Alpu Termik Santrali ve Kömür İşletmesi ihalesi, bir kez daha ertelendi. Ertelemeye ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. 7 Şubat’ta yapılacağı açıklanan ihale, 27 Haziran 2019 tarihine ertelendi
İhale, yerel seçimler nedeniyle mi, yoksa halkın tepkisini yok etmek için mi ertelendi bilinmez ama Termik santrali gerçekleşirse, kent ekonomisi, turizmi, yatırımlar, doğa, ve yalnız bugünkü insanımız değil, gelecek neslimizde, zarar görecektir,
. O nedenle de Eskişehir halkı, hukuk çerçevesinde, Alpu Termik Santralinin, yapılmaması için, birlikte mücadele etmelidir. çünkü halkın, birlikte hareket edip de kazanamayacağı, bir mücadele yoktur.
Nitekim Tekirdağ ili çerkezköy'de, başını kadınların çektiği, mücadele sonucunda, Pınarça Köyü'nde, meşe ormanına, yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi, çevresel Etki Değerlendirmesi (çED) olumsuz kararıyla iptal oldu.
çerkezköy, CED iptal edildi ama Türkiye’de, şu an 60 kömürlü termik santral tesisi projelendirilmiş, ya da duyurusu yapılmış durumda. Bunlardan, Eskişehir Alpu, Konya Karapınar, Karaman Ayrancı ve Afyon Dinar’da planlananlar birden fazla santralin projelendirildiği yerler. 3 santral inşa halinde. Projeler Adana, İskenderun Körfezi çevresi, çanakkale, İzmir, Zonguldak-Bartın, Konya Kapalı Havzası, Trakya’da yoğunlaşıyor.
Alpu Termik Santrali ile mücadele eden, sivil toplum örgütlerimiz de var. Bu örgütlerimizden biri de ülke genelindeki termik santrallerle, mücadele eden ,başarılı da olan, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) dır.
Nitekim TEMA Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Deniz Ataç, yapılması planlanan kömür yatırımlarının, tarımsal üretime vereceği zararların, altını çizerken, Karaman’ın ve Konya’nın yanı sıra Eskişehir Alpu, Trakya, Afyon Dinar ve çanakkale’de bulunan, tarım alanlarının da tehdit altında olduğunu açıklamıştı..
Türkiye’nin, gıdasını üreten önemli tarım alanlarına, kömür ocakları ve kömürlü termik santraller, kurulması planlanıyor. TEMA Vakfı, bu durumun gıda güvencesine ve tarımsal üretime vereceği zararlara dikkat çekmek, üzere Türkiye çapında, “Kömür üzer” sloganıyla bir kampanya başlattı.
Kampanya boyunca, TEMA gönüllülerinin katılımıyla düzenlenen ve düzenlenecek etkinliklerle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, tarım alanlarındaki kömür yatırımlarına izin vermemesi için, çağrı yapılıyor.
TEMA’ ya göre, İklim değişikliğinin, etkileri ile su ve tarım açısından, zor geçecek bir döneme giriyoruz. Gelecekte, su stresi, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim gibi sorunlar yaşamamamız için, tarım alanlarımızı, verimli topraklarımızı korumamız gerekiyor.
Kömür ocakları ve kömürlü termik santrallere, itiraz etmek için, bir imza kampanyası da başlatan TEMA Vakfı, herkesi kampanyaya imza atmaya ve etkinliklere katılmaya davet ediyor. Eskişehir halkı da bu kampanyaya destek vermelidir.
Kampanyaya, destek vermek için change.org/komuruzer linkinden online imza atılabilir ya da komuruzer.com adresindeki talep dilekçesi doldurularak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, faks, ya da posta yoluyla gönderilebilir
TEMA, iklim değişikliği ile de yakından ilgileniyor. İklim hareketinde geçmişten bugüne önemli adımlar atan TEMA Vakfı, iklim değişikliğinden, en çok kadınların etkilenmesine rağmen, karar süreçlerinde, kadınların etkin yer alamamalarını, gündemine alarak, İklim İçin Kadın Liderler Projesi’ni, hayata geçirdi.
Türkiye’nin, içinde bulunduğu Akdeniz Havzası, sebebiyle, iklim değişikliğine karşı en hassas ve riskli bölgelerden olduğunu belirten, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Deniz Ataç, toplumda, her kesimin iklim değişikliğinin, etkilerini farklı boyutlarda yaşadığına değindi. Bu alanda da kadınların, ciddi katkıda bulunacağı inancındadır.
Ağustos 2018’de başlayan, proje kapsamında, TEMA Vakfı bünyesindeki kadın gönüllülerin, iklim değişikliği konusunda, kapasitelerinin artırılması ve yerelde iklim savunuculuğu yapabilmelerinin, desteklenmesi hedefleniyor.
Sayın ATAç, uzun süredir, Tekirdağ çerkezköy’de, tarım alanına kurulması planlanan termik santrale karşı, çalışmalar yürüten ve bu konuda başarılı bir sonuç elde edilmesinde önemli katkıları olan TEMA Vakfı, çerkezköy İlçe Sorumlusu Nilüfer Ceylan ve çerkezköy Pınarca köyü sakini, İlknur Bozkaya bölge halkıyla, yürüttükleri faaliyetleri de örnek gösterdi.
TEMA’ nın, çevre ve iklim konusunda, yürütülen çalışmalarda, hızlı hareket edip, etkin sonuçlar alabilen, kadınlar, her alanda olduğu gibi, konuyla ilgili karar sürecinde, yer alamıyor. Oysa Türk kadını, oldukça donanımlı, hazırlıklı; bilinçli ve kadın olarak, her göreve taliptir. çağımızda, hak verilmez alınır. O nedenle de kadınların, her alanda, istenen boyutta yer almaları için, birlikte, etkin bir şekilde mücadele etmelidir.