ADAY BELİRLEMEDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Eskişehir’ de, pek çok söylenti ve senaryo sonrası, anakent ve ilçe belediye başkan adayları belli oldu. Ancak söylentiler değerlendirildiğinde, gerek belediye başkan adayları, gerekse İl Genel ve Belediye meclis üyelerinin...

Eskişehir' de, pek çok söylenti ve senaryo sonrası, anakent ve ilçe belediye başkan adayları belli oldu. Ancak söylentiler değerlendirildiğinde, gerek belediye başkan adayları, gerekse İl Genel ve Belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde, "POLİTİK" ve "ELİT" güçler, yine ağırlıklı olarak gündemde.
Dikkat çeken bir gelişme de, partilerin adayları belirleme deki yöntem ve stratejilerine, "ESKİ TAS ESKİ HAMAM" felsefesi hakimdir. Partilerin bünyesine "DEMOKRASİ" hakim olmadığı sürece de bu felsefe devam edecektir.
Maalesef, dün olduğu gibi, bugün de, adayları, "Elit" ve Politik" güçler belirliyor Yani halkın istediği değil, parası olanlar veya partide etkili olanlar aday olabiliyor. Bu durumun, özellikle de kısır çekişmelerin, partiler arasındaki inatlaşmazlıkların, Eskişehir'i, getirdiği nokta ise ortadadır.
Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin altıncı büyük kenti idi. Bugün ise sıralamadaki yeri hiçte arzu edilen yerde değildir. Geçmişte yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün durma noktasında. Sorunlara, her gün bir yenisi ekleniyor. Eskişehir'e düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. İşsizlik çığ gibi büyüdü. Kırsal kesimden, kent merkezine göç hızlandı. Geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren kent, Siyasi platformda sürekli erozyona uğradı. Sonuçta da güç kaybetti.
Elbette bu kötü gidişin, sebep/sebepleri ortada. Belediyeler, il genel ve belediye meclisleri, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız arasında arzu edilen boyutta güç ve işbirliği yok. Özellikle de siyasi alanda ve kitle örgütlerinde, aynı kişilere görev veriliyor. Sahip yöneticilik ise, adeta ilin kaderi. Ekip çalışması yok denecek kadar az. Halka ve dünyadaki gelişim ve değişimlere rağmen, bir şeyler yapılmak isteniyor. Eldeki değerlere ise sahip çıkılmıyor. Makro hedefler, hamasi söylemlerde bulunuluyor ama ortada icraata yansıyan bir gelişme yok.
Bu tablo, kentin kaderi değildir. Olmamalıdır da. Çünkü Eskişehir, bünyesindeki maddi ve manevi değerleri ve demografik yapısı ile bu tabloya ne layık, ne de mahkûmdur. Yapılması gerekenlerde ortadadır. Bazı illerde olduğu gibi, belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, tüm kitle örgütleri ve bürokratlar, Eskişehir'in sorunları karşısında birlikte hareket ederek, "EKİP" oluşturmak, birlikte hareket etmek zorundadır.
Türkiye'de her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, en önemlisi de merkezi idareye karşı, birlikte hareket ediyorlar. İstediklerini de elde ediyorlar.
İşte Kayseri, Gaziantep ve Konya!
Yıllardır birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Her iki ilin konumu, geçmişte Eskişehir'den daha iyi olmamasına rağmen, bugün sanayide ve her alanda büyük aşama kaydettiler.
Eskişehir' de, her alanda güçlü olabilmesi için, verilen temel kararlarda, "ORTAK AKIL" olarak adlandırdığımız kavram ekseninde, ilgili kesimlerle mutabakat; kurum/kuruluşlarla ve kişi/kişilerle de işbirliği ve uyum içinde hareket etmelidir.
Seçilecek adayların, kurum/kuruluşlar arasındaki işbirliği sağlayacak kıstaslara sahip olmalıdır. Merkezi idareye karşı güçlü bir "lobi" oluşturabilecek belediye başkan adayları, il genel ve belediye meclis üyeleri tercih edilmelidir. Sayın Sarar' ın söylediği gibi kapalı kapılar arkasında, iş çevirenler, siyasi partilerin ve kentin yakasından düşmeli veya bu alışkanlıklarında da vazgeçmelidir.
Ayrıca politikacılar, kendi çıkarları için, toplumdaki başka politikacılara zarar veriyorsa, kente"diyalog", "Takım Ruhu", "Ortak Akıl" ve " Ortak Payda" gibi kavramları da yok ederler. Bu durum, toplumun düzenini bozduğu gibi, etikte değildir.
Eskişehir, valimiz Sayın KILIÇLAR' la birlikte, çok müsait bir ortam yaratılmıştır. Bu gelişme, çok iyi değerlendirilir, kentte bir takım ruhu da yaratılırsa, Eskişehir, her alanda başarılı ve verimli performans sergileyecektir.
Elbette Eskişehir'deki tüm sorunların çözümü, kent seçmeninin elindedir. Yerel seçimler de önemli bir fırsattır. Seçmen, duygusallığı bırakıp, akıl ve mantıkla hareket ederek, Eskişehir' e, yararlı olacak kişi/kişileri tercih etmelidir. Hülasa yerel seçimlerde, parti tutkusu bırakılmalı, "DOĞAL LİDER" olabilecek, belediye başkan adayları tercih edilmelidir. Çünkü Eskişehir' i, partiler değil, nitelikli, kariyer sahibi insanlar, her alanda başarılı kılacaktır.

Haberleri