“Yangına karşı elimizi taşın altına koyarız”

Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Özdemir, Türkiye’de genelinde ve Eskişehir’de çıkan yangınların önlenmesinde elektrik tesisatının kontrollerinin önemine dikkat çekti.

Konutlarda ve iş yerlerinde elektrik kontağın çıkan yangınlar karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Özdemir, Bolu’da meydana gelen yangınla ile ilgili de yangın algılama ve söndürme sistemlerinin önemine dikkat çekti.

Özdemir, “ Bolu’da meydana gelen otel yangının ardından konuşulan konulardan biri de yangın algılama ve söndürme sistemleri oldu. Yangın söndürme sistemleri Bolu’da çalışmadı. Yangın algılama ve söndürme sistemleri hayat kurtarır. Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin kontrolleri yılda bir kere bir elektrik mühendisi tarafından yapılması gerekiyor. Bu kontrollerin çok da yapılmadığını görüyoruz. Bolu Kartalkaya’da bu sistemlerin çalışmadığını görüyoruz. Pek çok kurumda durum aynı. Özellikle öğrenci yurtlarında hastanelerde vatandaşın toplu şekilde bulunduğu yerlerde bu kontrollerin yapılmasının çok fazla önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Biz konudaki girişimlerimizi yerel yönetimlerle, valilikle uzun süredir tartışıyoruz. Bu konuyla ilgili Odunpazarı Belediyesiyle yakı zamanda bir protokol var” şeklinde konuştu.

“YANGINLARIN YÜZDE 87’Sİ ELEKTRİK KONTAĞINDAN”

Bütün iş yerlerinde elektrik kontağından çıkan yangınları azaltmak adına, iş tesisat muayene kontrolü, topraklama ölçümleri yaptıklarını ifade eden Özdemir konu hakkında Odunpazarı Belediyesi dışındaki belediyelerle de görüşmelerinin sürdürdüğünü dile getirdi. Özdemir, “Bugüne dek aldığımız verilerde Odunpazarı bölgesinde işyeri açma ruhsatlarında başvuru yapan işyerlerinin yüzde 60’nın elektrik tesisatının uygun olmadığını eksik ürünlerin olduğunu topraklama hatlarının olmadığını fark ettik. Bu şekilde ne kadar çok yangın ihtimalini ortadan kaldırdığımızın farkındayız. Buradaki protokol ile Eskişehir’deki elektrik kontağından çıkan bütün yangınları en aza indirmek istiyoruz. Valiliğin yaptığı araştırmada İl Afet Risk Azaltma Planı İRAP raporlarında Eskişehir’de çıkan yangınların yüzde 87’sinin elektrik kontağından çıktığı bilgisi var. Bu yangınların en aza indirilmesi için yapılması gereken kontrollerin yapılması için Elektrik Mühendisleri Odası olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Kamu kurumlarından da aynı hassasiyeti bekliyoruz. Bu çalışmalarını beraber yürütmek istiyoruz. Bina yapımında iş sağlığı güvenliğinin getirdiği, planlanan imar yönetmeliğinde olan, elektrik iç tesisatlar yönetmeliğinde olan gereklilerin doğru şekilde sağlanması ve denetlenmesi gerekiyor. Örneğin bir binadaki bütün boruların alev iletmez boru olmalıdır. Yapı denetim firmalarının bunu kontrol ediyor olması lazım. Topraklama direnci zaman zaman değişebilir. Kopmalar yaşanabilir. Bir başka yerde yapılan tadilat sizin binanızdaki toprak hattına zarar verebilir. Her yıl bir kere topraklama ölçümlerinin yapılması ve iç tesisat kontrollerinin yapılması gerektiğini sürekli anlatmaya çalışıyoruz. Odunpazarı Belediyesi ile protokol imzaladık. Olumlu dönüşler alıyoruz. Umuyoruz ki özellikle Tepebaşı Belediyesiyle, Kütahya Belediyesiyle, Bilecik Belediyesiyle bu protokolleri imzalayıp, insanların can mal güvenliğini korumak. En azından elektrikten kaynaklı yangınları en aza indirmek için çalışmaların orada da başlatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Güncel Haberleri