Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, (BEBKA) 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı "Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun"a dayanarak, 14 Temmuz 2009 tarih ve 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu.
BEBKA, Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini geliştirerek, kalkınmaya yön veren, yerel sorunlara, yine yerel odaklı çözümler sunan, kaynakların yerinde ve etkin kullanımıyla sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bir kurum olarak kamuoyuna sunuldu.
BEBKA' ın, kamu kesimi, özel sektör, sivil toplum ve üniversiteler arasındaki koordinasyon ve işbirliğini sağlayarak, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmayı hedef alması, bu illerimiz açısından önemli bir gelişmedir. Özellikle bilimsel yöntemlerle ve katılımcı bir anlayışa önem vermesi, finansman destekleri, eğitim ihtiyaçları, yatırım ve tanıtım imkânları açısından kalkınmaya yön verecek, bir model oluşturma misyonu umut vericidir.
Geçen hafta bir vatandaş tarafından, BEBKA, Anakent Belediyesi ve ESOGÜ tarafından düzenlenen, "HAMAMLAR ŞEHRİ ESKİŞEHİR" Broşürü verildi. BEBKA' nın, Sıcak Sular Mevkii termal Turizminin geliştirilmesi projesi hakkında da görüşlerimiz istendi.
BEBKA' nın, "Sıcak Sular Mevkii termal Turizminin geliştirilmesi Projesi ne amaçla yapıldı bilinmez ama proje, su analizi ile ilgili ise bunun kamuoyu ile paylaşılmasına ve broşür hazırlanmasına gerek yoktu. Eskişehir' de, merkezde bulunan termal sularlının özellikleri ve tarihi geçmişi, yıllardır biliniyor.
BEBKA, yıllardır kentin gündeminde olan, ancak bir türlü gerçekleştirmeyen HİDROTERAPİ merkezi ile son yıllarda, gündeme gelip de bir türlü hayata geçirilemeyen KIZILİNLER TERMAL Bölgesi ile ilgili Proje/projeler gerçekleştirmesini beklerdik. Çünkü Kentte, termal turizmine katkıda bulanacak arzu edilen boyutta, bir termal tesisi yok.
Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından, tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan kent de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları, verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa, faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın, çoğu derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor. Hatta var olan tesisler bile korunamadı. Nitekim ilgilerin duyarsızlığı, nedeniyle Sivrihisar Belediyesi' ne ait, Çardak ( Hamamkarahisar) Kaplıcası, harabeye döndü.
Oysa AFYONKARAHİSAR, termal turizmi için, her türlü imkân ve olanaklarını seferber etmiş, yatırımcılar içinde her türlü kolaylığı gösteriyor. Son yıllarda, bu alana ciddi yatırımlar yapılmış, sürekli de yapılmaktadır. Ancak ilin termal turizm bölgelerine yönelik bir mastır planının olmayışı, gelecekte bu alanda ciddi sıkıntılara yaratacaktır.
BEBKA, Anakent Belediyesi ve ESOGÜ' nün, Eskişehir termal bölgelerinde, ciddi fizibilite çalışmaları yapılmasını suların nitelik ve nicelikleri belirlenmesini, Termal kaynakların boşalım debilerini, kuyuların pompasız ve pompalı olarak emniyetli üretim debileri ile maksimum-minimum üretim debilerini kuyu testleri ve ölçümlerle, tespit için proje üretmesini beklerdik.
Eskişehir'de, termal bölgeleri için, "HARİTA" değil, mutlaka bir " TERMAL MASTER PLAN" na ihtiyaç vardır. Çünkü bölgedeki termalle ilgili gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, plan bir zorunluluktur. Bölge için, yapılacak bu plan, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır. O nedenle de BEBKA, "TERMAL MASTER PLAN" yapımı içi, üzerine düşeni yapmalıdır.
BEBKA, Eskişehir il içindeki termal bölgeleri ile ilgili projeler üretebilir veya bu alanda gerçekleşecek proje ve faaliyetlere, mali ve teknik destekte bulunabilir. Hatta mali destekler kapsamında, doğrudan finansman desteği, faiz ve faizsiz kredi desteğin de bulunabilir. Ebette bu alanda, Vilayete, anakent ve alt belediyelere, üniversitelere, ETO ve diğer meslek örgütlerine de ciddi görevler düşmektedir.
Termal Suları açısından dünyada, ilk yedi ülke arasında yer alan Türkiye'nin, termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki termal sulardan daha üstün nitelikler taşıyor. Ancak ekonomik getiri açısından, arzu edilen seviye de değildir.
Nitekim Almanya'da bulunan 200 termal kaynağı değerlendiren 250 civarındaki tesislerde, geceleme sayısı 65 milyon, ziyaretçi sayısı ise 12 milyondur. Termal turizmin, ülke ekonomisine katkısı ise 30 milyar dolar civarında gerçekleşiyor. Türkiye ve Eskişehir' de, Pekâlâ bu pastadan pay alabilir. Yeter ki Eskişehir'de bulunan termal bölgeleri için bir "MASTER PLAN" yapılsın, yatırımcılara destek verilsin...
BEBKA VE TERMAL ROJESİ!
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, (BEBKA) 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı "Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun"a dayanarak, 14 Temmuz 2009 tarih ve 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı...