Geçen hafta Allah’ın şu özelliklerde olanları sevdiğini ayetler ışığında belirtmiştim:
- Muhsinleri /olumlu ameller gerçekleştirenleri
- Tevbe edenleri ve temiz kalpli, ahlâklı olanları
- Takva sahiplerini
- Güçlüklere karşı sabır gösterenleri
- Tevekkül edip işe koyulanları ve gerekli çabayı da gösterenleri
- Adaletli davrananları
- Adaletli ve birlikte takva sahibi olanları sever ve merhamet eder
- İman etmiş ve Evren bilgileri ile ilgilenen ilim sahiplerini
- Olumsuzluklardan arınmış /onları öldürmüş ve tekâmül etmiş olanları
- Müminlere karşı alçak gönüllü olanları
- Küfre sapmış olanlara karşı güçlü ve onurlu olanları
- Allah’ı tek kabul edip şirk koşmama ve buyruklarına uyma yolunda tüm çabalarıyla çalışanları /cihad edenleri
- Dinlerini kınayanın kınamasından çekinmeyenleri SEVER
Nasıl bir kişi sevdiği ve önemsediği birini daima korur, onun mutlu olmasını ister ve en küçük bir fırsatta onu över ve katkı sağlamayı, diğer bir ifade ile iyiliğini düşünmeyi, hatta onu ödüllendirmeyi ön planda düşünürse, Allah da imanlılığı, Salih /olumlu işler gerçekleştirme çabası içinde olması ve takva sahibi oluşu nedeniyle sevdiği biz kullarını da ödüllendirmeyi esirgemez. Kur’an’da bu ödüllendirmelerin, işlenen bir olumluluğa, yani bir sevaba karşılık olarak verilmekte vurgulanmaktadır. Böylece de sevgi ile ödüllendirme ikilisini gerçekleştirmiş olur. Kur’an’a baktığımızda Allah’ın yukarıda hangi kullarını sevmesi yanında ayrıca şu özellikleri başarmış olan kullarını ödüllendirmekte olduğunu görmekteyiz.
- Allah, Salih /olumlu işler gerçekleştirenleri hem sever, hem de kazandırdıklarından daha mutlu edici, güzeli ve fazlası ile ödüllendirir.
Necm-31. Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah’ındır. Allah, olumsuz davrananları, yaptıkları olumsuzluklardan dolayı cezalandıracak ve güzel /olumlu davrananları da, daha güzeliyle ödüllendirecektir.
Tin-6. İşte gönderdiğimiz Dünya yaşamı sırasında iman edip salih ameller gerçekleştiren insanlara ise mutlu edici karşılıklar verilmektedir.
Kasas-84. Kim salih /olumlu amelleriyle gelirse, kendisine ondan daha fazlası karşılık olarak verilecektir. Kim de olumsuz amelleriyle gelirse, böylesi amelleri olanlara, ancak yaptıklarına eşit bir karşılık verilecektir.
Yunus-26. Güzel davranıp salih /olumlu ameller gerçekleştirenlere ise çok daha fazlası vardır. Onların yüzleri hiç kararmaz ve kendilerini bir aşağılanma duygusu da kaplamaz. çünkü onlar artık Cennet halkıdır ve orada sürelerce kalacaklardır.
İnşikak-25. Şüphesiz, insanlardan iman edip, salih ameller gerçekleştirenlere, karşılık olarak onları mutlu edecek ödüller verilecektir.
Dikkat edilirse, Necm-31. ayette önce olumsuz ameller işleyeceklerden bahsedilmektedir. Bu da biz beşerlerin, olumsuzluk yapa yapa olumluya ulaşacağımızı göstermektedir.
Salih /olumlu işler gerçekleştirenler güzel davrananlar, diğer bir ifade ile Muhsin’ler olarak tanımlanmaktadır.
Mürselad-44. Biz, muhsin /salih amelli olanları işte böyle ödüllendiririz.
Kasas-14. Musa, yasal ergenlik çağını da geçip olgunlaşınca, ona hüküm yetkisi ve birçok konuda ilim verdik. İşte Biz, güzel davrananları /Muhsinleri bu şekilde ödüllendiririz.
Yusuf-56. Böylece Yusuf'un o ülkedeki /Mısır'daki mevkiini güçlendirdik. Tam yetkiyle, dilediği gibi hareket edebiliyordu. Biz dilediğimiz kimseye, işte böyle rahmetimizi eriştiririz. Ve Biz, güzel davrananları /muhsin olanları da ödülsüz bırakmayız.
