İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç tüm kurum kuruluş, siyasilerin Eskişehir’de kentsel dönüşüm için bir araya gelmesi için çağrıda bulundu.
Eskişehir’de 5 bin civarındaki binanın acilen dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapılan protokol kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Kılıç, “Biz Büyükşehir Belediye'nin öncülüğünde yaptığımız protokol kapsamında 52 bin binayı inceledik. Acilen 5 bin civarı binayı çok acil dönüştürmemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi de şu anda bununla ilgili işte kentsel dönüşüm strateji planı hazırlayıp bakanlığa başvuracak. Bunu altlık olarak kullanacaklar. Bu, bu koldan devam eden bir iştir. Bu tabii yapı protokolü aynı zamanda İl Afet Risk Azaltma Planı. İRAP kapsamında da altlık olarak kullanılan bir çalışma. Şimdi artık Eskişehir'in bir yapı stoku haritası çıkartılmış oldu. Şimdi bundan sonra artık hem İRAP kapsamında hem strateji belgesi kapsamında kullanabileceğimiz altlığımız artık elimizde var. Belediye Bakanlığa gittiği zaman bu 6306 sayılı kanun, Kentsel Dönüşüm Yetkisi Bakanlık da bu işin patronu, Çevre Şehircik Bakanlığı, kentsel dönüşüm alanı ilan edebilir, başka tarz çözümler yapabilirler. Biz de diyoruz ki, bunlar tabii devam etsin bu çalışmalar, önemli, kıymetli. Ama biz istiyoruz ki Eskişehir'de bütün siyasiler, bürokratlar, meslek odaları, Bir araya gelelim. Bu sorunu ele alalım. Biz çünkü burayı imar planlarını değiştirerek de dönüştürebiliriz. Bizim Eskişehir'imizde şehir merkezi rantın yüksek olduğu yerlerde riskli binalar var. Bunlar önünde 8 kat arkasında 3 kat olan yerler. Bunları birleştirir ortalamasını alırsanız 5,5 kat gibi bir kat yapar. Vatandaş da 3 artı birini verip 2 artı birini almaya razı olursa ki niye olmasın biz Vatandaşa şu anki 3 artı 1'inden maddi olarak çok daha değerli olan ayrıca yeni mimarlık yaklaşımlarıyla çok daha fonksiyonel olan bir ev vereceğiz. Artık eskisi gibi alışkanlıklar da değişti. Eskiden bir misafir odası olurdu biliyorsunuz kitler onu evin hanımı sadece misafir geldiğinde açar. Artık böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Şu anda sahip olabileceğimiz 2 artı 1 3 artı 1 kullanmakta olduğumuz 3 artı 1'den daha fonksiyonel bile olacak. Böyle bir durumda işte vatandaş 3 artı 1 ne verecek? 2 artı 1 alacak Buraların da ortalaması 5,5 kat yapıyor. Birazcık kat artışı yaparsak vatandaşın cebinden para çıkmadan biz bu işi çözebiliyoruz. Ama bunu yaparken caddeleri mesela Yunus Emre Caddesi’nin sağlı sollu 5'er metre büyüttüğünüzü düşünün. Daha sonra çift kat bodrumlar yaparak otopark sorununuzu çözeceğiz. Ayrık nizam. Ada bazında binalar yapacağız ve bu binaları biz adaları toparlaya toparlaya gittiğimiz için artık alanlar oluşturup oralarda yeşil alan sosyal donatı gibi alanlar da üretebileceğiz. Yani böyle bir bütüncül bir bakışla bir şehir planlaması yapmak mümkün Eskişehir için. Bu planlamayı da biz bugün yaparsak önümüzdeki 10 sene içerisinde belki bu binaların yarısına yakını ciddi anlamda yenilenmiş olur. İkinci 10 senede gene ve 30 senede tamamına yakını çözülmüş olur” diye konuştu.
“Şehrin Yapı Stokunu Kurtaralım”
Yapılan çalışmalar başarılı bir şekilde sonuçlandığında Eskişehir’in deprem ile ilgili sorunun kalmayacağını söyleyen Kılıç, 1999 yılından bu yana 26 yıl geçtiğini bir 26 yılında daha çok çabuk geçebileceğini kaydetti. Kılıç, “Eskişehir'in depremle ilgili bir sorunu kalmaz. Uzun soluklu bir iş. Ama bir an önce yapmak lazım ki nasıl 99'dan bugüne 26 sene geçtiyse önümüzdeki 26 senede çok hızlı geçecek. Biz bunu da biliyoruz. Bunun başka bir çözüm olduğunu da çok da düşünmüyoruz. Biz istiyoruz ki, gelin bu planları yapalım, sonra çekilelim. Eskişehir müteahhitti, Eskişehir halkıyla beraber burayı dönüştürsün. Biz sadece kuralları koyalım. Yeni yapılan binaları iyi denetleyelim. Depremde hasar almayacak, modern, yeni, mühendislik hizmeti almış, otoparka olan, yolları geniş, bisiklet yolları olan, ayrık, nizam, bahçeli binalar yapalım. Bizim istediğimiz şey bu. Bununla ilgili Eskişehirspor örneğini verebilirim. Eskişehirspor hepimizi çok sevindirdi. Şampiyon oldu. Üçüncü lige çıktı. Biliyorsunuz Eskişehirspor da kötü bir durumdaydı ve şehrin tüm siyasetçileri bir araya gelip toplantılarda Eskişehirspor'un durumunu konuştular. Hatta Eskişehirspor'un isminin değişip değişmemesini bile bu toplantıda karar verdiler. Böylesine önemli bir konuda Bu kadar siyasi, siyasi kimliğini bir tarafa bırakıp bir toplantı yapabildiyse ve bunun sonucunda da Eskişehirspor’u şampiyonluğa taşıdıysa bizim için çok büyük bir umut var. Biz o zaman diyoruz ki Eskişehir'in siyasetçisi o parti bu parti fark etmeksizin beraber çalışabiliyor. Eskişehir'i birinci önceliğine koyup benim önceliğim Eskişehir'dir deyip buna göre hareket edebiliyor. O zaman biz nasıl ki Eskişehirspor Toplantısı yaptıysak Eskişehir Toplantısı da yapıp bu kentsel dönüşüm sorununu çözeriz ve olabilecek bir depremde de vatandaşlarımızın burnu kanamadan bu şehri kurtarabiliriz diye düşünüyoruz. Eskişehirspor'u kurtarmaya başladık. Şehrin yapı stoku da kurtaralım”
Kaynak: Haber Merkezi