“İnşaat maliyetleri ve enflasyon mesleğimizi zorluyor”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Orkun Kılıç, bu yıl inşaat sektöründe yaşanan zorluklara değinerek, 2025 yılında gerçekleşmesini umduğu mesleki beklentilerine dikkat çekti.

Türkiye inşaat sektöründe, son yıllarda artan maliyetler, ekonomik dalgalanmalar ve istihdam sorunları gibi pek çok zorluk yaşanıyor. İnşaat maliyetlerinin hızla yükselmesi ve sektördeki daralma, hem müteahhitler hem de çalışan mühendisler için ciddi sıkıntılar sebep oluyor. Genç mühendislerin iş bulma güçlükleri ve kamudaki istihdam olanaklarının azalması da sektördeki en önemli sorunlar arasında. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Orkun Kılıç, sektörde yaşanan zorlukları ve 2025 yılına dair beklentilerini değerlendirdi. Artan inşaat maliyetlerinden genç mühendislerin iş bulma sorunlarına kadar birçok önemli konuya değinen Kılıç, meslek alanındaki iki ana başlığın eğitim ve kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı.

2024 yılının sektör açısından zorluklarla geçtiğini belirten Orkun Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"2024 yılı bizim açımızdan büyük bir enflasyonist bir ortamda, her şeyde olduğu gibi inşaat maliyetlerinin de çok ciddi oranda arttığı, çalışan mühendislerimizin gelirlerinin enflasyon karşısında eridiği bir sene olarak geçti. Taahhüt yapan, müteahhitlik yapan meslektaşlarımız paraya ulaşmadaki sıkıntıları mevcut. Çalışan meslektaşlarımızın da aldıkları maaşlarıyla geçinme sıkıntıları mevcut. Genç mezunlarımızın iş bulmada sıkıntıları var. Sektör daralıyor. Kamudaki istihdam olanakları daralıyor. Onun yanında plansız açılan üniversiteler sonucunda gereğinden fazla mezun edilen inşaat mühendisleri var. Yetersiz olup olmadığına bakılmaksızın açılan inşaat mühendisliği bölümleri mevcut. 2025 yılında bizim beklentimiz tüm bunların düzelmesi” diye belirtti.

“EĞİTİM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLİ KONU OLMALI”

Kılıç, "Mesleğimiz açısından bizim için iki şey var düzeltilmesini beklediğimiz. Birincisi eğitimde düzeltilmesi gereken şeyler. Bunlar üniversitelerin yetkinliklerin artırılması. Belli şartları sağlamayan üniversitelerin kapatılması ve diğer üniversitelerle birleştirilmesi. Üniversite kontenjanlarının azaltılıp üniversite giriş puanlarının yükseltilmesi yönünde. Eğitim konusunda bizim uğraşmamız gereken konular bunlar. Öte yandan kentsel dönüşüm konusu var. Hem bizim mesleğimizi hem de halkı ilgilendiren bir konu. Kentsel dönüşüm gerçekleşene kadar, depreme dayanıksız bir binamız kalmayana kadar bu konuda hem mesleğimiz için hem de halkımız için mücadele etmemiz gerekiyor. Ana iki başlığımız bu olacaktır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Güncel Haberleri