15-21 Mart tarihleri arasında kutlanan Tüketiciyi Koruma Haftası kapsamında açıklama yapan Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Hukuk Komisyonu Üyesi Dilek Gündoğan, vatandaşları en çok karşılaştıkları tüketici hakları ihlalleri ve dolandırıcılık yöntemleri konusunda bilgilendirdi.
Son dönemde tüketicilerin sosyal medya üzerinden veya telefonla aranarak dolandırıldığına dikkat çeken Gündoğan, “Bankadan ya da herhangi bir kurumdan aradığını söyleyen kişiler kimlik bilgilerinizi ve telefonlarınıza gelen şifreleri isteyerek hesaplarınızdan para çekebiliyor. Lütfen kimseye bu bilgileri paylaşmayın. Tüketicilerimize her zaman tavsiye ettiğimiz gibi mal alımlarında mutlaka satışa ilişkin fatura, garanti belgesini ve ürünün kullanma kılavuzunu talep etsinler ve alsınlar. Ayrıca tüketicilerimizin bir hizmet satın almak istediğinde de bu hizmete ilişkin tüm şartları mutlaka yazılı sözleşme geçirsinler ve sözleşmenin bir nüshasını almalılardır. Son dönemde tüketiciler sosyal medya üzerinden veya telefonla aranmak suretiyle dolandırılmaktadır. Bankadan ya da herhangi bir kurum/şirketten aradığını söyleyen kişiler tarafından tüketiciler kandırılmakta kimlik bilgileri ve telefonlarına gelen şifre istenerek tüketicilerin hesaplarından, kredi kartlarından para çekilmektedir. Tüketiciler lütfen kimseye kimlik bilgilerini ve telefonlarına mesaj olarak gelen şifreyi kimseye vermesinler” diye konuştu.
Ticaret Bakanlığı’nın yetkisiz servisler nedeniyle mağdur olan tüketicileri korumak için www.servis.gov.tr sistemini hayata geçirdiğini belirten Gündoğan, “Bu site üzerinden üretici, ithalatçı veya marka bilgilerini girerek yetkili servis olup olmadığını kontrol edebilirsiniz” dedi.
Gündoğan, tüketicilerin satın aldıkları mallara ait fatura, garanti belgesi ve kullanım kılavuzlarını mutlaka almaları gerektiğini belirterek, hizmet alımı sırasında da yazılı sözleşme yapmalarını ve bir nüshasını saklamalarını önerdi. Tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri’nin önemine değinen Gündoğan, “149 bin TL altındaki uyuşmazlıklarda doğrudan Tüketici Hakem Heyeti’ne, üzerindeki uyuşmazlıklarda ise önce arabulucuya, anlaşma sağlanamazsa Tüketici Mahkemeleri’ne başvurabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Vatandaşların şikâyetleri için Alo 175 Tüketici Hattı, Alo 174 Gıda Hattı ve Alo 153 Zabıta Şikâyet Hattı’nı arayabileceklerini belirten Gündoğan, tüketicileri haklarını koruma konusunda bilinçli olmaya davet etti.
Kaynak: Haber Merkezi