AFYONKARAHİSAR VE YATIRIM FELSEFESİ

Geçen hafta Cuma günü, AFYONKARAHİSAR Organize Sanayi bölgesini ziyaret etik. Bölge Müdürü Sayın İbrahim ÖZSOY, kendine özgü bir üslupla bize OSB ile ilgili bilgi aktardı. Bölgede yatırım ve yönetim felsefesi değişmiş,...

Geçen hafta Cuma günü, AFYONKARAHİSAR Organize Sanayi bölgesini ziyaret etik. Bölge Müdürü Sayın İbrahim ÖZSOY, kendine özgü bir üslupla bize OSB ile ilgili bilgi aktardı. Bölgede yatırım ve yönetim felsefesi değişmiş, daha da önemlisi geleceğe, özellikle de termal turizmine yönelik, yatırım umutları yeniden canlanmıştır.
AFYONKARAHİSAR O.S.B. 1984 yılından itibaren çalışmalara hız vermiş Kent merkezinin kuzeyinde, şehir merkezinden takriben 4 Km. mesafede, kurulmuştur. OSB' nin, tamamı, 465. 2 hektar olup, 287. 5 hektarını sanayi parselleri kaplamaktadır. 177.7 hektarlık kısmı ise yollar, yeşil alanlar, ticaret ve sosyal tesisler alanlarına ayrılmıştır. Mevcut Bölge, 1.İlave ve 2.İlave Kısmı Teşkil eden 287. 5 hektarlık alandaki tüm parseller tahsis edilmiş olup, parselasyon işleri tamamen bitirilmiş. Dileyen sanayiciye de yer tahsis edilmektedir.
Organize Sanayi Bölgesinde, 288 sanayiciye arsa tahsisi yapılmış, Halan OSB' deki faal sanayici sayısı 278 olup, 3 adet sanayi tesisi de inşaat halindedir. OSB' de yol, su, kanalizasyon, drenaj, enerji, haberleşme benzeri altyapı hizmetleri ile çevre, sağlık ve kültürel gibi sosyal tesisler bitirilmiş durumdadır.
AFYONKARAHİSAR Organize Sanayi Bölgesi'nde, 2007 yılında 5084 sayılı Teşvik Yasası, özellikle de Belediyenin yatırımcılara gösterdiği kolaylıklar, şehre ve OSB' ye çok büyük avantajlar sağlarken, bölgeye yatırımlara da hız kazandırmıştır.
AFYON KARAHİSAR, kaplıca ve ılıca yönünden sayılı iller arasındadır. Kentte çok önemli jeotermal su potansiyeli bulunuyor. Üzerinde kaplıca tesisi (işletmeye açık veya kapalı) olan pek çok kaynağa sahiptir. Bu kaynakların, kaç kişiye hizmet sunabileceği üzerine bilimsel geçerliliği olan bir çalışma yapılmamış olsa bile, söz konusu potansiyelin yabana atılmaması gerektiği de ortada.
Son yıllarda, kentte kişi ve şirketler ve kooperatifler, termal turizme yönelik yatırımlara yönelmişlerdir. Kaplıcaları, zengin Tabiat yapısı, Özellikle de frig vadisi ve tarihî eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan kent, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ile de turizm yatırımları için önemli bir ildir. Halan Gazlıgöl, Sandıklı-Hüdai, Ömer-Gecek ve Bolvadin-Heybeli Termal Turizm Merkezleri Termal Turizmi ve yatırımları için önemli yerledir.
AFYONKARAHİSAR genelinde, özellikle de Termal Turizm bölgelerinde ve OSB' deki, gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölge/bölgelerin, geleceğini de doğru yönlendirmek için, MASTER plan/planlara ihtiyaç vardır. AFYONKARAHİSAR geneli veya bölgeler için yapılacak Mastır plan/planlar, hem bölge sanayicisi için, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için, rehber olacaktır.
Öte yandan, bölgeye yapılacak yatırımlarda, başarı bekleniyorsa, ekonomik ve yapısal özellikleri göz önüne alınmak zorundadır. İşletmelerde sahip yöneticilik bırakılır, profesyonel yöneticilik hayata geçirilir, yönetimlerde de kurumlaşma sağlanır, tüm işletmelerde, ekip çalışması ön planda tutulur, bölge de proje bazında yapılacak çalışmalar teşvik edilir, öncelikte tanınırsa, Afyonkarahisar arzu ettiği gelişmeye kısa sürede ulaşır.
Türkiye genelinde olduğu gibi, AFYONKARAHİSAR' a yapılan yatırımlarda da en önemli sorunlardan biri de işletmelerin ortaklık yapısındaki uyumsuzluk olacaktır. İster çok ortaklı şirket olsun, ister aile şirketi, ortaklar arasındaki uyumsuzlukların yaratığı aşınma oldukça önemli boyutlarda gerçekleşir. O nedenle de yatırımlarda, ortaklı yapıları çok iyi değerlendirilmelidir.
AFYONKARAHİSAR Belediye Başkanı Burhanettin ÇOBAN' ın, Afyon'a yatırım yapmak isteyen yerli olsun yabancı olsun, bütün yatırımcılara, 24 saat hizmet vermeye hazır olduklarını belirtmesi, bu vaadi sözde bırakmayarak, hayata geçirmek için takip ettiği strateji, kente gelecek yatırımlar içinde adeta bir teminattır.
Ayrıca her Afyonu ziyarette de, Afyon Belediye Başkanlarından, Sn. Abdullah Kaplan, " 1980'li yılların sonuna gelinciye kadar Eskişehir bölgemizin en önemli kentiydi. Hem üniversite, hem de sanayi açısından müthiş bir gelişim içinde idi. Ancak 1987-1988' den sonra, bu niteliğini hızla kaybetti ve bu özelliklerini, Konya ve Bursa'ya kaptırdı." sözlerini hatırlarız. Şu bir gerçek ki, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar' ın, siyasi otorite nezdinde ve her alanda bölgesel güç birliği oluşturmaları, her üç ilinde menfaatine olacak, ulusal ve global alanda da söz sahibi yapacaktır. Özellikle de her üç ilin ortaklaşa gerçekleştirecekleri projeler, merkezi idarede, daha kolay kabul görecek, ekonomi ve kalkınmalarına ciddi katkıda bulunacaktır.

Haberleri