Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 9. yargı paketinin içerisinde kadının evlendikten sonra tek başına kendi soyadını kullanamayacağını ön gören maddeye tepki göstermek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
Baro hizmet binasında gerçekleştirilen basın açıklaması Kadın Hakları Komisyonu adına Funda Güney Kökçınar yaptı.
Kazanılmış hak olarak kabul edilen kanun teklifini kesinle kabul etmeyeceklerinin altını çizen Kökçınar, Anayasa Mahkemesi’in Türk Medeni Kanunun 187. Maddesini ‘Cinsiyet temelinde eşitlik ilkesine uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptal ettiğini hatırlattı.
Kökçınar, “28 Ocak 2024 tarihi itibariyle de karar yürürlüğe girmişti. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hüküm maddelerinden sonra kadınlar artık evlendikleri eşlerinin soyadlarını almak zorunda değildi. Bu kararla tabiri caizse uzun yıllardır, bu konuda emek sarf edenler için artık net bir aşama daha atlanmış ve sonuç alınmıştır. Kadın hareketinin 25 yıldır verdiği mücadele sonrası alınan bu karar en büyük kazanılmış haklarımızdan olmuştur” dedi.
'MÜCADELENİN PARÇASI OLACAĞIZ’
İktidarın artık Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına normlar hiyerarşisini hiçe sayarak uymamayı alışkanlık haline getirdiğini belirten Kökçınar, iktidarın yine ilk hedefinin kadınlar olduğunu savundu. Kökçınar, “9. Yargı Paketindeki kanun teklifine göre, kadınlara sadece kendi doğum soyadlarını kullanma hakkı tanınmış, kocasının soyadını almak konusunda da kadınlar özgür bırakılmamıştır. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketindeki düzenlemede, hükmün Adalet Komisyonu'nda aynı şekilde korunduğunu ancak Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerine atıf yapılarak yeni bir düzenleme gerçekleştirildiğini söylemiş ise de teklifteki düzenleme, Anayasa Mahkemesinin kararını karşılamak şöyle dursun iptal edilen düzenlemenin hemen hemen aynısıdır. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kadın-erkek soyadı eşitliğini sağlamak amacıyla vermiş olduğu karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile de örtüşmektedir. Bununla birlikte, iktidar partisinin TBMM’ye sunduğu ve TBMM adalet komisyonu tarafından kabul edilen yasa teklifi, cinsiyet temelli farklı işlemi devam ettirerek Anayasa Mahkemesi’nin kararına ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır. İktidar tarafından, soyadı konusunda da, kadının eşitliğinin bilinçli olarak sağlanmasına izin verilmeyerek aile içi eşitliğe zarar verilmektedir. Kadınların medeni birer varlık ve eşit birer vatandaş olarak toplumsal hayatta yer alabilmeleri için en temel haklardan biri kendi soyadını kullanabilme hakkının ellerinden alınması kabul edilemez. Kazanımlarımızdan asla vazgeçmiyoruz, kadının soyadı konusunda eşitlik sağlanıncaya, kadınlar evlenmeden önceki soyadlarını dava açmak zorunda kalmaksızın tek başına kullanabilme hakkını elde edinceye kadar yürütülecek mücadelenin Eskişehir Kadın Hakları Komisyonu olarak parçası olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” sözlerini kaydetti.