En'am-84. Biz, İbrahim'e oğlu İshak'ı ve torun olarak da İshak'ın oğlu Yakub'u armağan ettik. Her birisine de dosdoğru yolu gösterdik. Daha önce Nuh'a, sonra da İbrahim'in soyundan Davud'a, Süleyman'a, Eyyüb'a, Yusuf'a, Musa'ya ve Harun'a da dosdoğru yolun ne olduğu bilgisini vahyettik. Biz, güzel davrananları /Muhsinleri ve nesillerini işte böyle ödüllendiririz.
Tevbe-120…….çünkü Allah, muhkem /değişmez ana hükümlere uygun güzel davrananların /Muhsin olanların karşılığını mutlaka verir.
Allah’ın Salih /faydalı işler üretenler olan Muhsin’leri ödüllendirdiğine ayrıca Zumer-34, Fussilet-8, Saffat-80, 104, 105, 110, 121- 131 ve Sebe-4. Ayetlerde de değinilmiştir.
Kasas-14. ayetten de anlaşılıyor ki, Cinsel olgunluk çağı dediğimiz ergenlik yaşı ile birlikte dinsel sorumluluk dediğimiz Allah’ın Peygamberler aracılığı ile bildirdiği ve din denilen muhkem /değişmez ana hükümleri öğrenme dönemi başlamakta ve ergenlikten önceki çocukluk çağı yaşlardaki dine yönelik zorlamalar uygun olmamaktadır. çünkü kişinin muhakeme, doğruyu seçebilme, özgür irade ve eleştirel aklını verimli ve uygun bir şekilde kullanabilme bu yaşlardan sonra ancak başlamaktadır. Yine ayetten anlaşıldığı gibi ergenlik döneminden sonra ancak doğru hüküm verme yeteneği verilmektedir. Olgunluk çağının dinsel olgunluk olarak 40'lı yaşlar olduğu ve Hz. İsa dışındaki bütün Peygamberlerin Peygamberlik görevine ancak bu yaşlarda başlatıldığı Ahkaf-15 belirtilmiştir. Ergenlik döneminden başlamak üzere Kur'an'daki muhkem /değişmez ana hükümler temelli dini bilgilerin de öğrenilmeye başlanması ve Kur'an'ın anlayarak okunması ile kişi 40’lı yaşlarda ulaşacağı dinsel olgunluğa bilinçli olarak hazırlanmaya başlamalıdır. çünkü Kur'an, sorgulayıcı ve eleştirel, araştırıcı aklın başladığı ergenlikten itibaren başlamak üzere bir erişkin kitabıdır diye düşünüyorum. Böylece 40’lı yaşlardan sonra dinsel örnek olma sorumluluğunun başladığını düşünüyorum. Aynı konu En'am-152 nci ayette belirtilmiştir.
Ahkaf-15. Biz, insana anne ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik ve ediyoruz. Annesi onu karnında zahmetle taşımakta ve zahmetle de doğurmakta. Ana karnında taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay kadar sürmekte. Nihayet o kişi, cinsel ergenliği geçip irade ve mantığın en güçlü olacağı dinsel olgunluk çağı olan kırk yaşına gelince de; "Rabbim bana, anneme ve babama verdiğin nimetlere karşılık olarak teşekkür etmem /şükretmem ve bu amaçla da Senin hoşnut olacağın yararlı işler yapmam için desteğini esirgeme ve nasip et. Benim soyumu da salih ameller gerçekleştirenlerden kıl. Ben işlemiş olabileceğim tüm suçlarım için tevbe edip, Sana teslim /Müslim olanlardanım" demelidir.
Böylesi bir karşılığın Yusuf Peygamber’e olduğu gibi rüyaları yorumlama yetkisi şeklinde de olabileceği Yusuf-22. ayette açıklanmıştır.
Yusuf-22. Yusuf büyüyüp buluğ /ergenlik çağına gelince, ona rüyaları yorumlama ve hüküm çıkarma ilmini verdik. İşte salih ameller gerçekleştirenleri /Muhsin olanları biz böyle ödüllendiririz.
Haftaya aynı konuya inşallah devam etmek ümidi ile.
NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR'AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".
NOT-2: 10 OCAK 2018 çarşamba günü saat 17.30-19.00 arasında özdilek Sanat Merkezinde inşallah halka açık "KUR'AN SOHBETİ" nde olacağım.