DİYARBAKIR' ın Silvan ve Kulp ilçeleri arasında Perşembe günü arama yapan askerler pusuya düşürüldü; 3'ü uzman erbaş, 10'u er olmak üzere 13 asker şehit oldu. 2'si ağır 7 askerin yaralandığı çatışmada 5 PKK'lı terörist de ölü ele geçirildi.
Aynı bölgede geçen gecen hafta cumartesi, gecesi Diyarbakır- Bingöl Karayolu'nu kesen teröristler, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuş Zihni Koç ve sağlık teknisyeni Aytekin Turhan Uz silah zoruyla kaçırmıştı. PKK'nın 1978 yılında kurulduğu Fis Ovası'nda meydana gelen bu olayda kaçırılan 3 görevliyi kurtarmak için bölgede başlatılan operasyonlar da devam ediyor.
1 Haziran'dan bu yana teröre 24 kurban verdik. Açımın faturası 152 şehit. Oysa AK Parti iktidara geldiğin de, terör yok denecek kadar azdı ve Abdullah ÖCALA' a "SAYIN" demek suçtu. Güya "AÇILIM" la, anaların gözyaşı dinecekti. Bugün geline noktada APO kahraman oldu. Devletle pazarlık, hatta tehdit ediyor. Perşembe günü DTK olağanüstü toplantısının ardından yayınlanan sonuç bildirgesin de özerklik" ilan edildi.
Nitekim Sayın BAHÇELİ' nin, "Çok tehlikeli sonuçları olacak; bu vahim noktaya gelinmesinin en büyük sorumlusu, terörle mücadeleyi zaafa uğratan, PKK açılımı ile bölücü emelleri siyaset sahnesine taşıyan ve İmralı canisi ile Türkiye' nin bölünmesiyle sonuçlanacak gizli siyasi çözüm pazarlıkları yürüten Başbakan Erdoğan ve hükümetidir." demiştir.
Yıllardır, terörle mücadelenin, yalnız askerin işi olmadığı yazılıp, söyleniyor ama hiçbir yetkili, özellikle de siyasi irade, bu önerileri yeterince dikkate almıyor. Ayrıca Özel Harekât Timi dağıtıldığı gibi, bugün mevcut olan Özel Timin ve güvenlik güçlerinin de yetkileri kısıldı. Daha da kötüsü, PKK' nın korkulu rüyası olan, Özel Harekât Timine, önyargılı yaklaşıldı ve yargısız infaz yapıldı.
AB uyum yasaları gereği, Emniyet Teşkilatı'nda, Özel Hareket Timleri için de düzenlemeler getirildi. Düzenlemeye göre, illerdeki Terörle Mücadele Şubesi'ndeki görevli kişiler, operasyonlara giremeyecek, operasyonları Özel Hareket Timleri yapacak. Özel Hareket Timleri, ayrıca kentlerde yapılan operasyonlarda da kullanılacak, kırsal alana çok zorunlu haller dışında, kesinlikle çıkamayacak.
Ayrıca özel Hareket Timleri, artık operasyonlara hemen başlayamayacak, operasyon yapılacak kişi ya da kişiler, bu görüşmeciler tarafından önce konuşarak ikna edilmeye çalışılacak. Bu kişiler, psikologlar tarafından eğitilen ve uzman kişilerden oluşacak. Bir operasyon anında, Cumhuriyet Savcıları talimatı doğrultusunda hareket edecek Suçlular ikna etmeye çalışacak. Silahlı çatışma, artık Özel Hareket Timleri'nin en son çaresi olacak. Bu tabloda, güvenlik güçlerinin, terörle mücadelede, başarılı olması mümkün mü?
Terörle mücadelede, herkese görev düşmektedir. Ne var ki pek çok kesim, özellikle de politikacılar, bugüne kadar üzerlerine düşen görevleri gerektiği şekilde yapmadıkları gibi, üstelik bazı sözleri ile de cesaret verdiler. Açılım ise işin tuzu beri oldu.
Nitekim Recep Tayyip Erdoğan, " Kürt sorunu vardır. Kürt sorunu benim de sorunum " derken, Karayalçın, " Kürt sorununun Anayasa'ya yurttaşlık haklarına dayalı olarak çözmek istiyoruz" ve "Kürt realitesi vardır" diyen Süleyman Demirel veya " Avrupa'nın yolu Diyarbakır'dan geçer" cümlesini kullanan, Mesut Yılmaz, Teröristi düz ovaya indirerek siyaset yaptırmak isteyen Ağar, PKK'nın silah bırakmasını alkışlayan, ANAP Lideri Mumcu, bu sözleri ile PKK ve yandaşlarına cesaret verdiler. Bir bakıma da olayların bu boyutlara taşınmasına da neden oldular.
Bugün Asker, bu zorlukları bizzat yaşadığı için, bu düzenlemenin değiştirilmesini istiyor ama hala hükümet tereddüt içindedir. Dış ve iç şer odakları ise insan hakları ve demokrasiyi gerekçe göstererek, bazı kesimlerde AB'ye üyeliği öne sürterek, bu düzenlemelere karşı çıkıyorlar.
Terörle mücadele için, mutlak Özel Harekât Timlerinin sayısı artırılmalı, bölgede, sürekli ve kalıcı olmalı, geniş yetkiler verilmelidir. Aksi halde, vatan evlatlarımızı, şehit vermeye devam edeceğiz. 1993 yılında, terör ile mücadele de girilen yeni dönemde, özel harekât timlerine düşen görev de arttı. Özel harekât timlerinin re-organizasyonunda, Hüseyin Kocadağ önemli görevler aldı. Özel harekât timlerini sayısı arttırıldı. Sayıları 8000 civarına ulaşmıştı. PKK' ya karşı, çok başarılı oldular. Yok denecek kadar da şehit verdiler.
Her türlü olumsuzluğa rağmen, terörle mücadele de ülke tek yumruk olması çok önemlidir. Bu nedenle partiler arasında iletişim geliştirilmeli, siyasi beklentiler bir kenara bırakılmalı ve ortak bir terörle mücadele politikası oluşturulmalıdır. Özellikle Kürt-Türk çatışması oluşturma provokasyonlara dikkatli olmalı. Kutuplaşmaya meydan verilmemeli, hoşgörü ve uzlaşma kültürünün geliştirilmesine de özen gösterilmelidir.
AÇILIMIN FATURASI
DİYARBAKIR ın Silvan ve Kulp ilçeleri arasında Perşembe günü arama yapan askerler pusuya düşürüldü; 3ü uzman erbaş, 10u er olmak üzere 13 asker şehit oldu. 2si ağır 7 askerin yaralandığı çatışmada 5 PKKlı terörist...