazla, kişi olarak belirtmiyoruz ama oldukça geniş salonlarda fazla sayıda hastayı bir arada alabiliyoruz. Bir prensibimiz var bu konuda her hastayla bir kişi ilgileniyor. Özel olarak birebir tedavi uyguluyoruz. Bu tedavinin başarısını arttırıyor. Uzmanlarımız da kendi aralarında branşlaşmış durumda. Çocuk rehabilitasyonuna bir arkadaşımız bakıyor. Nörolojik ve yaşlı rehabilitasyonuna, ortopedik rehabilitasyona, osteoporoz (kemik erimesi) kliniğimize, romatizmalı hastalarımıza farklı arkadaşlarımız bakıyor. Tedavi boyunca ekibimiz hastalarımızın her ihtiyaçlarında yanında oluyorlar. Spesifik olarak sadece bu branşla ilgilendiğimiz için kendi branşımızı en ince detaylarına kadar biliyoruz.

Güncel Haberleri