“Mezarda emekli olmayacağız”

Büro Emekçileri Sendikası Eskişehir Şubesi üyeleri ağır iş yüklerinden, maaş yetersizliklerine, emeklilik haklarına kadar yaşadıkları sıkıntıları anlatmak için toplandı.

Büro Emekçileri Sendikası Eskişehir Şubesi, Sosyal Güvenlik çalışanlarıyla birlikte SGK Eskişehir İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini dile getirdi. Emekçiler basın açıklaması öncesi “kamunun ve sosyal güvencenin tasfiyesine hayır” yazılı siyah çelengi müdürlüğün önüne bırakarak “mezarda emekli olmayacağız” sloganı attı. Büro Emekçileri Sendikası adına basın açıklamasını Eskişehir Şubesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Baki Ulaş Karaca gerçekleştirdi.

“SOSYAL GÜVENLİK EMEKÇİLERİNE EMEKLİLİK GÖRÜNMÜYOR”

13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası’nın anlamına yitiren bir hafta haline geldiğine dikkat çeken Karaca, “13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası kamuda tasarruf ve verimlilik adı altında kamu emekçilerine saldırı paketi yayınlanabilen bir hafta haline gelmiştir. Sosyal güvenliğin giderek tasfiye edildiği, emekli aylıklarının açlık sınırının dahi altında kaldığı, 2008 Ekim sonrası işe giren işçi ve emekçileri mezarda emekliliğin beklediği, işsizlerin, gençlerin toplumun önemli bir kısmının aslında sosyal güvenlik kapsamında olmadığı bir ülkede aslında kutlanacak bir sosyal güvenlik haftasından değil yok edilen gelecekten bahsedebiliriz. SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle çalıştırılmaktadırlar. Milyonlarca vatandaşa hizmet veren onların emekli aylığını bağlayan sosyal güvenlik emekçilerinin geleceğinde emeklilik görülmemektedir” diye konuştu.

“DEVLET MEMUR MAAŞLARININ YARISINI KAYIT DIŞI ÖDEYEREK SUÇ İŞLEMEKTEDİR”

5510 sayılı kanun hakkında eleştiri getiren Karaca, şunları söyledi:

“5510 Sayılı toplumun emeklilik ve sağlık harcamalarının yükünü 25 milyon aktif iş gücüne yıkmakla kalmıyor, onların geleceğini de emekli aylık bağlama oranlarını kademeli olarak düşürüyor. Özellikle kamu emekçilerinin emekli aylık bağlama oranları Temmuz 2023’de yapılan seyyanen ödemenin taban maaşa eklenmemesi nedeniyle çalışırken aldıkların maaşın yarısına düşmüştür. 2008 Ekim Sonrası işe giren kamu emekçileri ise neredeyse iş güvencesine karşılık mezarda emeklilik ve sefalet ücretiyle cezalandırılmaktadır. 2008 Ekim sonrası işe giren personel için herhangi bir düzenleme yapılmaz ise bu oran yüzde 20’lere kadar düşecektir. Bunun nedeni memur maaşlarının yarıya yakın kısmının ek ödeme, seyyanen ödeme vb. kalemlerden oluşmakta işçilerde olduğu gibi Prime Esas Kazanç hesabına dahil edilmemektedir. Aslında Devlet memur maaşlarının yarısını kayıt dışı ödeyerek suç işlemektedir. Bu uygulamanın en önemli sonucu, kamu emekçilerini bireysel emeklilik sistemlerine katılmaya zorlamak, böylece kamu emeklilik sistemini işlevsiz kılarak, bireysel emeklilik ve sağlık sigortalarını güçlendirmektir.”

Artan iş yüküne karşın personel SGK’nın personel eksikliği olduğuna dikkat çeken ve 85 milyon kişiye 32 bin 981 çalışan ile hizmet verdiklerini söyleyen Karaca, “güvenlik emekçilerine bırakınız teşekkür edilmesini; yol, yemek, personel servisi, izin, fazla mesai ücreti vb. kazanılmış haklarının gasp edilmesi ile karşı karşıyadır. EYT yasası nedeniyle tüm süreçler göz önüne alındığında sosyal güvenlik emekçilerinin iş yükü 10 kat artmıştır. Personel eksikliği nedeni ile birçok birimde yıllık izinlerin kullanılmasında, rapor alınmasında sosyal güvenlik emekçileri sorun yaşamaktadır. Şimdi ise kamu tasarruf paketi ile personel alımı durdurularak SGK emekçisinin iş yükü bir kez daha katlanarak artacaktır” ifadelerini kullandı.

“VAAT DEĞİL SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ”

“Sosyal Güvenlik Emekçileri artık sorunlarının bir an önce çözülmesi için vaatlerden çok somut adımlar atılmasını istiyor” diyen Karaca, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“5510 sayılı Yasa değişmelidir. Tüm memur maaş ödemeleri Prime Esas Kazanca dahil edilmeli, yaş haddi kaldırılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu özerk olmalı, memur ve emekli maaşlarını düşürmek yerine kayıt dışı istihdamla mücadele etmelidir. SGK Emekçilerine derhal 3600 ek gösterge istiyoruz. Sosyal Güvenlik Hizmet Sınıfı/Uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 2008 Ekim sonrası işe giren sigortalı memurların kayıplarının engellenmesi için çalışma başlatmasını istiyoruz, Mülakatın kaldırılmasını liyakatin tesis edilmesini istiyoruz, personel servis hakkımızın devam etmesini, ücretsiz yemek hizmeti, insan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz.”

Güncel Haberleri