Diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada, en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı, doğrudan tehdit etmediği için, gereken önem verilmemekte. Bunun nedeni ise diş rahatsızlıklarının, hayati tehlike oluşturmaması olarak gösteriliyor. Oysa 'Ağız ve diş sağlığıyla, ilgili sorunlar, dünyada ve ülkemizdeki, en önemli halk sağlığı sorunları arasındadır.
Ayrıca ağızdaki diş sağlığının bozulması, sindirimin, olumsuz etkilenmesine yol açar. Çünkü ağızla aldığımız, yiyecekler çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler.
Ağız ve dişler, aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin, yanı sıra, konuşmada ve görünümümüzde, önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin, bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada da zorluk olur.
Dişler, sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir veya vücutta oluşan enfeksiyonlara, kaynaklık edebilir. Birçok hastalığın başlangıcı, diş problemlerinden meydana gelmektedir.
Diş hastalıkları ve diş sağlığının, korunması açısından, erken tanı, çok önemlidir. Bu nedenle yılda, en az iki kez, diş hekimine muayene olunmalıdır.
Ağız ve diş sağlığınızdaki aksaklıklar, kalp ve damar sağlığınızı etkileyebilir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ağız, diş ve diş eti hastalıkları, nüfusun yüzde 96'sını etkiliyor. Bugüne, kadar yapılan, ağız ve diş sağlığı taramalarında, ortaya çıkan sonuç, ağız ve diş sağlığının, yüzde 85 oranında, bozuk olduğu yönündedir.
Ayrıca kişi/kişiler, dişlerinin sağlıklı olup olmadığını, kendisi de teşhis edebilir. Ağızda, sürekli kötü bir koku varsa, diş etleri fırçalama sırasında kanıyorsa, kırmızı, şiş, hassassa ve dişlerden kolaylıkla ayrılabiliyorsa, dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı varsa, dişler sallanıyor veya giderek birbirinden uzaklaşıyorsa, ısırırken alt ve üst dişler yer değiştiriyorsa, diş eti sorununuz var demektir.
Dişlerin, sağlığını, ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin, ağızda kalan artıklarından oluşan, asit bozuyor. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu eriterek, dişin dış tabakası denilen minenin bozulmasına ve sonuçta da dişte oyulmalarla seyreden çürüğe neden oluyor
Yetersiz ağız bakımı, bu yapının bozulmasına, diş eti hastalığına neden oluyor. Diş eti ve dişleri destekleyen, diğer dokuların iltihaplanması sonucu gelişen, diş eti hastalıkları, diş kaybının, en önemli nedenlerindendir.
Diş sağlığını korumak için, günde en az 2 en fazla 3 kez dişler fırçalamalıdır. Kullanılan diş macunu, flüor katkılı olmalıdır. Şekerli ve asitli besinler tükettikten sonra dişler, mutlaka fırçalamalıdır.
Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, diş tedavisi açısından önemli bir kurumuzdur. Her türlü diş tedavisi yanında, sabit ve hareketli protezler ve implant üstü protezler yapılmaktadır. Protezlerin yapımında, metal altyapılı veya metal altyapısız porselenler kullanılıyor. Protezler, estetik, fonksiyonel, ve moral açısından önemlidir.
Hastanedeki, "Diş Doktoru", veya "Diş Tabibi" doktorlarımız, işinin ehlidir. Uzmanlık alanları, mesleki sıfatları ile bütünleşmiş durumdadır. Ayrıca çalışan diş hekimlerimiz, hastalarının, BİYO-PSİKO- SOSYAL yönden sağlıklarını, en iyi şekilde değerlendiriyor, tanı teşhis ve tedavi de gerekli özeni de gösteriyor.
Ülkemizde ve Eskişehir' de, çok başarı diş hekimlerimiz ve bu alanda görevli yöneticilerimiz var. Bu hekim ve yöneticilerimizden biri de Eskişehir, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Başhekim Yardımcısı Sayın Dt. Kadir GÖRDELİ' dir.
Sayın Dt. GÖRDELİ, sade, duru, pak konuşması ile moral vericidir. Dayanışmacı, bir ruha da sahiptir. Hastalara karşı davranışı, güler yüzü, hasta ve yakınları ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Sayın Dt. GÖRDELİ, Diş tedavisi yaparken, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının, bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor. Anlatım sırasında hastanın, o andaki ruhsal durumuna da özen gösteriyor.
Sayın Dt Kadir GÖRDELİ, yaptığı bu başarılı çalışmalardan dolayı, Önce Vatan Gazetesi, plaketle ödüllendirdi. Törende, bir konuşma yapan, Önce Vatan Gazetesi Yayın Koordinatörü Sayın Celal MORKOYUN ,"... Kadir GÖRDELİ, görev yaptıkları süre içerisinde, gerek amirleri, gerek uhdesindeki sağlık çalışanları, gerekse sağlık hizmetinden yararlanan vatandaşların, takdirlerini kazanmışlardır. " dedi
Sayın Kadir GÖRDELİ' yi kutluyoruz...
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada, en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı, doğrudan tehdit etmediği için, gereken önem verilmemekte. Bunun nedeni ise diş rahatsızlıklarının, hayati tehlike...