AMATÖR TİYATROCULAR AYAKTA ALKIŞLANDI

Türkiye’de, cezaevlerinde, insani yaşam koşullarının olmadığı, bazı kesimler tarafından, kasıtlı olarak sıkça gündem getirilir. Oysa ülkemizde, cezaevlerinde çok güzel gelişmelerde var. Salı günü, Açık Ceza İnfaz...

Türkiye'de, cezaevlerinde, insani yaşam koşullarının olmadığı, bazı kesimler tarafından, kasıtlı olarak sıkça gündem getirilir. Oysa ülkemizde, cezaevlerinde çok güzel gelişmelerde var.
Salı günü, Açık Ceza İnfaz Kurumu Tiyatro Ekibi ' nin, Turgut ÖZAKMAN' ın "DUVARLARIN ÖTESİ" adlı tiyatro eserini, Yönetmen Seda SARIKAYA' nın yönetiminde, konu ve içeriğine uygun olarak, halan ceza evinde tutuklu olan Burhan Çakıl, Ümit Çeliker, Mehmet Kayapınar, Özcan Cengiz ve Onur ülkü tarafından büyük bir ustalık ile sergilendi. İzleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.
Ayrıca Seda SARIKAYA ve Tuğba SERCAN isimli iki kızımızın, her türlü fedakârlığı yaparak, cezaevinde mahkûmları ile bu oyunu sahneye koymaları, ülkemiz de çok şeylerin değiştiğinin de bir göstergesidir. Bu iki kızımız, bu davranışları ile cezaevlerinin, kamuoyundaki olumsuz imajının ortadan kalkmasına da ciddi katkıda bulundukları gibi Eskişehir' de bir ilki de başarmışlardır.
Etkinlik göstermiştir ki, ülkemizde, amatör ruhlu insanlarımıza, özellikle de gençlerimize, yeteri kadar imkân tanınsa, başaramayacakları iş yoktur. Ne var ki ülkemizde ve Eskişehir' de, amatörce çalışan kişi/kişilere ve gruplara, ilgili makamlardan, özellikle de belediyelerden, yeterli destek yoktur. Nitekim oyundaki oyuncular, kullandıkları tüm malzemeler, bizzat kendi imkânları ile temin etmişler. Milyonluk bütçelerle, profesyonel yönetmen ve oyuncuları destekleyen belediyelerin, amatörlere, aynı duyarlılığı göstermemesi, hatta yer tahsissinde, cömert davranmaması dikkat çekicidir.
Diğer yandan oyun yönetmeni, Seda SARIKAYA, tiyatroya, ilgi duyan ve bu alanda her türlü fedakârlığı yapan isimsiz bir kahramandır. Her şart, zemin ve imkânsızlıkta aldığı görevi başarıyla sonuçlandırır. İyi bir gözlemcidir. Topluma ayna, arkadaşlarına da örnektir. Kendi dalında, daha iyi ne yapabilirim? Sorusuna da cevap arayan, sürekli de kendini bu alanda geliştiren, ancak başarıları karşısında kişiliğinden ödül vermeyen, bir yönetmen ve tiyatro oyuncusu olarak gördük.
Aslında iyi bir yönetmen ve tiyatro oyuncusu olmak, çok zordur.
İyi bir tiyatrocu veya oyuncusu olmak, kişinin, o zamana kadar yaptıkları ve yapacaklarının, ona kattığı birikimler ve katkısı sonucunda olur. Sayın SARIKAYA, başkalarının desteği ve yardımı olmadan, eğitimini de almadan, sırf tiyatroya duyduğu ilgi ve merak sayesinde, bunu başarabilmiş, ender tiyatro yönetmen ve oyuncusudur.
Salı günü sahnede, tiyatroya gönül vermiş, birbirinden kabiliyetli gençler, farklı oyunu, çok güzel bir şekilde sahnelediler. Onlar bugünü ve tiyatroyu, asla unutamayacak, gelecekte çocuk ve torunlarına anlattıkları gibi, bir işi başarmanın hazzını da ömür boyu yaşayacaklar, ileride belki tiyatrocu veya oyuncu olarak hayatlarını sürdürmeyecekler ama en önemlisi bilinçli birer tiyatro seyircisi olacaklardır.
Türk tiyatrosunda, yaşanan krizinin, nedenlerinden olan seyirci bulamamak, insanımıza, tiyatro sevgisini aşılayamamaktan ileri geliyor. Bu tarz etkinliklerle, Türk tiyatrosuna, oyuncu adayları ve her şeyden önemlisi de tiyatro kültürü almış seyirci yetiştirilmiş olur. Bu tarz etkinliklere, amatör tiyatroya gönül vermiş kişilere, Eskişehir'deki kurum/kuruluşlar, özellikle de belediyeler, mutlaka destek vermeli ve teşvik etmelidir.
Dikkatimizi çeken bir gelişmede, Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sayın SEVİNÇ' in, etkinliğe sahip çıkarak, başka illerde sahneye koyma isteği idi. Bu tavır, amatör tiyatroya, ivme kazandırırken, kurum/kuruluşlar arasındaki işbirliğini de artıracak, bu alanda halkın ve tutuklu insanlarımızın, daha da bilinçlenmesini sağlayacaktır.
Tiyatro çalışmaları, hükümlülerin, serbest zamanlarını değerlendirmeleri, moral ve motivasyonları açısından da önemli etkinliktir. Özelliklede Sayın SARIKAYA' nın, yönetmen, Sayın SERCAN' ın da, oyuncu olarak, bu etkiliğin düzenlenmesinde cesaretle görev almaları, bu tür etkinliklerin, geleceği açısından umut vericidir.
Ayrıca amatörce yapılan etkinlikler, para kazanma amaçlı değildir. Amatör tiyatronun en temel özelliği tiyatro teori ve pratiğinin, bir eğitim kurumundan değil, kişinin veya topluluğun, kendi istek ve eğilimleri doğrultusunda yaptığı araştırmalardan edinilmesi, tiyatronun geleceği açısından önemlidir. Çünkü bu tür amatör tiyatro çalışmaları, profesyonel tiyatro çalışmalarına, sağlam altyapı oluştururken, tiyatro kültür olan bir toplum da yaratır. Profesyonel tiyatro oyuncusunun yetişmesine de katkıda bulunur.
Şu bir gerçek ki Açık Ceza İnfaz Kurumu Tiyatro Ekibi, düzenledikleri etkinlikle, dostluk, güven, arkadaşlık, özveri, amatörlük gibi kavramlara katkıda bulundular. Tutuklu olmalarına rağmen de "sanat ve sanatçı "özgürdür, kavramını, oyun için de ve sonrası, tavır ve davranışlarına yansıttılar. Cezaevlerini eleştirenlere de en güzel cevabı verdiler. Kutluyoruz...

Haberleri