Bu şehirde yaşayanlar olarak pek çoğumuz şehir merkezinde yer alan Eskişehir Atatürk Stadyumu’nu iyi hatırlıyoruz. Pek çoğumuzun Eskişehirspor’un “kutsal” mabedinde sayısız anısı da var.
Bu stadyum eski olduğu, kapasitesi yeterli görülmediği bahanesiyle hükümetimiz tarafından yıkıldı. Yerine Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi yapıldı. Eskişehirspor’un kullanabilmesi için ise Sazova mevkiine yeni, tırnak içinde modern bir stadyum yapıldı.
Stadyumu Eskişehir halkı ve tribünler ilk etapta çok benimseyemese de zaman geçtikçe artık yeni mabedimiz Sazova’daki stadyum oldu. Yalnız büyük bir sorun vardı…
Yeni yapılan stadyuma Eskişehir’in büyük çoğunluğu Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu derken resmi makamlar ve federasyon bu ismi kullanmaktan imtina etti ve Eskişehir Yeni Stadyum gibi saçma sapan bir isim kullanıldı. Yani resmi olarak Eskişehirspor’un mabedine Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün ismi asla verilmedi ve verilmek istenmedi.
Eskişehirsporlular ise bu deli saçması hamle karşısında hep bir ağızdan, sağcısı solcusu, yerlisi göçmeni, kim olursa olsun Eskişehir Atatürk Stadyumu diye haykırdı. Tüm bu ısrarlara rağmen yeni stadın ismi bir türlü Atatürk olarak resmiyet kazanmadı. Büyük taraftarın atasına olan anıyı ve saygıyı yaşatma girişimleri bazı eller tarafından engellendi.
Geçtiğimiz günlerde AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu bir açıklamasında Eskişehir’deki yeni stadyumun isminin kısa bir süre içinde belli olacağını ve ismin bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından stadyuma verileceğini söyledi.
Bu açıklama şehir için önemli bir konu olan stadyum ismini yeniden gündeme getirdi…
Tüm bunlar üzerine Eskişehirspor’umuzun gelen muhteşem şampiyonluğu kenti sevince boğduktan sonra, şampiyonluk rehavetini üzerinden biraz olsun atan şehir yeniden isim konusuna odaklandı.
Atatürk isminde ısrarcı olan kamuoyuna rağmen bugünlerde stadyuma “Yunus Emre” isminin verileceği konuşuluyor.
Eskişehir bölgesinde yaşayan ve bu kentin en önemli değerlerinden biri olan Yunus Emre’nin ismi birçok yerde yaşatılıyor. Yunus gibi bir alime de hepimizin büyük saygısı var ancak…
Stadyuma Yunus Emre isminin verilmesinin siyasi bir hamle olduğunu 5 yaşında çocuk bile anlar.
AK Parti hükümetinin maalesef bir ulusun kurtarıcı önderi değil de muhaliflerin sembolü olarak gördükleri Atatürk’ü kent belleğinden uzaklaştırma girişimi bu. Açık bir sabotaj…
Bir derviş ve tasavvuf ile güçlü bağları olan bir isim olan Yunus Emre, bugün AK Parti’nin sergilediği siyasal İslamcı tavrın figürlerinden biri yapılmaya çalışılıyor. Herkesin bildiği üzere AK Parti hükümeti Osmanlı Padişahları, İslam alimleri, dervişler, tasavvuf ve fıkıh öğreticileri gibi tarihi figürleri kendi siyasi görüşünde isimlermiş gibi, bugün olsalar AK Parti’ye oy vereceklermiş gibi halka servis etmeyi çok seviyor. Oysa ki böyle bir kıyas o kadar yersiz ki… Ancak siyasal İslam maalesef böyle bir şey.
Uzun lafın kısası AK Parti hükümeti Eskişehir’deki stadyuma Yunus Emre ismini vererek kendince siyasi bir zafer kazanma peşinde. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün bir hatırasını daha Eskişehir’den kaldırmak peşinde. Üstelik şehir Atatürk isminde ısrarcıyken…
Hal böyle olunca insanın aklına tek bir seçenek geliyor. Bu arkadaşlar Atatürk’ten ve isminden rahatsız. Bu arkadaşlara şu sözle, Yakup Kadri’nin ölümsüz eseri “Yaban”dan bir cümle ile yanıt vermek istiyor ve Atatürk’ten rahatsızlarsa bunu açık açık dile getirme cesaretini göstermeleri gerektiğini iletmek istiyorum;
“İnsan Türk olur da nasıl Kemal Paşa’dan yana olmaz?”
Herkese iyi hafta sonları diliyorum. Sevgiyle kalın…