Bilim, insanlığın refah ve gelişmesi açısından, önemi unsurdur. Bilim, hızlı bir şekilde ilerlemekle birlikte, insan hayatının, olmazsa olmazları arasına girmeyi başarmıştır.
17. Yüzyıl başlarında, İngiliz düşünürü Francis Bacon, "Bilgi güç kaynağıdır" demişti. Sonraki yüzyıllardaki gelişmeler, Bacon' u doğrulamıştır.
ATATÜRK ' de, bilime, çok önen verdi. Nitekim "Dünyada her şey için, yaşam için, başarı için, en gerçek yol gösterici bilimdir, fendir. Bilim ve fennin dışında, yol gösterici aramak, aymazlık, bilgisizlik, doğru yoldan çıkmışlıktır ." demiştir.
Bilim, insanların hayatlarını kolaylaştırmak için, üretilen teknolojilerdir. Bilim sayesinde daha az enerji sarf eder daha az yorulur ve daha az düşünürüz. Çünkü teknolojik aletler, bunları bizim için yapar. Sağlık alanında teknolojik aletler sayesinde, hastalıklar erken teşhis edilir. Bu da bilim sayesinde olur.
İnsanların, hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler için, AR-GE çalışmaları, olmazsa olmaz konumdadır. Özellikle de küresel rekabetin, hız kazandığı günümüzde, Türkiye ve Eskişehir' in, küresel pazarda öne çıkabilmesi, adından söz ettirebilmesi, AR-GE çalışmaları ile de orantılıdır
Ayrıca XXI. yüzyıl, bilim ve teknoloji çağıdır. Bugün bilimin, doğrudan güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin, hızla arttığı gözle görülür, bir biçimde saptanabilmektedir. Bu alandaki gelişmeler ise Ar-Ge çalışmalarına sağlanacak imkân ve elde edilecek performansla eşdeğerdir.
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de Ar-Ge çalışmaları için, ciddi bir planlama, karalı ve uzun vadede, sabırlı bir uygulamayı gerektirmektedir. Ar-Ge faaliyetlerinde, en önemli unsur, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip, doktoralı elamanlardır. Bu elamanların yetişmesi için, altyapı şarttır.
Eskişehir'de, bu alanda faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar var. Anakent Belediyesi, BİLİM DENEY MERKEZİ VE SABANCI UZAY EVİ " bu kuruluşlarımızdan biridir. Cumartesi günü, merkezde, TEGV' le birlikte gerçekleştirilen "KIŞ ATÖLYELERİ PARTİSİ" nde idik. Veli, çocuklar ve çalışanların, mutluluğu görülmeye değerdi.
TEGV çocuklarından oluşan, "eS O eS" takım Lego Robotu anlatan çocuğun, projeden aldığı haz, yüzüne ve sesine yansıdı. Robota yazılım nasıl yüklenir gösterisi ise veliler ve çocuklar tarafında ilgiyle izlendi. Özellikle de dumanlı patlamalı bilim gösterisi ise ilgiyi doruk noktasına ulaştırdı.
BİLİM DENEY MERKEZİ VE SABANCI UZAY EVİ, Nisan 2012 tarihine Anakent Belediyesi atarafından kuruldu. Hedef, çocuklara bilimi sevdirmek, eğlendirerek, yaşam içinde, nerede kullandığını göstermek, sorgulamayı öğrenme, daha fazla öğrenme isteği yaratabilmektir. Bugüne kadar da 83.000 ziyaretçi, çeşitli etkinliklere katılmıştır.
Eskişehir Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, bilimi seven, merak eden, sadece okuyarak değil, deneyerek ve gözlemleyerek, öğrenmeyi hak eden çocuklar için kuruldu. Tüm deney aletlerini kullanmak ve yeni bilgiler öğrenmek isteyen, çocuklar ile en az onlar kadar, meraklı büyükler, merkezi ziyaret edebiliyor.
Anakent Belediyesi Bilim ve Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi çocuklar için bir imkândır. Çünkü çocuklar, soru sormaya, çevrelerini incelemeye ve araştırmaya çok küçük yaşta başlarlar. Ancak gördükleri şeyleri anlamlandırabilmeleri, ya da edindikleri bilgileri kendi gözlemleriyle birleştirebilmelerini sağlamak açısından yetişkinlerin yardımı gerekebilir. Merkez bu alanda, gerekli cevabı verecek imkân ve olanaklara sahiptir.
BİLİM DENEY MERKEZİ VE SABANCI UZAY EVİ ile çocuklar, Fen bilgisi eğitiminin, temel hedeflerinden olan, 'bilimsel düşünme becerilerini' geliştirebilir, Bu hedef, hem, bilim insanı olmalarına, hem de bilimsel düşünme becerilerine sahip, bireyler olarak, yetişmelerine de ciddi katkıda bulunur.
Şu bir gerçek ki merak eden çocuk, düşünme becerilerine odaklanır. O nedenle de Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi'nde, hedef, düşünen, sorgulayan, merak eden ve bu merakın peşinden koşan, bireyler yetiştirmektir. Bu merkezden istifade eden çocuklar, fen eğitiminde, öğretim ve iş hayatında, başarılı olur.
Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay evi ile TEGV' in işbirliğinde, özellikle de müşterek çalışmalarda ve etkinliklerde, görülen "TOPLUM KATILIMI", "ORTAK PAYDA" ve "TAKIM RUHU" gibi kavramlar, diğer kurum/kuruluşlara örnek olacak niteliktedir. Bu sayede çalışma ve etkinliklerin, maliyetle düşüyor, veli ve çocuklar, Bilim Deney Merkezi ve TEGV hakkında, daha da bilinçleniyor.
Etkinliğe katılan çocuklarımızı ve Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay evi ve TEGV, yönetici ve ekiplerini kutluyoruz...
BİLİM VE ÇOCUK
Bilim, insanlığın refah ve gelişmesi açısından, önemi unsurdur. Bilim, hızlı bir şekilde ilerlemekle birlikte, insan hayatının, olmazsa olmazları arasına girmeyi başarmıştır.17. Yüzyıl başlarında, İngiliz düşünürü...