ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON

Prof. Dr. Birgül YELKEN’ le, eşimin rahatsızlığı süresince, tıp literatürümüz üzerinde konuşma fırsatı bulduk. Konulara hakimiyeti ile dikkat çekti. Onun için hekimlik, meslek olmaktan ziyade yaşam biçimidir. Gerektiğin...

Prof. Dr. Birgül YELKEN' le, eşimin rahatsızlığı süresince, tıp literatürümüz üzerinde konuşma fırsatı bulduk. Konulara hakimiyeti ile dikkat çekti. Onun için hekimlik, meslek olmaktan ziyade yaşam biçimidir. Gerektiğin de, daha az uyur ve daha çok çalışır, en önemlisi de yaşanılan yoğun stres tahammül eder. Çünkü tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, insanları, tekrar yaşama döndürmenin, hazını, hasta ve yakınları ile birlikte yaşar.
Sayın Prof. Dr. YELKEN 'nin, görevli ve sorumlu olduğu Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Anestezi ve Yoğun Bakım Ünitesi, insan hayatı açısından hayati önem taşır. Ayrıca ESOGÜ Tıp Fakültesindeki çalışmaları ve ülke bazında da verdiği konferanslarla da bu alandaki eğitime, ciddi katkıda bulunur.
Sayın Prof. Dr. YELKEN' in, görevli olduğu birim, insanımız tarafından bilinmez. Ancak iş başa düşünce hatırlanır. Özellikle de çalışma şartları ve yaptıkları işin önemi bilinmediği içinde, hem hastalar, hem de çalışanlar, bazen zor anlar yaşar
Anesteziyoloji cerrahi işlem yapılan hastaların, en güvenli ve konforlu bir şekilde bu süreci tamamlayabilmeleri için, gerekli ön hazırlık ve bilgilendirme, ameliyat sırasında yaşamsal unsurların güvenli bir şekilde sürdürülmesi, rahat ve ağrısız bir derlenme döneminin sağlanmasını gibi faktörleri içeren bir bilim alanıdır.
Anestezi, ameliyat sırasında hastanın ağrı duymasını önleyen bir tıp dalı olarak bilinmektedir. Ağrıyı önlemek için, gerek kullanılan ilaçların ve gerekse yapılan ameliyatın insan vücudu üzerinde bir takım olumsuz etkileri söz konusudur. Bu etkiler bazen organizmanın hayatta kalmasını sağlayan sistemlerin ve organların işleyişini önemli ölçüde bozabilir. Dolayısı ile anestezi uzmanı, ağrının ortadan kaldırılmasını sağlarken doğabilecek yan etkileri de hem ameliyat sırasında, hem de ameliyat sonrasında kontrol altında tutarak yaşamsal sorunların ortaya çıkmasını önler ve ameliyat sonrası dönemde ortaya çıkacak olan ameliyat ağrısını dayanılabilir sınırlar içerisinde tutmaya gayret eder.
ESOGÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Dr. Zafer PAMUKÇU ve Dr. Belkıs TANRIVERDİ tarafından 1977 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana gelişimini sürdüren Anabilim Dalı, bu gün alanıyla ilgili her türlü hizmet ve eğitimi verebilen fiziksel ve bilimsel alt yapısıyla ile Türkiye'nin, en gelişmiş merkezlerinden biri olarak dikkat çeker. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, "ANESTEZİYOLOJİ" , " YOĞUN BAKIM" ve " ALGOLOJİ" olmak üzere üç temel unsuru içermektedir.
Anabilim dalında, Prof. Dr. Birgül YELKEN, Prof. Dr. Belkıs TANRIVERDİ, Prof. Dr. Cemil SABUNCU, Prof. Dr. Yılmaz ŞENTÜRK, Prof. Dr. Sacit GÜLEÇ, Doç. Dr Ayten BİLİR, Doç. Dr Serdar EKEMEN, öğretim görevlisi Doç. Dr. Dilek CEYHAN ve araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Tıp fakültesi öğrencileri ve Tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitimini yapar. Bu amaçla da Tıp fakültesi öğrencilerine 1., 2., ve 3. sınıflarda mesleki beceriler laboratuarında maketler üzerinde kardiyopulmoner resüstasyon, entübasyon, santral kateterizasyon gibi konularında teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Beşinci sınıf öğrencilerine ise anesteziyoloji, yoğun bakım ve algoloji konularında teorik eğitimi takiben, 10 gün süresince ameliyathane, yoğun bakım ve poliklinikte uygulamalı pratik eğitim verilmektedir.
Ayrıca Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık eğitim, süresi 4 yılı kapsamaktadır. Bu dönem içinde, araştırma görevlilerine Türk Anestezi ve Reanimasyon Cemiyetinin belirlediği eğitim programı baz alınarak, hekimlere, uzman olduktan sonra ihtiyaç duyacakları her türlü mesleki ve bilimsel donanım deneyimli öğretim üyeleri tarafından verilmektedir.
Her gün ameliyat odalarında, genel veya rejyonel anestezi ve 1 odada lokal anestezi olmak üzere toplam 15 odada anestezi uygulanmaktadır. Ameliyathanede halen pediyatrik anestezi, kardiyovasküler anestezi, nöroanestezi, obstetrik anestezi gibi spesifik dallarda referans hastane olmanın gereklerine uygun bir şekilde anestezi uygulamaları yapılmaktadır. Ameliyathane dışında ise pediyatrik kardiyolojik kateterizasyon, radyolojik girişimler ve radyolojik görüntüleme, in vitro fertilizasyon ,elektrokonvülzif tedavi ve gastrointestinal endoskopik görüntüleme sırasında anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı' daki "YOĞUN BAKIM" hastalar açısında olmazsa olmaz konumdadır. Çünkü yeryüzünde, tüm canlıları yaşatan, uyurken bile almak zorunda oldukları madde oksijendir. O nedenle de Anesteziyoloji ve Reanimasyon yoğun bakıma, her türlü teknoloji sağlanmalıdır.

Haberleri