BİRLİKTE HAREKET ETMEK

Eskişehir, çok partili dönemde sürekli kan kaybetti. Özellikle de 1960’d an sonra siyasi platformda, özellikle de merkezi idarede ki etkinliği yok denecek kadar az oldu. Son yılarda ise Eskişehir sahipsiz kent haline geldi. Bu durum...

Eskişehir, çok partili dönemde sürekli kan kaybetti. Özellikle de 1960'd an sonra siyasi platformda, özellikle de merkezi idarede ki etkinliği yok denecek kadar az oldu. Son yılarda ise Eskişehir sahipsiz kent haline geldi. Bu durum kentte gelmesi gelen, pek çok yatırımın önünde engel teşkil etti.
Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin altıncı büyük kenti idi. Bugün ise sıralamadaki yeri ortalardadır. Geçmişte yatırımlar sürekli ivme kazanırken, bugün durma noktasında. Sorunlara, her gün bir yenisi ekleniyor. Eskişehir'e, düşünülen hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. Geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren kent, Siyasi platformda sürekli erozyona uğradı.
Eskişehir'in, sorunları, ilde değil de başka mekânlarda tartışılır hale geldi. Nitekim Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu salonunda, Eskişehir Milletvekilleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eskişehir' in, önemli konularını masaya yatırdı. Bu toplantıya, Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın SAKALLI dışında hiçbir yöneticinin katılmaması dikkat çekti.
Elbette Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay' ın, KIZILİLER, bölgesi için," her iki belediyenin de hazırladığı planları bakanlığımızda incelettik; önerilerimiz doğrultusunda Belediyelerimiz düzeltmelerini yaptı. Bu yıl bitmeden her iki projenin de onayını vereceğiz." sözleri gerçekleşir mi bilinmez ama Bakanlığın izin vermesi bu alandaki projelerin gerçekleşmesi açısından yararlı olmayacaktır.
Ayrıca Sayın SAKALLI' nın,"2008 yılında 1/25.000 lik imar planları onaylanmış 1/5000'lik ve 1/1000'lik planlar içinde bakanlığa planlar teslim edilmişti. Teslim tarihinden itibaren projeler üzerinde yapılan değişiklik işlemleri nedeniyle onay süreci uzadı" sözleri projenin geleceği açısından da bir işarettir.
Elbette Sayın Sakallı' nın, Projelerin dünya çapında projeler olduğunu belirterek, sağlık ve termal turizmi alanında örnek olacağını belirmesine denecek söz yok. Ancak bu belediyelerin gayreti ile olmuyor. Bu alanda kentteki, tüm kesimlerin, özellikle de ETO ve ESO gibi sivil toplum örgütlerinin, elini taşın altına koyması şarttır.
Ayrıca ilimizde, TERMAL TESİSİ" yapan kişi/kişilere, il olarak gerekli ilgi gösterilmediği gibi, bazı alanlarda engel olunmaktadır. Oysa Eskişehir il sınırları içinde termal alanında yapılan yatırımlar desteklenmeli, Bu alanda, her türlü sorununun çözülmesi içinde gerekenler yapılmalıdır.
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay' ın, " Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti sıfatı, Türk Dünyasına ve Dünyaya Karşı Türkiye'yi temsil etme gibi bir sorumluluk yüklemiştir. Bu sorumluluğu tüm Eskişehir halkının ve yöneticilerinin sahiplenmesi gerekiyor. Bakanlık olarak biz elimizdeki tüm imkânları seferber etmeye hazırız."sözlerine katılmamak mümkün mü?
Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile çalışmalar devam ediyor. Bu hazırlıklar yeterli mi önümüzdeki günlerde görülecektir. Ancak etkinlikler, "HALK" da sahip çıkmak zorundadır. Çünkü içinde bulunduğumuz çağda, her alanda "HALKA" rağmen başarılı olmak mümkün değildir.
Nitekim ES TV'de, bir programa katıla Vali Sayın KOÇDEMİR, "neler kazanacağı bize bağlı. Sivil toplum kuruluşlarıyla, vatandaşlarımızla kazanma yönünde yeni yöntemler ve yollar bulunması, buna uygun çabalar içinde olmamız bizim ne kazanacağımızı belirleyecektir." dedi.
Elbette Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu salonunda yapılan toplantı ve bakanın önerilerine sözlenecek söz yok. Ancak Eskişehir, bu tür vaatlerin, dün olduğu gibi bugünde, gerçekleşmesi çok zordur. Çünkü kentte "TAKIM RUHU" yok.
Şu bir gerçek ki Eskişehir'de, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız arasında arzu edilen boyutta güç ve işbirliği yok. Kente nemelazımcılık, vurdumduymazlık, en kötüsü de "BANA NE " havası hakim.
Eskişehir'e, hizmet getiren veya canla başla çalışan bürokratlara sahip çıkılmıyor. Sahip yöneticilik ise, adeta ilin kaderi. Ekip çalışması, yok denecek kadar az. Üniversitelerle ve kurum/kuruluşlar, özelikle de Sanayi, arasında arzu edilen boyuta işbirliği yok. Oysa Kent sorunlarını çözmek için, birlikte hareket etmek gerekir..
Elbette Eskişehir, bünyesindeki maddi ve manevi değerleri ve demografik yapısı ile bu tabloya, ne layık, ne de mahkûmdur. Yapılması gerekenlerde ortadadır. Yeter ki yeni yılda, Eskişehir'in, içte ve dıştaki menfaatleri ve sorunlarının çözümü karşısında, birlik ve beraberlik içinde hareket edebilsin. Çünkü birlikte hareket eden ve "TAKIM RUHU" nu gerçekleştiren, Kayseri, Konya ve Gaziantep'in geldiği nokta ortadadır.
Yeni yılınız kutlu olsun...

Haberleri