Körfez bölgesinin global finans pazarındaki kuruluşları, Ithmaar Bank, Abu Dhabi Investment House ve Gulf Finance House işbirliğiyle kurulan Vision3, şimdilik 6 milyar tutarında bir fon için, Türkiye ile yatırım niyet anlaşması yaptı. Bölgedeki ilk yatırım 2009 yılı içinde gerçekleştirilecek. Anlaşma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in de katılımıyla Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde imzalandı. Vision3 tarafından Türkiye'ye yatırım için, aktarılması planlanan, 6 milyar dolar tutarındaki fon kapsamında, ilk yatırımın 2009 yılı içerisinde hayata geçirilebileceği, temelde modern tarım ve hayvancılık alanında GAP bölgesine yöneleceği belirtildi.
Türkiye Cumhuriyetinin, en önemli projelerinden birinin GAP yanında Doğu Anadolu ve Konya ovaları da bu kapsam içinde düşünülmektedir. Hükümete göre, yeni dönem kamu yatırımlarında temel vizyonlarının, ekonomik kalkınmanın bölgesel dinamiklerini ve bölgesel aktörlerini yabancı yatırımcılar sayesinde, harekete geçirmektir. Güya yabancılar, bu alanlarda, refah ve mutluluğu hızla yükseltecektir. GAP ve Konya projelerinin, en önemli özelliğinin, kamu yatırımı yoluyla bölgedeki alt yapı sorunu ve ihtiyacını ortadan kaldırmaktır. Projenin temel eksenlerinden ekonomik kalkınmanın, bu bölgelerde faaliyette bulunacak, büyük ve küçük boy işletmelere yönelik inisiyatifleri içerirken, sosyal gelişmenin de aynı bölgelerdeki vatandaşların eğitim ve meslek edindirme düzeylerini artırıcı bir rol oynayacakmış.
Hülasa Araplar, GAP ve Konya Ovası' na demir atıyor. Özellikle de son yıllarda, yabancılara mülk satışı hız kazanıyor ve tehlike de çok büyük ama siyasi iktidar, muhalefet ve halkımız, hala bunun farkında değildir.
Yabancılara mülk satışı, 2005 yılına kıyasla yüzde 59 artarak 2.9 milyar dolara ulaştı. Satış ortalaması 243.5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'ye, 2003 yılından bu yana geçen dört yıllık süreçte, gayrimenkul satışından 7.2 milyar dolarlık gelir sağlandı. Söz konusu satışlar, 2003 yılında yürürlüğe konan yasayla düzenlenmişti.
Geçen yıl, Cumhuriyet tarihinin en yüksek gayrimenkul satış yapıldı. Cumhuriyet öncesi de dahil olmak üzere, yaklaşık 66 bin mülk yabancılara satıldı ve bunun yüzde 51'i son 4 yılda gerçekleşti. Türkiye genelinde 2003 yılında, Tapu Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra taşınmaz mal edinen yabancı ticaret şirketlerinin sayısı da arttı. Türkiye genelinde 10 adet yabancı ticaret şirketi, Çanakkale, İstanbul, Muğla'da 13 adet taşınmaz mal ediniminde bulunuyor. Bunların dışında İzmir'in Bornova İlçesi'nde, 127 adet mesken üzerinde bir adet yabancı ticaret şirketi 49 yıllığına üst hakkı kurdu.
Türkiye Maden Mühendisleri Odası'na göre de uluslararası firmaların, Türkiye'ye ilgisi artarak devam ediyor. Son yıllarda Rio-Tinto isimli ABD- İngiliz sermayeli uluslararası bir şirketin tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de faaliyetlerini arttırdığına dikkat çeken oda yetkilileri, şirketin, Türkiye'deki yerli bir uzantısı aracılığıyla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 1.4 milyar hektar, yani Doğu Anadolu Bölgesi büyüklüğünde bir alanda maden arama ruhsatını, eline geçirdiğine vurgu yaptılar.
Oysa Tarhan Aykut isimli bir vatandaşın, elektronik mesajındaki şu haykırışı, hepimize ders olmalıdır." ...Unutmayınız ki, Filistin halkı, babalarının sattığı toprakları geri alabilmek için, taşla mücadele ederken, dirsekleri ve dizleri İsrail askerleri tarafından taşla kırılan insanların dramını yaşıyordu. Kıbrıs ta narinciye topraklarını, yüksek fiyatla veriyor, gerekçesiyle satanların çocukları, torunları, babalarını sattığı toprakları nasıl geri alacaklarını acı acı düşünmekte ve doğa sonuç olarak da çaresiz kalmaktadır. Dünün toprak sahipleri, yarının o topraklarda çalışan işçileri olacaklardır." demiştir. Türk insanını da tedbir alınmaz ise, aynı kader beklemektedir. Üstelik "Uluslar arası Tahkim" de yabancıların en büyük güvencesi olarak uygulamadadır.
Filistinlilerin, toprak satışından, alınacak çok ders var. Ancak hükümet ve AKP kurmayları, yabancılara mülk satışına hız kazandırarak, maden arama ruhsatı, toprak satışı ve kiralamaları ile oluşacak tehlikeleri görmemezlikten geliyorlar. Oysa atalarımız, "Vatan namustur, ancak alındığı bedelle verilebilir, karşılığı ise kesinlikle para olamaz " demişti. Gelecekte, yabancılar, madenleri çıkarmaya, GAP ve Konya Ovası' nda tarım yapmaya başlandığı zaman, Siyasi iktidar, muhalefet ve halkımız gerçeği görecek ama iş işten geçecek, atı alanda Üsküdar' ı boylayacaktır. Türk insanı ise kendi ülkesinde, iş bulduğu takdirde, işçi olarak çalışacak, tarım ürünlerini de Araplardan para ile satın alacaktır. Çok yazık.
ARAPLAR GAP VE KONYA OVASINA TALİP
Körfez bölgesinin global finans pazarındaki kuruluşları, Ithmaar Bank, Abu Dhabi Investment House ve Gulf Finance House işbirliğiyle kurulan Vision3, şimdilik 6 milyar tutarında bir fon için, Türkiye ile yatırım niyet anlaşması...