ESO ve BEBKA ortaklığında, TÜBİTAK, TTGV ve EOSB 'nin destekleriyle, SANGEM yürütücülüğünde düzenlenen, 4. Ar-Ge Proje Pazarı "Ulaşım Sistemleri" etkinliği 29 Şubat 2012 Çarşamba günü saat 09:00-19:00 saatleri arasında, Anemon Otelde yapıldı.
Her yıl yapılan Ar-Ge Proje Pazarı ", ülkemiz ve Eskişehir açısından önemli bir etkinliktir. Çünkü XXI. yüzyıl, bilim ve teknoloji çağıdır. Bugün bilimin doğrudan güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin hızla arttığı, gözle görülür bir biçimde saptanabilmektedir. Bu alandaki gelişmeler ise Ar-Ge çalışmalarındaki performansla eşdeğerdir.
Ayrıca küresel rekabetin, hız kazandığı günümüzde, Türkiye ve Eskişehir' in, küresel pazarda öne çıkabilmesi, adından söz ettirebilmesi, AR-GE çalışmaları ile de orantılıdır. Ürün ve hizmet çeşitliliği oldukça fazla olan günümüzde, ülkeler ve şirketler fark yaratmak; yenilikler ortaya koymak ve bu yarışta bir adım öne geçebilmek için, çalışmaktadırlar. Üreticinin sağladığı, en ufak katma değer çığ gibi büyüyerek, olumlu kazanımlar elde edilmesini sağlayacaktır. Bu katma değerin sağlanması ise günümüzde iki kavramı, öne çıkarmaktadır:
AR-GE ve İNOVASYON.
Elbette AR-GE ve İNOVASYON, Türkiye ve Eskişehir'de, özel sektöre, kamu kurum/kuruluşları ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu noktada Türkiye ve Eskişehir' in, AR-GE' ye ayırdıkları pay ve yatırımları, büyük önem taşımaktadır. Çünkü Ar-Ge yatırımları, büyük miktarda olan ülkeler, günümüzde bilim ve teknoloji alanında büyük adımlar atmış; sanayi ve üretimleri ile küresel piyasada rekabet edebilirliklerini kalıcı kılmışlardır.
Bugün, dünya üzerindeki gelişmiş ülkelerde, bilim ve teknolojide için Ar-Ge harcamaları, GSMİH' nin, yüzde 2-4'ünü oluşturuyor. Aslında bir ülkenin, Ar-Ge harcamaları için GSMİH' dan ayırdığı %2'lik payı bile muhteşemdir. Türkiye'de, Ar-Ge'ye ayrılan payı, 2003'te yüzde 0,48 oranındayken, yoğun çalışmalar ve teşvikler neticesinde yüzde 0,85'e kadar yükseltilmiştir.
Türkiye' nin, Ar- Ge çalışmalarında Pay, GSMİH' nin, %2 si olmalıdır. Çünkü bir ülkede teknoloji ve bilime verilen önemin ölçüsü olarak, AR-GE harcamalarına ayrılan kaynağın, GSYİH içindeki payı alınır. AR-GE harcamalarının, GSYİH içindeki payı % 2'den fazla ise o ülkeler gelişmiş ülke sayılırlar, İller için de aynı oran geçerlidir.
Ülkemizde, Ar-Ge faaliyetlerine tahsisi edilen kaynaklar yetersizdir. Daha da önemlisi araştırıcı sayısı, hem mutlak sayı, hem de uluslararası düzeyde üretim yapabilmek bakımında son derece yetersizdir. Tablo bu olunca da, Ar-Ge faaliyetlerinde, Üniversitelerin ve OSB'deki şirketlerin, işinin ne kadar zor olduğu da ortada.
Bu zorlukları aşılabilmek, bilim ve teknolojide mesafe alabilmek ve dünya teknolojisine yetiştirmek için, ülkemizin ve Eskişehir' in, varsa bilim politika ve stratejisi, yeniden değerlendirilmeli ve Eskişehir' e has, uygulanabilir, bir bilim politika ve stratejisi belirlenmeli, sürekli ve kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde de uygulamada tutulmalıdır.
Eskişehir, Sanayi Bölgesi, iki üniversitesi, eğitim altyapısı, konumu ve yetişmiş insan gücü ile AR-GE çalışmalarında, avantajlı bir bölgelerdir. Yeter ki bölgede gerçekleştirilecek AR-GE proje/projelerine ve çalışmalara, "çağımızda başarının olmazsa olmazları olan, "Ortak Akıl", "Ortak Payda" " Beyin Fırtınası" ve "Toplum Katılımı" gibi, kavramalar hakim olsun, bölgede araştırma ve geliştirme çalışması yapacak her firmaya da her türlü kolaylık gösterilsin.
Bu yılki 4. Ar-Ge Proje Pazarı "Ulaşım Sistemleri etkinliği, 3 ayrı konuda gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk ayağındaki toplantılarda raylı sistemler, havacılık ve otomotiv başlıklarından oluşan "Ulaşım Sistemleri" alanında 59 projenin sunumu yapıldı.
Elbette 4. Ar-Ge Proje Pazarı "Ulaşım Sistemleri etkinliği, Ülkemize, OSB, Kurum/kuruluşlarımıza, özellikle de Anadolu Üniversitesi tarafından Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan, Raylı Sistemler Araştırma Merkezinin kurulumu projesi açısından yaralı oldu. Ayrıca Eskişehir'de kurulan Raylı Sistemler Kümelenmesi, AR-Ge çalışmaları açısında örnek bir kuruluş olacaktır.
Eskişehir, üretim ve hizmet sektörlerde, katma değeri artırmak global pazarlarda rekabet şansını artırmak istiyorsa, mutlaka TEKNOPARK veya TEKNOKENT birimlerini, gerçekleştirmek zorundadır. Bunların gerçekleştirilmesi için, ESO, ESOGÜ ve Anadolu Üniversitelerine, önemli görevler düşmektedir. O nedenle Eskişehir' de, üniversite-sanayi işbirliği yanında, "SEKTÖREL" veya "ÇATI" şirketleri mutlaka gerçekleştirilmeli. AR-GE PROJE PAZARI" etkinliğini de kalıcı olmalıdır.
Etkinliği düzenleyen, ESO ve BEBKA ortaklığını, TÜBİTAK, TTGV ve EOSB 'yi ve diğer katılımcıları Kutluyoruz...
AR-GE PROJE PAZARI
ESO ve BEBKA ortaklığında, TÜBİTAK, TTGV ve EOSB nin destekleriyle, SANGEM yürütücülüğünde düzenlenen, 4. Ar-Ge Proje Pazarı "Ulaşım Sistemleri" etkinliği 29 Şubat 2012 Çarşamba günü saat 09:00-19:00 saatleri arasında,...