ETO, Başkanı Sayın Sarar, 2006 yılında, "...iyisiyle kötüsüyle bir yıl daha geçti. Parlak bir yıl olmadı; kentte yaşanan çekişmeler zarar veriyor. Kapalı kapılar ardında, bazı kişiler, işler çevirdiler" demişti. Aradan iki yıl gibi bir süre geçmesine rağmen, Eskişehir' de değişen hiçbir şey olmadı. Özellikle de il Genel ve Belediye meclislerinde, kısır çekişmeler, bir önceki dönemleri arattı.
Elbette Eskişehir' de, 2008 yılının kayıp yıl olmasının sebep/sebepleri vardır. En önemli neden, Eskişehir' deki kurum/kuruluşlar arasında, bir takım ruhu oluşturulamadı. Kentin sahip olduğu imkânlar, yeteri kadar değerlendirilemedi. Oysa, Eskişehir, konumu, doğal zenginlikleri, yetişmiş insan gücü, demografik yapısı, iki Üniversitesi, kamu yatırımları, sanayi kuruluşları, bilgi birikimi, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, geçmişindeki misyon ve vizyonu ile Türkiye'nin, önde gelen kentleri arasındadır. Çok partili dönemde ise hükümetlerde, devamlı bakan bulundurdu.
Ne var ki, 1980'den sonra, kentte siyasi güç, her geçen yıl zayıfladı. AK Parti döneminde de, beklenen hizmetler gelmedi. İldeki diğer parti teşkilatlarının tutumu ise kötü gidişin tuzu biberi oldu. Hatta olumsuz gidişe, ivme kazandırdı. Hülasa Eskişehir' deki hiçbir siyasi parti il yönetimi, 2008' de il açısından, başarılı performans sergileyemedi. Bilakis kısır çekişmelerle, ilin kalkınmasının önünde engel teşkil etti.
Elbette Ak Parti kadar, ildeki diğer siyasi parti il örgütlerinin, kurum/kuruluşların, Sivil toplum örgütlerinin, kişi/kişilerin, özellikle de Vilayet, Anakent, Odunpazarı, Tepebaşı belediyelerini de, 2008 yılının kayıp yıl olmasında, az veya çok payı vardır. Çünkü Eskişehir'de, 2008 yılında, kurum/kuruluşlar arasında, özellikle de üniversitelerle işbirliği sağlanamadı. Vaat edilen çevre ve demiryolu bitirilemedi. Kültür merkezinin yapımı, termal turizmi, Firg Vadisi, Eskişehirspor, belediye hizmetleri ve daha pek çok alanda, vaatlerde bulunuldu. Hamasi söylemler oldu. Hatta makro hedefler gösterildi ama gözle görülür, elle tutulur beklenen bir gelişmeler olmadı.
Eskişehir'in, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânlarına, ciddi katkıda bulunacak olan İstanbul karayolu bağlantısı, bir türlü gerçekleştirilemedi. Temeli 1993 yılında atılmasının ardından, yıllarca tamamlanamayan, Kültür merkezi, adeta Eskişehir'in utanç merkezi haline geldi. Kızılinler Termal Turizm Merkezi ile ilgili proje/projeler ve vaatler bugüne kadar gerçekleşmedi,
2008 yılı, SÜPER MARKETLER" yılı oldu. Belediyelerin süpermarketlerle ilgili stratejileri sayesinde, Eskişehir, " ÜRETEN" değil "TÜKETEN" bir kent haline getirildi. Bu gelişme sonucunda da onlarca iş yeri kapandı. Anakent ve alt belediyelerin, süpermarketlerle ilgili stratejileri olmadığı için de marketler istedikleri yerlerde gerçekleşti. Sonuçta da Eskişehir, tek merkezli kent haline getirildi. Trafik ve park sorunu da kaosa dönüştü.
Dünya ve ülkemizde, "TAKIM" " ve "EKİP" ruhu ve "GÜÇ BİRLİĞİ" kavramları, hatta şirket evlilikleri ivme kazanırken, Eskişehir'de, bu kavramlar, 2008 yılında da gerektiği şekilde hayata geçirilemedi, üniversiteler ve Kurum/kuruluşlar, özellikle de Anadolu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Sürmeli, vaat ettiği kurum/kuruluşlar ve üniversite-sanayi işbirliği, bu yılda gerçekleştirilemedi. Sanayi kuruluşlarımız arasında, "çatı" ve "sektörel" şirketler oluşturulamadı. Ar-Ge çalışmaları yok denecek kadar azdı.
2008 yılında, İster çok ortaklı şirket olsun, isterse aile şirketi, ortaklar arasındaki uyumsuzların yaratığı olumsuzluklar, oldukça önemli boyutlarda idi. Bu nedenle de, Eskişehir' de, gerek il, gerekse şirketler bazında, ekonomik alanda, arzu edilen güç birliği bir türlü gerçekleştirilemedi.
Diğer yandan, Sosyo-politik gelişmeler sonucu, kamu yatırımları düştü. Ticaret ağırlık kazandı. Finansman ve girdi maliyetleri yükseldi. Kente gerekli beceri gösterip, verimlilik artışı sağlanamadı. Sonuçta da Eskişehir, bölgedeki etkinliğini kaybetti. Afyon, Kütahya gibi, çevre illere verilen teşvikler ise yatırımları azalttı. Hatta Eskişehir'deki yatırımlar bile, bu illere kaydırıldı.
Elbette 2008 yılında, istenen düzeyde olmasa da umut verici ve sevindirici gelişmeler de oldu. Özellikle de Eskişehirspor'un, Süper Lige çıkması Anakent Belediyesi' nin hizmetleri, TÜLOMSAŞ' ın, başarılı performansı, Hayırsever insan, Tayfur BAYAR' ın kente huzurevi kazandırması, Yıllardır, harabe şeklinde bekleyen ve ETİ tarafında yapımı sürdürülen Arkeoloji Müzesi' nin yapımı, Eskişehir halkı için, teselli oldu.
2008 KAYBEDİLEN BİR YIL OLDU
ETO, Başkanı Sayın Sarar, 2006 yılında, "
iyisiyle kötüsüyle bir yıl daha geçti. Parlak bir yıl olmadı; kentte yaşanan çekişmeler zarar veriyor. Kapalı kapılar ardında, bazı kişiler, işler çevirdiler" demişti. Aradan...