İş, işten geçtikten sonra, pişman olmanın, bir yararı yoktur. önemli olan, bir zarara uğramadan önce, yapılacak işe, iyi düşünerek, tedbir alarak, kötü bir sonla, karşılaşmamaya çalışmaktır.
Ne var ki ülkemiz genelinde, bu gerçek sürekli göz ardı edilir. Sonuçta da İyice düşünülmeden yapılan iş, çok kere toplumu ve insanı zarara sokar. O nedenle de bir icraat ve işi, geri dönemeyecek, bir çıkmaza sokmadan önce, iyi düşünülmeli ve değerlendirilmelidir. Böyle yapılmadığı zaman, pişman olmak, bir işe yaramaz, dönüşü de olmaz.
Eskişehir’ de, pek çok alanda, bu tablo yaşandı ve yaşanıyor da. Son yıllarda, sonradan pişman olunacak, bir gelişme,Alpu’ da gerçekleştirilecek, “TERMİK SANTRALLER” dir.. Termik santrallerin, ne getirip götüreceği hesap edilmeden, hem de en çok zarar görecek insanlarımızın, taraf olması, aklıselim insanlarımızı üzmektedir.
Nitekim Eskişehir’ de, Kömür rezervinin, en yoğun olduğu köylerden, Beyazaltın'ın Muhtarı Yüksel Girgin, bölgenin, çok hızlı gelişeceğini söyleyerek, yıllardır, bölgede kömür arayışlarının, devam ettiğini ve sonunda, Türkiye'ye, 50 yıl yetebilecek kadar, bir rezervin bulunduğunu belirtti.
Muhtar GİRGİN, ” 2016’nın son aylarında, sondajlar bitti, projeler hazırlandı. Büyük bir ihtimalle de önümüzdeki yıl projelendirilip çalışmaya başlayacaklar. Yatırım olursa, bizim o bölgeye, büyük bir göç geleceğini, tahmin ediyorum" dedi. Oysa Termik santral, bölge için büyük bir felakettir.
çünkü bölgeye, göç gelmeyi bırakın, Eskişehir’ den, başka illere göç hızlanacaktır. çünkü Alpu’ ya, kurulması düşünülen, termik santrallerin, hava, su ve toprak kirliliği yanında, canlılar üzerinde, etkiler yapacak, tarım alanlarını ve bitki örtüsünü yok edecek, İnsan sağlığına da büyük zarar verecektir.
Termik santralden çıkan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde, kalıcı tahribat bırakıyor. Termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partikül madde gibi maddeler, içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlara sebep oluyor ve gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltıyor, küllerde var olan radon gazı, kanser vakalarında artışa neden oluyor.
Ayrıca santraller, asit yağmurları oluşturuyor ve yağan yağmurla, toprağın kimyasal yapısı bozuluyor. Tarımda verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor.
Termik santrallerde, soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için, bol miktarda su kullanılıyor. Kullanılan, bu sular daha sonra atık halinde toprağa, yer altı sularına, denize veya akarsulara boşalıyor. Böylece su da kirlenmiş oluyor. Su, bozulmakla kalmıyor, sudaki yaşam zinciri de bozuluyor. Hatta yok oluyor.
Uzmanlara göre de, termik santralden, çernobil kazasının yaklaşık 2,5 katı kadar radyoaktif madde yayılmaktadır… bu gerçeğe ve tespitlere rağmen, Termik Santrallerde, hiçbir somut adım atılamamıştır.
Dünyada, termik santrallere karşıdır. Nitekim ABD’de, 2008 yılında, Georgia Devlet Mahkemesi, karbondioksit sürümünü artıracağı gerekçesiyle, kömür yakıtlı termik santralin yapımının durdurulmasına, karar vermiştir. Bu karar, çevre gönüllüleri için, önemli bir zafer niteliği taşımaktadır.
öte yandan Elektrik Piyasası Kanunu'nda, Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, özelleştirilen, bütün termik santraller,”çEVRE MEVZUATINDAN” 2020 yılına kadar, muaf olacak. Yalnızca, yeni yapılacak santraller değil, daha önce özelleştirilenler santraller de bu muafiyetten yararlanacaktır. Bu durumda, termik santrallerin, olduğu illerde, “ çEVRE FELAKETİ” kaçınılmaz olacaktır.
Yine Dünya Sağlık örgütü’nün (WHO), yaptığı ölçümlere göre, zehirli parçacıklı madde (PM 2.5) seviyesi, ülkemizde, halihazırda WHO’nun “kabul edilebilir” olarak önerdiği rakamın en az 3 katı seviyesinde. Termik santralle, bu oranı daha da artıracak.
Termik santral yapacak olan, hiç bir şirket ve devlet ilgilileri, insanlara yeterli bilgi vermiyor. Termik santrale, karşı çıkanlar medyada suç işliyormuş gibi yansıtılıyor. Termik santraller, sadece bu günü değil, geleceği de kirletir. Bu yüzden çocuklarımız ve torunlarımız, hatta yaşanabilir, bir dünya için, dünya ve ülkemiz başka alternatiflere enerji kaynaklarına yönelmesi gerekir.
Alpu’ da, gerçekleştirilmesi düşünülen, “TERMİK SANTRALLER” Beyazaltın'ın Muhtarı Yüksel Girgin’in, söylediği gibi, bölgeye, zenginlik ve göç gelmeyecek, tam tersi bir tablo yaşanacaktır. O nedenle de Eskişehir, ALPU’ ya, termik santral yapılmadan, Bartın ili gibi, tepki göstermeli, ülkemiz ve Eskişehir, mümkün olduğu kadar, enerjiyi yenilenebilir, enerji kaynaklarından, elde etmelidir.