BAZ İSTASYONLARI İLE İLGİLİ KAYGILAR GİDERİLMELİ

Salı günü, "Yargıtay Birinci Başkanlığı, bazı Yargıtay üyelerinin kanser hastalığına yakalanması üzerine, kurulu bulunan üç adet baz istasyonunu sökme kararı aldı." Haberi gazetelerde yer aldı. Yargıtay Genel Sekreteri...

Salı günü, "Yargıtay Birinci Başkanlığı, bazı Yargıtay üyelerinin kanser hastalığına yakalanması üzerine, kurulu bulunan üç adet baz istasyonunu sökme kararı aldı." Haberi gazetelerde yer aldı.
Yargıtay Genel Sekreteri Ahmet Ceylani, üç adet baz istasyonu kurulduğu ifade ederek, "Yansıtıcılar, belirtilen noktalara monte edilmiş ise de o tarihlerde bu sistemlerin sağlık yönünden sorun yaratmaları ve mensuplarımızın da görüşleri dikkate alınarak, sistemin aktif hale geçirilmesine izin verilmemiştir. Görülen lüzum üzerine, firmanın teknik personeli eşliğinde aktif hale getirilmemiş bulunan sistem sökülerek gönderilmiştir." demiştir.
Baz İstasyonları ile ilgili olarak sivil toplum örgütleri, çeşitli açıklamalar yaptı.Halk tepki gösterdi.Ancak ilgiller tarafından, halkın kaygılarını ortadan kaldıracak net ve inandırıcı açıklamalar yapılmadı. Sonuçta da halkın, baz İstasyonları ile ilgili kaygıları, her geçen gün artarak devam etti.
Baz İstasyonları alanında uzman olmadığımız için, zararlı veya değil deme hakkına da sahip değiliz. Ancak bu alandaki kaygılar, hem halkı rahatsız ediyor; hem de GMS Şirketlerini zor durumda bırakıyor. Hatta işlerini de aksatıyor.
Köşemizde, Baz istasyonları ile ilgili sorunları ve kaygıları, pek çok kere kamuoyu ile paylaştığımız halde, bu güne kadar ciddi bir gelişme olmadığı gibi, bu alanda kamuoyunu tatmin edici bir açıklamada yapılmadı. Hatta Eskişehir'de, Baz İstasyonları ile ilgili kuşku ve kaygıları daha da arttı.
Eskişehir'de, 9 yıl önce, yer alamaya başlayan Baz İstasyonlarının sayıları, bugün itibarıyla 250'yi aşmış durumda. Bu sayı, önümüzdeki yıllarda, daha da artacaktır.
Aslında, baz istasyonları ile ilgili olarak, yargı kararları da var. Nitekim bahçesinde kurulu Baz istasyonunun, çalışanları arasında kanserden ölme ve kansere yakalanma vakaları olmasını üzerine kaldırtan "Yargıtay", apartmanlarda kurulu Baz istasyonlarının da kaldırılması gerektiğine karar verdi. Gerekçe olarak da , " YARARLI BİR HİZMETİN KARŞILIĞI OLARAK, ÖLÜM KABUL EDİLEMEZ" denildi.
Diğer yandan Baz istasyonları ile ilgili yazılarımızdan sonra, Türkcell İletişim Hizmetleri A.Ş, şahsıma GMS istasyonları ile ilgili bir yazı gönderdi. Ekinde de, cep telefonlarının çalışma prensipleri, elektromanyetik alanlar ve dünyada uygulanan standartları içeren bir dosya da vardı.
Bu işin uzmanı olmadığımız için, gönderilen dokümanlar, Özellikle de Ulaştırma Bakanlığı'nın görüşleri ve GMS İstasyonları hakkında, yorum yapmayacağız ama yargı kararı ve çevre derneklerinin de açıklamaları ortada. Ayrıca GMS İstasyonları ile ilgili olarak dünyada, çeşitli uygulamalar ve önlemler de var.
1995 yılında, ABD'de Başkan Clinton,'un, yayınladığı bir genelge ile evlerin, okulların, hastanelerin, damlarına ve yakınlarına, cep telefonu anteni dikilmesini yasakladı.
Yine ABD'de, 1996 yılında çıkartılan bir yasa ile de, antenlerin nerelere dikileceği eyalet kent konseylerine bırakıldı. Ayrıca dünyada pek çok ülkede, GMS İstasyonları için ilgili şirketler, belediyelerden ruhsat almak zorundadır.
GMS İstasyonları hakkında, bilim adamlarının da açıklamaları var.
Bu alanda, söz sahibi bilim adamlarımızda bir olan, TÜBİTAK Başkanlık Tıp Danışmanlarından Doç Dr. Selçuk Aslan'ın, açıklamaları ve uyarılara dikkate alınacak niteliktedir.
Doç Dr Selçuk Aslan, "bunların birer anten değil, radyo vericisine benziyor. Şirketler bunları takarken, evlerde ampul neyse, bu da aynısı diyorlar ama doğru değil. GMS istasyonları telefon konuşması arttıkça, güç yükseliyor. 20 metrelik alanda, tıpkı güneşten gelen UV ışınları gibi, her şeyi delip geçebiliyor. Özellikle de MD' leri toplayıp, çanak antenlere veren çubuk antenler, çocuklar için çok büyük tehlike. MD' ler, ani beşik ölümlerine neden olabiliyor." sözleri ve GMS ile ilgili yargı kararları, insanlarımızın kaygılarını haklı çıkartıyor.
Eskişehir'de Vilayet, Anakent ve Alt belediyeler, Özellikle de İl Mahalli Çevre Kurulu, GMS istasyonları ile ilgili çalışma başlatmalı, alınan kararları ve elde edilen sonuçları da kamuoyu ile paylaşmalı, varsa tehlike, gereği de yapılmalıdır. Öte yandan bu alandaki tartışmalar, hem GMS şirketlerinin işini zorlaştırıyor, hem de vatandaşı ruhsal açından ciddi şekilde etkiliyor. Bu alanda, ne yapılması gerekiyorsa, bir an önce yapılmalı, kaygılar giderilmeli ve tartışmalar da bitirilmelidir.

Haberleri