Türkiye'de koruyucu aile sayısı 8 bin 547'ye ulaştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "2002'de 500 koruyucu ailemiz varken, hali hazırda 8 bin 547 koruyucu ailemizin var" dedi.

30 Haziran Koruyucu Aile Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yapan Bakan Göktaş, çocukların fiziksel, psikolojik açıdan sağlıklı gelişimlerini desteklemek ve huzurlu ortamda büyüyebilmelerini sağlamak için Koruyucu Aile Sistemini etkin bir şekilde yürüttüklerini belirtti.

Koruyucu aile hizmet modeli ile Bakanlık tarafından belirlenen güvenli ve destekleyici bir aile ortamında çocukların gelişimine katkı sağlandığını ifade eden Bakan Göktaş, “Çocukların ailelerinin gözetiminde ve sosyal çevrelerinden kopmadan büyümelerini önemli buluyoruz. Çocuklarımıza yönelik politikalarımızda aile bütünlüğü, çocuklarımızın kendi sosyal çevrelerinde büyümelerini destekleyici hizmetleri önceliyoruz. Bu doğrultuda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için aynı şartları oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Her bir koruyucu ailenin geleceğe kalacak bir hikaye yazdığına vurgu yapan Bakan Göktaş, “2002'de 515 çocuğumuza bakan 500 koruyucu ailemiz varken, hali hazırda 8 bin 547 koruyucu ailemizin yanında 10 bin 256 çocuğumuz himaye ediliyor” diye konuştu.

Vatandaşları koruyucu aile olmaya davet eden Bakan Göktaş, şöyle konuştu:
“Her çocuk sevgi dolu bir yuvada yaşamayı hak ediyor. Onların hayallerini, umutlarını yeşertmek ve topluma değer katan bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak hepimizin görevi. Ben milletimizin bu duyarlılığı paylaştığına inanıyorum. Herkesi bir çocuğun hayatını tümden değiştirecek bir dokunuşla koruyucu aile olmaya davet ediyorum.”

Bakan Göktaş, çocukları yetiştirme sorumluluğunun devlet ile koruyucu aileler arasında paylaşıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Çocukların eğitim, bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için koruyucu ailelerimize çocukların yaş ve eğitim durumlarına göre aylık ortalama 8 bin 515 TL destek sağlıyoruz. Buna ek olarak koruyucu aile yanındaki çocuklardan bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav, kayıt ve servis ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderlerini Bakanlık olarak karşılıyoruz.”

Koruyucu aile yanında bulunan çocuk sayısındaki artış ile birlikte koruyucu aile hizmetinin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Bakan Göktaş, bu doğrultuda Türkiye’de Koruyucu Aile Hizmetinin Güçlendirilmesi Projesini geçtiğimiz yıl başlattıklarını belirtti.

Güncel Haberleri