AKŞEHİR NASREDDİN HOCA ŞENLİKLERİ

Yarın Akşehir’ de, başlayacak olan Nasrettin Hoca Şenlikleri ile ilgili gelen e-maille, program hakkında bilgi sahibi olduk. Kapsamlı ve içerikli program karşısından Akşehirlileri kutlarken, Eskişehir’deki şenliklerle kıyasladığımızda...

Yarın Akşehir' de, başlayacak olan Nasrettin Hoca Şenlikleri ile ilgili gelen e-maille, program hakkında bilgi sahibi olduk. Kapsamlı ve içerikli program karşısından Akşehirlileri kutlarken, Eskişehir'deki şenliklerle kıyasladığımızda üzüldük.
Her yıl, 5-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen, Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri' nin, bu yıl 50'ncisi düzenlendi. Şenlikte, Grup Manga, İntizar, Turgay Başyayla, Yusuf Güney gibi sanatçılar, konserler verirken, şenlik Yerli ve Yabancı Halk Dansları, sergiler, tiyatro gösterileri, panel ve konferanslar ile renkli görüntülere de sahne olacak. 50. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği'nde, temsili Nasreddin Hoca'yı canlandıracak isim de belli oldu. TV yapımcısı, programcı ve oyuncu Kadir Çöpdemir bu yılki şenlikte, yine temsili Nasreddin Hoca görevini üstlenecek.
Akşehir' de, gerçekleştirilecek Nasreddin Hoca Şenlikleri, Akşehir' in, il olma söylentileri ile bu yıl, daha da coşkulu olacaktır. Gönül isterdi ki Eskişehir'de, yapılan Nasreddin Hoca Şenlikleri de Akşehir'deki gibi görkemli kutlansın. Ancak Eskişehir' de, yapılan Nasreddin Hoca Şenlikleri, her geçen yıl kan kaybetti. Bunun, neden/nedenleri hiçbir zaman araştırılmadı. Hiç şüphesiz ki en önemli sebeplerden biri, geçmiş yıllarda, Sivrihisar ve Nasreddin Hoca Beldesi' nde yapılan etkinliklerin, siyaset ağırlıklı yapılmasıydı. Siyasetçilerin programlarına göre de Nasreddin Hoca Şenlikleri yapılmıştı. Bütün bu ve benzer yanlışlıklar, halkı şenliklerden uzaklaştırdı. Nasreddin Hoca'yı da unuturdu.
Gerçi İl Kültür ve Turizm Müdürü, Sayın Gül' ün, göreve gelmesi ile birlikte, Nasreddin Hoca şenliklerinin hazırlanmasında ve gerçekleştirilmesinde, çağımızın başarı için olmazsa olmazı olan "ORTAK PAYDA", "ORTAK AKIL" ve "EKİP RUHU" , özellikle de " TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları, ön planda tutuldu. Bu tutumu sayesinde, programlar içerikli ve kapsamlı bir şekilde hazırlanırken, toplum katılımını da sağlanmış oldu. Bu yöntem, toplumdaki kaynakların harekete geçirilmesini sağladı. Etkinlikleri maliyetini düşürdü. Kurum/ kuruluşların ve kişi/kişilerin, Nasreddin Hoca ve etkinleri hakkında daha da bilinçlenmesini sağladı. Ancak bu yıl nedendir bilinmez, aynı duyarlılık gösterilmedi.
Elbette Nasreddin Hoca, şenliklerinin yerel ve ulusal bazda faydaları var. Nasreddin Hoca, insanımızın, özellikle de çocuk ve gençlerimizin, örnek alabilecekleri veya onlara örnek olarak sunabileceğimiz, ender insanlarımızda biridir.
Nasreddin Hoca, Sivrihisar'ın Hortu Köyü'nde doğdu. Akşehir'de öldü. Sivrihisar'da medrese öğrenimi gördü, babasının ölümü üzerine Hortu'ya dönerek köy imamı oldu.1237'de Akşehir'e yerleşerek, Seyyid Mahmud Hayrani ve Seyyid Hacı İbrahim'in derslerini dinledi. Medresede ders okuttu, kadılık görevinde bulundu. Daha sonra Akşehir'e yerleşerek, burada imamlık, kadılık ve müderrislik görevlerinde bulundu.
Ne var ki doğduğu il olan Eskişehir' de ve Sivrihisar' da, Akşehir' in, her yıl yaptığı şenliklerdeki görkemli kutlamalar yapılamadı. Bunun sonuncunda da insanımız Nasreddin Hoca' yı yeteri kadar ne tanıdı, ne de tanıtabildi.
Türkiye ve Eskişehir' de, Nasreddin Hoca esas kimliği ile tanıtılmıyor ama Mitsuko Kojima, Japonya'ya da, özel davetlerde, Nasreddin Hoca'nın fıkralarını anlattı. Hatta gelen taleplere de, cevap veremediğini de söylemişti. Japonya'da, Nasreddin Hoca günleri düzenledi. Nasreddin Hoca ile ilgili etkinliklerin büyük beğeni aldığını, gelen talepleri de karşılayamadığını söylemişti.
Yine Tokyo Metropolitan Müzesi'nde, 2003 Türkiye Yılı nedeniyle açılan `Türkiye`de Üç Büyük Medeniyet" sergisi çerçevesinde düzenlenen ` Nasreddin Hoca" konulu konferans, büyük ilgi görmüştü. Bayan Mitsiko Kojima' nın, Türk kültürü hakkında verdiği konferans, müze ziyaretçilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliklerin başında geldi.
Nasreddin Hoca' nın, fıkralarda derinlik, anlam zenginliği ve engin bir hayat tecrübesi vardır Türk insanı, mizahlı, güzel ve anlamlı sözler söyleme gücü âdeta Nasreddin Hoca'da simgeleşmiştir.
Nasreddin Hoca, zeki ve nüktedan biridir. Esprili ve nükteli konuşmanın, insanın sevgi ve saygısını artıracağına inanır. Onun fıkralarının, temel özelliği zekâ ve nüktedir Derin bir hoşgörüye sahiptir Ezilenin ve zulüm görenin yanındadır. Görünüşe değil, insanın iç dünyasının zenginliğine önem verir.
Ayrıca Nasreddin Hoca, ne mizah, ne de güldürü üstadıdır. O, bir "DÜŞÜNÜR", "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , "MÜDERRİS" ", " ALİM", "HUKUKÇU" ve" TASAVVUFÇU" dur. Onu, bu kimlikleri tanıtmak ve tanıtmak, herkes için, bir görev ve ödev olduğu gibi, bir haktır da. Akşehir İlçemiz, her yıl bu görevi, en iyi şekilde başarıyor. Darısı, Eskişehir ve Sivrihisar' ın başına...

Haberleri