Sivrihisar, Anadolu'da ilk Türk uygarlığı olan Etiler'e kadar dayanan ilçedir. Tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas'ın da memleketidir. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu'nun üzerinde bulunması idi. "KİBELE" nin, büyük tapınağı da Sivrihisar sınırları içerisindedir. Geçmişi ise M.Ö 3500'lere dayanıyor
SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. SİVRİHİSAR' ın, hayran da bırakan, tarihi ve kültür mirası var. Ancak ilçenin, ekonomik ve sosyal yapısı, tarihi ve kültürel dokusu ile hiçte mütenasip değildir.
Pazar günü, Eskişehir ve Sivrihisar' da, faaliyet gösteren, Vakıf ve Deneklerin icraatlarında, daha fazla verim sağlamak, ilçenin sorunlarına, birlikte çözüm bulmak amacıyla, kahvaltılı toplantı yapıldı. Toplantıya, geniş bir katılım vardı. Konuşmacılar, genellikle de Sivrihisar'ın, tarihi ve kültürel mirası üzerinde durdu.
Toplantıda, Eskişehir ve başka illerdeki hatta yurt ışındaki Sivrihisarlıların envanterinin çıkartılması kararlaştırıldı. Ayrıca merkezi ve yerel yönetimlere karşı, birlikte hareket edilmesi, ildeki kurum/kuruluşlarla, özelikle de sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılması hususunda, fikir birliği içinde olundu.
Ayrıca Sivrihisar, vakıf ve derneklerin, il ve ilçe bazında, gerçekleştirilen etkinliklerde birlikte hareket edilmesi, Nasreddin Hoca ile ilgili gelişmelerin, yakında takip edilerek, İlçeye Nasreddin Hoca ve Kızı ve oğlu için, bir türbe yapılması önerildi. Bu alanda herkesin, elini taşın altına koyması istendi.
Hiç şüphesiz, İlçe sorunlarını çözmede, Belediye, Kaymakamlık, sivil toplu örgütleri, özellikle ilçe halkı, her türlü etkinlik ve sorunun çözümünde, "ORTAK PAYDA", "TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" kavramlarını, ön planda tutması, işleri kolay kılacak, anlaşmazlıkları da ortadan kaldıracaktır.
Elbette Sivrihisar' ın, bütün değerleri korunarak, değişim ve gelişim yapılmalıdır. Bu değişimi ve gelişi yaparken, kendi değerlerini koruyan ve hızlı bir şekilde sürdüren kent ve ilçedeki kurum/kuruluşlar, özellikle sivil toplum örgütlerin, yönetim anlayışları, geleceğini daha iyi gören ve hazırlayan, planlayıp uygulayan, bilimsel yaklaşımları ortaya koyarlar.
SİVRİHİSAR' ın, en önemli sorunlarından biri de Organize Sanayi Bölgesi' dir. Yıllarca gündemde olmasına, hatta Sivrihisar Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Olağan Müteşebbis Heyeti Toplantılarına rağmen sonuç alınamadı.
Eskişehir Valisi Dr. Kadir KOÇDEMİR, başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısında, OSB ile ilgili sorunlar değerlendirilmiş. İl Özel İdaresinin %30, Sivrihisar Belediyesinin %40, Eskişehir Ticaret Odasının %30 oranlarında iştirakleriyle kurulan Sivrihisar Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün, bir an önce faaliyetlere başlamasının, Sivrihisar ve Eskişehir için, önemli olduğu vurgulanmıştı.
Sayın KOÇDEMİR, İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerine hâkim konumda olmasıyla, Sivrihisar OSB'nin, birçok üretici tarafından değerlendirileceğini söylemişti. Ayrıca ilçede dağınık halde bulunan, üretim yerlerinin de OSB ile birlikte toplanacağını işaret etmişti. Ancak arzu edilen bir gelişme olmadı.
SİVRİHİSAR, dernek ve vakıfları, halkı bir araya getirerek, sosyal faaliyetlerde ve etkinliklerde bulunması, güç dengesini oluşturması, özellikle de dışa karşı, kendi aralarında dayanışma ve uzlaşma yapması gerekiyor. Çünkü başka şekilde üyesinin ve yöresinin, hak ve menfaatini koruması mümkün değildir.
O nedenle de yapılan toplantı, Sivrihisar' ın sorunlarının çözümü yanında, birlik ve beraberlik açısından da önemli bir gelişmedir. Çünkü "BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR" Ayrıca ben yerine, biz diyebilmek, bir bütün içinde, birlikte hareket etmek, ilçenin sorunlarının çözümüne, ciddi katkıda bulunacaktır.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR
Sivrihisar, Anadoluda ilk Türk uygarlığı olan Etilere kadar dayanan ilçedir. Tarih kokar. Tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midasın da memleketidir. Şehrin bir...