BİRLİKTE BAŞARMAK

Ülkemizde, kurulan siyasi partiler, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kurulurlar. Milli iradenin oluşmasını sağlayarak, demokratik bir devlet ve toplum düzeni içinde, ülkenin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması amacını güden...

Ülkemizde, kurulan siyasi partiler, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kurulurlar. Milli iradenin oluşmasını sağlayarak, demokratik bir devlet ve toplum düzeni içinde, ülkenin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması amacını güden ve ülke çapında, faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzelkişiliğe de sahiptirler. O nedenle de bütün partilere, eşit mesafede yaklaşmak, ön yargılı olmamak, Eskişehir' in, sorunlarının çözümü açısından gereklidir.
Yıllarca, siyasi iktidar ve yerel yönetimler, sivil toplum örgütlerinin, özellikle de meslek odalarının, öneri ve eleştirilerine, değer vermemekle, kentte büyük zara verdi. Oysa Eskişehirliler, devlet ve yerel yönetimlerden izin almadan, aralarındaki sorunları karşılıklı "rıza" göstererek, çözmeleri, katılımcı bir yapının dogmasına neden olurken, devlet ve yerel yönetimlerinin işini de kolaylaştıracaktır. Çünkü katılımcılık, demokratik düzenin vazgeçilmez unsurudur.
Öte yandan Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin altıncı büyük kenti idi. Bugün ise sıralamadaki yeri ortalardadır. Geçmişte yatırımlar sürekli ivme kazanırken, bugün durma noktasında. Sorunlara, her gün bir yenisi ekleniyor. Eskişehir'e düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı.
Elbette bu kötü gidişin, sebep/sebepleri ortada. İlde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız arasında arzu edilen boyutta güç ve işbirliği yok. Kente nemelazımcılık, vurdumduymazlık, en kötüsü de "BANA NE " havası hakim. Sahip yöneticilik ise, adeta ilin kaderi. Ekip çalışması yok denecek kadar az. Üniversitelerle, kurum/kuruluşlar arasında, arzu edilen boyutta işbirliği yok.
Oysa Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, merkezi idareye karşı birlikte hareket ediyorlar; hatta geleceği birlikte düşünebiliyorlar.
İşte! Kayseri, Gaziantep ve Konya...
Yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Her iki ilin konumu, Eskişehir'den daha iyi olmamasına rağmen, sanayi de büyük aşama kaydettiler. Şehircilik de ise ciddi gelişmeler sağladılar
Eskişehir' de, mevcut sorunlarını çözme ve bünyesinde mevcut veya düşünülen projeleri gerçekleştirmek istiyorsa, her alanda birlikte hareket etmek zorundadır. O nedenle de ildeki kurum/kuruluşlar, siyasi Parti İl teşkilatları, sivil toplum örgütleri, hata kişi/kişiler ilin sorunları ve menfaatleri karşısında ilin bünyesinde "EKİP RUHU" oluşturmalıdır. Ancak siyaset mutlaka kendi kulvarında olmalıdır. İşte o zaman demokrasi, siyaset ve siyasetin gayesi de gerçek manasını buldur.
Geçen hafta Cuma günü, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ile "SEV" Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Sayın Ercan Murat KELLECİ' yi ziyaret etti. Ziyaret, beklenen gelişmeydi. Çünkü Eskişehir ve Sivrihisar' ın, sorunlarını çözmek için, kentteki siyasi parti il yönetimleri, sivil toplum örgütleri ve kurum/kuruluşlar, bir "TAKIM RUHU" içinde, hareket etmek zorundadır.
Sayın KELLECİ' yi, bu işbirliğine hazır ve arzulu gördük. Özelliklede fikirleri ve konuşmaları, sade ve moral vericiydi. Dayanışmacı, bir ruha da sahiptir. Konuklarına karşı davranışı, güler yüzü, konulara hakimiyeti ile de dikkat çekti. Eskişehirli olmanın da rahatlığı vardı. Değişen koşullara uyabilen ve insanlarla da olumlu ilişki kuran, bir yapıya da sahiptir. İçinde bulunduğu koşulları, çok iyi değerlendiriyor. Olup bitenleri de çok iyi görüyor.
Sayın KELLECİ' ye göre, Türkiye demokratikleştikçe, özgürlük alanları, genişledikçe, her alandaki sorunlarının çözümü de kolaylaşacaktır. Bu düşünce, demokratik söylemi benimseyenlerin, halkı aydınlatmaya çalışması ve Türk toplumuna, gerçekten ayrımcılık-ötesi bir konuma doğru yol göstermesidir. Özellikle de toplumsal bilincin yükselmesi, demokrat siyasetin kalitesini ve çoğulcu söylemin samimiyetini, ister istemez arttırır ve uzun vadede kazanan da Türkiye ve Eskişehir olur.
Görüşmede, Sivrihisar' la ilgili konular da gündeme geldi. Özellikle de ilçe ekonomisi üzerinde duruldu. Kültür değerlerinin, ekonomiye kazandırılması ve OSB' nin hayata geçirilmesi gerektiği üzerinde fikri birliği oluştu. Ayrıca ilçede, yapılan etkinliklere, ildeki kurum/kuruluşların, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin iştirak etmeleri istendi.
Bu tür ziyaretler, Eskişehir ve Sivrihisar da, sivil toplum örgütleri arasında işbirliğini sağlama ve sorunları çözme açısından önemlidir. Ayrıca ziyaretlerin ve işbirliğinin, sürekli ve kalıcı olması, Eskişehir ve Sivrihisar' ın, sorunlarını çözümüne, ciddi katkıda bulunurken, "BİRLİKTE BAŞARMA" nın da hazzını yaşatacaktır.
Kutluyoruz...

Haberleri