Eskişehir’de bir firma tarafından toplu taşıma araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen ve ‘Mor çiçek’ verilen cihaz, ultraviyole ışıkları sayesinde içeride bulunan virüslerin yok olmasını sağlıyor.
Korona virüs (Covid-19) sonrası ortaya çıkan pandemi sürecinde Eskişehir’de bulunan bir fabrikada virüs ile ilgili Ar-Ge çalışması yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda ultraviyole ışınlarını kullanarak virüs ve bakterileri üreten bir cihaz üretildi. Cihazda yapılan testlerle korona virüs dahil bir çok bakteriyi öldürdüğü ve yüzde 99 başarı elde edildiği görüldü. “ALLIUM 2010” adı verilen çalışanlarının ‘Mor çiçek’ dediği bu dezenfekte cihazın, 8 buçuk metre uzunluğundaki kanat açıklığı ile 15 dakika içinde 20 metrekareyi temizlediği belirtilirken, tren, otel odası, market koridor gibi alanlarda kullanılabiliyor. Cihazın yüzde yüz başarıya ulaşması için otonom hale gelmesi gerektiğini belirten yetkililer, minimum vakitte maksimum başarı elde edildiğini söyledi.
“15-20 DAKİKA İçERİSİNDE 20-25 METREKAREYİ TEMİZLİYOR”
Cihaz hakkında bilgiler veren Serkan El, “Cihazın kanat açıklığı 8 buçuk metreyi geçiyor. Bu alanı 3 dakika içerisinde tam anlamıyla temizliyor. Ama odanın içerisinde bulunduğu andan itibaren sabit kalmasıyla zaman çarpanıyla beraber 15-20 dakika içerisinde 20-25 metrekareyi temizliyor. Ama burada yüzde yüz başarıyı elde edebilmek için otonom hale gelmesini, ihtiyaca uygun şekle bürünmesi için çalışmalar devam ediyor. İhtiyacı giderecek minimum vakitlerde maksimum başarıları elde ediyoruz” diye konuştu.